VIDEO Liviu Avram, după ce Iohannis consultă din nou Parlamentul pentru referendum: O mişcare riscantă, dar bună. Vom avea mai multe întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram
Liviu Avram

Jurnalistul Liviu Avram susţine că preşedintele Klaus Iohannis va veni cu mai multe întrebări la referendumul pe Justiţie. „Faptul că reconsultă Parlamentului mi se pare o mişcare riscantă, dar bună. Preşedintele ar fi riscat ca CCR să invalideze referendumul tocmai pentru că preşedintele a lărgit aria întrebării fără acordul Parlamentului“, susţine Liviu Avram.

„Cred că vom avea mai multe întrebări la referendum. Acum doi ani de zile, preşedintele a iniţiat un referendum cu privire la continuarea luptei anticorupţie şi integritatea funcţiei. Aceste două teme puteau fi încapsulate într-o singură întrebare. Între timp, ce s-a întâmplat în ultimii în doi ani în Parlament a depăşit ca magnitudie ambiţiile OUG 13. Probabil că preşedintele a găsit de cuviinţă să mărească plaja de acţiune a referendumului. Faptul că reconsultă Parlamentului mi se pare o mişcare riscantă, dar bună. Preşedintele ar fi riscat ca CCR să invalideze refrendumul tocmai pentru că preşedintele a lărgit aria întrebării fără acordul Parlamentului. Parlamentul poate să aprobe suplimentul de tematică, poate să-l respingă sau poate să nu răspundă în niciun fel. Însă dacă nu dă niciun fel de răspuns în 20 de zile, potrivit legii,  Parlamentul se consideră a fi consultat. Conţinutul avizului nu are niciun fel de forţă juridică, este consultativ, dar pasul acesta trebuie făcut. Preşedintele completează pasul procedural, dar fiind faptul că tematica referendmului s-a lărgit foarte mult“, a spus Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va consulta din nou Parlamentul pe tema referendumului pe Justiţie din 26 mai, cu scopul de a lărgi aria de selecţia a întrebării. Avizul Parlamentului este consultativ.

„Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală -, până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaştem voinţa suverană a românilor!“, a spus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite