Liviu Avram: Preşedintele iroseşte referendumul cu aceste întrebări VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram FOTO Eduard Enea
Liviu Avram FOTO Eduard Enea

Jurnalistul „Adevărul”, Liviu Avram, a explicat marţi la Adevărul Live că preşedintele României, Klaus Iohannis, iroseşte referendumul cu aceste întrebări, deoarece lasă „un bulevard uriaş Parlamentului să facă ce vrea el”. Acesta a motivat ce deşi întrebările „au rostul lor”, ele nu rezolvă decât o parte din problemă.

Liviu Avram a subliniat că întrebările sunt depăşite politic, în sensul în care prima întrebare despre amnistie şi graţiere „nu se mai vorbeşte de un an jumătate” şi că politicienii pot obţine amnistia şi graţierea prin alte mijloace.

„Preşedintele iroseşte această armă pe care o avea a referendumului cu aceste întrebări şi avem posibilitatea să facem proba. Preşedintele s-a plâns ieri comisiei de la Veneţia că ce s-a votat tot ieri în Parlament sunt chestiuni nocive pentru România. Pot aceste întrebări în cazul în care Referendumul trece să oprească în vreun fel ce s-a votat în Parlament ? Şi răspunsul este că nu. La prima întrebare, despre amnistie şi graţiere nu se mai vorbeşte de un an jumătate. Sunt alte mijloace prin care se obţine amnistie şi graţiere mascată. A luat două concepte care nu mai interesa pe nimeni. Cui îi mai pasă?”, a declarat Liviu Avram.

Jurnalistul mai susţine că şi a doua întrebare este irosită, deoarece modificările legislative vor putea trece în continuare prin Parlament.

„A doua întrebare, să zicem că este bună, dar ce te faci când modificările se fac prin Parlament? Aşa cum s-a intâmplat ieri. Referendumul avea următorul scop. Să arate că Parlamentul nu are ultimul cuvânt. Ultimul cuvânt îl are poporul. El este deţinătorul suveranităţii naţionale. Noi suntem în situaţia în care în ultimii doi ani de zile Parlamentul a luat-o razna rău de tot şi scopul crucial al referendumului era să-i arate Parlamentului că greşeşte.

Cele două întrebări lasă nu o portiţă ci un bulevard uriaş Parlamentului să facă ce vrea el. Şi câtă vreme în fruntea Parlamentului se află oameni cu interese penale. nu avem nicio garanţie că aceştia vor vota în beneficiul altora decât personal”, a mai declarat Liviu Avram.

Întreaga intervenţie a lui Liviu Avram:Î

Cu toate astea, Liviu Avram remarcă că întrebările „nu sunt de aruncat la gunoi”, însă acestea rezolvă doar o parte din problemă.

„Acum nu spun că întrebările sunt total de aruncat la gunoi. Au rostul lor. Problema e că rezolvă doar o parte din problemă. Pe când, altfel puse, puteau rezolva toată problema. Părerea mea e că va atinge cvorumul şi că cele două scrutine se vor potenţa reciproc. Referendumul cred că va trece. Însă nu-mi explic de ce preşedintele a lăsat Parlamentului aceste portiţe să facă ce a făcut în ultimii doi ani de zile”, a mai explicat jurnalistul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite