Liviu Avram, despre OUG pe legislaţia penală: „O asemenea anomalie juridică are o singură explicaţie. PSD vrea să agaţe amnistia şi graţierea cu orice preţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram, jurnalist Adevărul. Foto: Eduard Enea.
Liviu Avram, jurnalist Adevărul. Foto: Eduard Enea.

Jurnalistul Liviu Avram a comentat luni, în redacţia „Adevărul”, anunţul lansat de premierul Viorica Dăncilă la finalul Comitetului Executiv al PSD, potrivit căruia Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru Codul penal şi cel de procedură penală. Liviu Avram a explicat că astfel de iniţiative nu au mai existat până acum şi consideră decizia o „anomalie juridică” care are scopul de a agăţa elemente de amnistie şi graţiere.

„Nu am mai întâlnit aşa ceva. Am mai întâlnit doar situaţii în care o lege aflată în Parlament a fost dublată printr-o OUG a Guvernului. Curtea a sancţionat un asemenea comportament din partea Guvernului. Curtea a zis atunci că atâta vreme cât legile se află în Parlament sau în procedură de vot, să vină Guvernul cu exact aceleaşi reglementări şi să le adopte prin OUG, este neconstituţional. Nu mai vorbesc că trebuie justificată urgenţa. În cazul de faţă, la legislaţia penală nu există temei pentru Ordonanţă de Urgenţă. Curtea a stabilit în nenumărate rânduri că OUG se dă în situaţii neprevăzute, care nu depind de voinţa politică a Guvernului şi trebuie corectată o situaţie iminentă. Nu e nimic iminent în adoptarea Codurilor Penale ca să justifice o OUG”, a declarat Liviu Avram.

Totodată, jurnalistul „Adevărul” a mai explicat că „premiera absolută” constă şi în faptul că PSD doreşte adoptarea parţială a articolelor din Codurile penale, mai exact doar cele declarate constituţionale de CCR. Potrivit acestuia, singura explicaţie posibilă în acest caz este „adoptarea cu orice preţ a unei OUG care să intre în vigoare imediat şi care să conţină elemente pentru amnistie şi graţiere”. 

„E o premieră absolută, ca o lege de asemenea însemnătate să fie adoptat prin OUG parţial. În Codul de procedură au modificat peste 100 de articole, din care 65 au fost neconstituţionale şi doar 35 au trecut de testul Curţii. Iar ei vor ca aceste 35 să fie adoptate prin OUG. Aici se ridică o problemă uriaşă. Codul are o concepţie. Trebuie să existe corelări între diversele articole, în aşa fel încât două articole să nu se contrazică reciproc. Or, dacă adopţi prin OUG doar o treime din noul cod şi restul îl laşi să corectezi, înseamnă  să existe în viaţă simultan articole care se bat cap în cap.

Unei asemenea anomalii juridice îi găsesc o singură explicaţie. Cei de la PSD vor o OUG în domeniul penal, indiferent de conţinutul ei, la care să agaţe elemente de amnistie şi graţiere. Abia acolo vor avea un vehicol. Îi interesează doar vehicolul, pentru ca amnistia şi graţierea să intre în vigoare imediat şi irevocabil”, a conchis Liviu Avram. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite