Liviu Avram, despre amânarea CCR: Speţa completurilor de trei putea fi rezolvată de la primul termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram FOTO Eduard Enea
Liviu Avram FOTO Eduard Enea

Jurnalistul Liviu Avram a comentat la „Adevărul Live” amânarea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind decizia în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi explică că lucrurile ar fi trebuit să fie clare. Şi anume, că prerogativa de a sesiza Curtea cu un conflict constituţional este netransmisibilă.

Legat de amânarea deciziei, jurnalistul a afirmat că este „greu să te mai aştepţi la ceva de la CCR” şi că, în opinia lui, decizia putea fi rezolvată încă de la primul termen.

„E foarte greu să mai spui acuma că te mai aştepţi la ceva de la CCR. Au fost atât de multe schimbari încât nu poţi avea nici o minimă securitate juridică în ce privesc deciziile curţii. În această chestiune mie lucrurile mi se par clar şi limpede, lucru confirmat şi de fostul preşedinte al Curţii, domnul Zegrean, care a spus că această speţă a completurilor de trei putea fi rezolvată de la primul termen, respinsă ca inadmisibilă, pentru că însăşi CCR a stabilit în septembrie anul trecut că prerogativa de a sesiza Curtea cu conflict constituţional este netransmisibilă. Nu poate fi exercitată decât de persoana prevăzută în Constituţie cu această prerogativă. Anul trecut Curtea a spus clar într-un conflict care îl viza pe premierul Dăncilă că acestă prerogativă este a premerului şi că este exclusivă, personală şi netransmisibilă. Ori, sesizarea pe completurile de trei a fost făcut de Florin Iordache când a fost lăsat la comanda Camerei Deputaţilor de către Liviu Dragnea. Nu văd niciun motiv pentru care Curtea i-ar interzice premierului ceea ce îi permite şefului Camerei Deputaţilor şi anume să-şi translateze aceast prerogativă”, a explicat Liviu Avram.

Intervenţia integrală pe Adevărul Live:

„Mai există un element asupra căruia vreau să atrag atenţia. Suntem în perioada în care se schimbă o treime din componenţa Curţii. Unii cred că această amânare de astăzi a fost făcută în aşa fel încât Curtea să utilizeze cei trei noi judecători care vin în Curte. Şi anume Simina Tănăsescu, numită de preşedinte, care va intra în mandat pe 9 iuni şi cei doi propuşi de Parlament, Stelian Deliorga şi Gheorghe Stan, care vor intra în mandat pe 15 iunie. Legea Curţii spune foarte clar. Participă la verdict judecătorii care au participat şi la deliberări. Ori cei trei care intră în Curte nu au participat. Prin urmare, pe 3 iulie, vor participa la stabilirea verdictului doar şase judecători din nouă, pentru că trei nu au participat la deliberări. Şi s-ar putea ca această amânare să fi avut această logică. Deci un fel de joc cvasi-politic”, a mai relatat Liviu Avram.

Jurnalistul a mai subliniat apoi că în cazul în care CCR spune că sunt ilegale completurile de trei, Liviu Dragnea ar putea să iasă din închisoare iar procesul acestuia să se reia de la zero. Însă, deoarece faptele fostului lider PSD sunt vechi, ar intervine prescripţia.

CCR a amânat miercuri pentru 3 iulie o decizie în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite