Băsescu: Soros a renunţat la Roşia Montană. Nu este adevărat că el e în spatele ONG-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Mediafax
Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“, de la Pro Tv,  unde a dezbătut o serie de subiecte stringente de pe scena politică românească: protestele generate de proiectul Roşia Montană, candidatul PSD la prezidenţiale, legea maidanezilor şi CFR Marfă.


Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre Roşia Montană:

Mi-e foarte greu să mă pronunţ tehnic, dar sunt un adept al relaxării acestei industrii a extracţiei de metale neferoase.

Nu aş vrea să intervin acum. Am afirmat că sunt susţinător al relansării acestei industrii. Sunt convins că dacă m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar.

Vreau să am o poziţie neutră în această dezbatere, ceea ce nu înseamnă că nu îmi voi face datoria, aceea de a informa corect despre acest proiect la momentul pe care îl voi considera oportun.

Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului, dar în momentul în care s-a creat o falie în societate, sunt obligat să fiu neutru.

Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase: locuri de muncă şi crima utilizărilor cianurilor.

Proiectul nu creează nici locuri de muncă încât să se simtă consistent, pe urmă în exploatare rămân şase la 800 de lucrători.

E o abordare mincinoasă că rezolvă problema locurilor de muncă. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor - crima cea mare - nu e adevărat.

Pentru a mai demonta din minciună, vă spun că dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roşia Montană, cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete. În cea mai mare parte, ultraviotele lucrează la distrugerea cianurii.

Riscul poluării există şi când te urci în avion. Este un risc să te urci în avion, să mergi cu maşina. Avem exemplu Baia Mare, care ne-a arătat ce înseamnă risc ecologic. 

Dacă se va decide că exploatarea trebuie făcută, trebuie luate măsuri de mediu, dar problema majoră este ţinută undeva între sloganul: ne otrăvim cu cianură şi sloganul: vrem locuri de muncă, ambele mult mai puţin importante decât sunt în realitate.

Chiar azi mă uitam la preţul aurului. Pe fond, rentabilitatea proiectului nu este problema noastră.

Nu contribuim la investiţie. Nu prea este problema noastră, că nu noi ne asumăm riscul cel mare, ci investitorul.

 Nu ştiu dacă neapărat intenţionează să-l vândă. Dacă acest proiect va fi declanşat, va fi operat de Gold Corporation. Ştiu foarte bine că aici discutăm despre fonduri de investiţii care sunt dispuse să investească pentru a-şi maximiza profitul.

Mai e o a treia minciună, care a pătruns mai puţin: ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur din ţară.

Aici a fost o negociere nefinalizată de Guvern. Dacă e ceva care ne dăunează enorm, e minciuna guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul lui Boc: se crescuse redevenţa la 6% şi participarea părţii române avea 19% şi se agrea creşterea la 25% a contribuţiei.

Nu ştiu de ce Guvernul Ponta s-a grăbit, negocierea nu era terminată. Mai erau următoarele condiţii de obţinut: ceea ce rezultă la Roşia Montană se procesează în România.Şi dreptul prioritar de achiziţie al Băncii Naţionale. Aceste drepturi trebuiau continuate în negocieri.

Până la urmă, am dreptul să exprim un punct de vedere. Daţi-mi voie să exprim un punct de vedere şi dacă o să-l aveţi în emisiune pe guvernatorul BNR, şi el va exprima un punct de vedere.

Azi am luat de pe Google informaţii cu privire la rezervele de aur ale statului. Sunt confirmate şi când intri la informaţiile de ţară, şi când intri la rezervele de aur. Noi avem 103,7 tone. Asta înseamnă 26 de grame pe cap de locuitor. În Portugalia sunt 382 de tone. 

Să luăm ţări de talia noastră: Grecia are 12 grame pe cap de locuitor. Olanda are 36 de grame pe cap de locuitor.  Austria are 280 de tone la 8,5 milioane.  România are 4,7 grame pe cap de locuitor.

 Dacă îl cumpăr de pe piaţa liberă mă costă, pe când dacă îl cumpăr din producţie internă, fac emisiune. 

Dacă am exploata Roşia Montană, producţia ar fi de circa 13 tone de aur pe an, deci un miliard de euro. De unde inflaţie?

Despre proteste:

Ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării m-a făcut să adopt o poziţie neutră faţă de proiect, dar am obligaţia să dau informaţie corectă şi în timp ce sunt de acord cu dreptul oamenilor de a se manifesta, cum sunt şi cu cei de la RM - dar am un comentariu, aici e un protest curat. Acolo e un protest fabricat, chiar dacă au dreptate.

Ei greşesc  fundamental ca să ne săpună de locuri de muncă şi de cât de greu muncesc minerii în subteran. Repet: România nu este dependentă de cei 2.000 de locuri de muncă şi nici de cei 600 de locuri de muncă de după investiţii. E propagandă ca la partide

Sunt circa 480 de informării ale serviciilor. Vă pot spune că în perioada mea nu s-a primit nicio informare care să fi fost transferată Parchetului.  Obiectivul Roşia Montană nu este unul care a dispărut din atenţia structurilor de securitate, e operaţiune în derulare.

O astfel de informaţie a făcut la adresa mea Victor Ponta când era în opoziţie şi era dramatic împotriva proiectului.

Despre mita luată de politicieni de la RMGC: Dacă nu cunoşti proiectul, nu poţi să îl susţii. Din acest punct de vedere, nu mă voi implica în susţinerea proiectului sau împotriva proiectului, dar voi da informaţia corectă.  Aici a fost una dintre marile greşeli ale Guvernului, încercând să transfere Parlamentului responsabilitatea de Executiv.

Despre un posibil referendum: Pot să-l declanşez mâine, aveţi certitudinea că vor veni 50% din români?

Trebuie aşteptat momentul potrivit, unul la care polarizarea să devină mai puternică sau dezamorsarea conflictului în urma unor explicaţii. Nu exclud un referendum pe Roşia Montană. Îmbracă şi aspectul de proteste la adresa clasei politice. Trimiterea proiectului la Parlament a fost scânteia care a declanşat aceste proteste.

Acuzaţia conform căreia Soros e în spatele ONG-urilor nu e adevărată.Soros a abandonat demult RM. Soros nu trimite oamenii în stradă. Cred că cei din piaţă ar respinge orice contact cu oameni politici. Deocamdată, au avut contact cu comisia parlamentară.

Cred că cei din piaţă ar respinge orice contact cu oameni politici. Deocamdată, au avut contact cu comisia parlamentară.Ce am văzut nu mi-a plăcut. Am avut şi eu întâlnire cu cei de la Alburnus Maior, la Roşia Montană. Discuţia a fost bună, dar ei şi-au înregistrat preşedintele şi asta spune ceva despre moralitatea lor.

Înţeleg că doamna Mungiu Pippidi este un factor de stimulare a mişcărilor, cred că ar fi un foarte bun ministru de Finanţe. Înţeleg că dânsa a făcut programele de guvernare, nu am primit un astfel de program.

E timpul să se iasă din demagogie, cei care cred că ştiu mai bine să intre în politică. Un astfel de partid ar fi binevenit.
 
Despre gazele de şist:
Mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca momentul când s-ar scoate primul metru cub de gaze de şist din România.

Vreau să spun un lucru de care românii să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică.

Eu am ţinut la acest tip de independenţă şi am refuzat orice contact cu Southstream, mizând totul pe Nabucco.

O să vă spun că înţeleg miza ziaristului, de a crea ştire. Vă dau un răspuns şi poate nu sunt pregătit să îl dau pe cel complet: nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României.

Nimic nu este fără riscuri în domeniul acesta.

În România se vorbeşte, dar exploatarea gazelor de şist s-a făcut prin tehnologii mai învechite, la adâncimi mai mici.

Indiscutabil, în 10 ani tehnologia va fi mai bună şi nici acum nu mai este aceeaşi ca acum 20 de ani.

Nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie pe care trebuie să le furnizăm.
Pe fond, suntem importatori de ţiţei.

Aici, lucrurile trebuie privite balansat. Degeaba am vara excedent de energie electrică, dacă iarna nu am necesar de gaze să furnizez încălzire la populaţie.

Despre pactul de coabitare:

Nu aş zice că nu funcţionează, cât timp nu ne împiedicăm unul pe altul să ne facem atribuţiunile. E acolo. Funcţionează comunicarea instituţională. Am vorbit de ziua lui, nu trebuie să vorbeşti în fiecare zi, cât timp corespondenţa între instituţii funcţionează.

Nu aş închide proiectul Roşia Montană şi gazele de şist aşa de abrupt: Aici mai este de spus un lucru. Am văzut şi demonstraţia că nimic la mediu nu se întâmplă la Roşia Montană. Investitorul îşi asumă să aducă materialul dislocat înapoi, dar vârfurile acelea nu se mai refac, dimpotrivă. Vor fi mai teşite, dar vor fi împădurite. Pe de altă parte, mai e şi cealaltă inovaţie: se taie pădurile.

Este condiţie premergătoare începerii exploatării să se planteze 1000 de hectare. Lucrurile trebuie spuse.  Este un proiect care va afecta mediul. În abordarea doamnei Plumb am văzut că trebuie luate măsuri de mediu, dar relieful nu va mai fi cum a fost.

Niciodată nu m-am întâlnit cu acţionarii, dar am avut discuţii cu directorul Tănase. Am insistat să dăm drumul la proiect din mult mai multe considerente. 

Am crezut în proiect. Am fost un susţinător până când am văzut falia care se creează în societate. dacă în această dispusă eu mă aşez pe una din baricade cine va mai putea negocia credibil.

Îmi propun săptămâna viitoare să încep o serie de conferinţe de presă, în care să mă pronunţ public. În momentul de faţă, bătălia este locuri de muncă şi cianuri. Mai e povestea cu multele minereuri preţioase care se află acolo.

Despre CFR Marfă:

Pe 4 octombrie, GFR trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanţie, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferenţa.Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tot felul de tertipuri să întârzie.  Problema este cum a definit Guvernul investitorul strategic, pentru că în CSAT s-a cerut să fie strategic. Este unul care are bani să cumpere şi să modernizeze. CFR Marfă dacă vrea să fie competitiv trebuie să modernizeze vagoane, să schimbe locomotive.

Până pe 4 octombrie, Gruia Stoica trebuie să depună avansul. Dacă nu îi depune, lucrurile sunt închise. Dacă îi depune, are 30 de zile pentru semnarea contractului. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe. Aici e problema investitorului strategic şi cât de corect a fost ales din acest punct de vedere.

Altfel, ne prinde liberalizarea transportului feroviar cu o companie nepregătită.

 Despre economie: Economia gâfâie. Macroeconomic, suntem stabilizaţi. Guvernul Ponta nu a făcut excese, dar pregăteşte eşecul anilor viitori, tăind mereu de la investiţii.

Guvernul a greşit puţin. Unul din obiectivele acordurilor a fost ca FMI să încheie o înţelegere cu băncile, acum Guvernul Ponta nu ştiu de ce nu a făcut acelaşi lucru. Poate au făcut altceva, acum nu ştiu.

Privind la investiţiile străine, şomajul va creşte. Sper ca în 2014 să meargă agricultura şi exporturile. Am trecut pe excedent în contul curent. Nu e bine, e semnalul că nu vin investiţiile care ar fi importat echipamente care să producă aici.

Ce veţi face după ce se termină mandatul? Probabil că voi rămâne în politică şi o să iau vorbele domnului Iliescu, ies din politică cu picioarele înainte. Să nu vă gândiţi că voi rămâne preşedinte de partid. Dorinţa mea, după ce am văzut viaţa politică, a fost să creez acea fundaţie care să genereze un partid. În mintea mea, ideea  a fost un partid pentru 2016.  E adevărat, fundaţia trebuie să rămână, să aibă viziune pe care s-o transfere.

Despre nepoată: Creşte, am pus pe Facebook poze. Acum trei zile, dormea, i-am făcut poze cu telefonul şi le-am pus pe Facebook să vadă lumea că nu mai e la fel de mică.

România nu ar trebui să mai ajungă în situaţia de a tăia salariile. Măsura a arătat ca una disperată şi aşa a fost. Ţara nu mai era finanţată la dobânzi rezonabile. Problema este dacă tu, ca om politic, ai spus că asta e soluţia, poţi să îţi reproşezi lucrul ăsta sau nu. Mi-l reproşez pentru modul cum am făcut-o: brutal, dar împins de o situaţie pe care trebuia să o negociez.

Le-am spus că nu pot mări fiscalitatea pe economie: CAS, cota unică. Le-am spus că anunţ punctul de vedere al preşedintelui şi al Guvernului. Şi acolo aveam o problemă cu alianţa, mă corelasem cu premierul, nu cu UDMR. Le-am spus: ori vă schimbaţi mandatul, ori nu vom avea acord. Am ieşit, am cerut conferinţă de presă şi nu ascund că precipitarea a fost generată şi de faptul că voiam să îşi schimbe mandatul, să nu mărim cota unică, CAS. 

Acum aş spune delegaţiei că mai stăm trei zile şi m-aş duce să explic în ce situaţie suntem. Românii nu ştiau că noi împrumutam bani de pe piaţa externă ca să plătim pensiile. Am vrut să rezolv problema cu Fondul.

Noi am avut 2007-2008, ani de teribilă teroare în politica economică. în stimularea excesivă a consumului şi marile conflicte între mine şi Tăriceanu de aici erau.

Lumea spunea că ne certăm, dar ştiam că vom plăti costul acelui mod artificial de a asigura creşterea economică.

Despre Crin Antonescu şi relaţia cu Victor Ponta: Dacă există cineva care nu îşi doreşte destabilizarea Guvernului, eu sunt. Nu mai am interese politice, nu mă interesează prezidenţialele, nici alegerile legislative.Pentru România, cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesneşte. Disputele dintre ei alimentează afară ideea unei posibile instabilităţi.

Îl vedeţi pe domnul Antonescu preşedinte? Sincer? Nu! Noi avem două mari probleme politice la nivel internaţional şi o a treia în devenire. Prima e legată de statul de drept. Acum nu ne mai bate nimeni cu Justiţia, ci ca urmare a evenimentelor de anul trecut, neîncredere că avem stat de drept consolidat. A doua este confirmarea dată pe percepţia noastră referitoare la statul de drept prin proiectul legat de Constituţie.

 A treia problemă este legată de hârjoana din alianţă. E legată de alegerile prezidenţiale, în mod categoric.

Credeţi că domnul Ponta ar fi un candidat mai bun la preşedinţie decât domnul Antonescu?  Niciunul nu e ce i-ar trebui României. Eu nu am încă o figură politică conturată. Nu vă imaginaţi că stau pe Lună şi Cotroceniul e o cazermată în care nu se intră decât dacă sari gardul. Mă uit la ei şi la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roşia Montană, deşi habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro-Roşia Montană, deşi nici el nu ştie despre ce e vorba.

Eu m-am urcat în trenul anticorupţiei. Eu nici ca opozant nu am vorbit fără să am date.

Candidatul ideal pentru preşedinţie: Nu avem un candidat ideal. Este secetă. Este pentru prima dată când miza majoră este guvernarea pe imagine şi nu pe ceea ce faci. Am nouă ani de când sunt şeful statului şi vă dau cuvântul că dacă aş fi spus: este esenţială guvernarea pe imagine, aş fi găsit formule să nu îi am pe Vîntu, Voiculescu, Patriciu împotrivă. Mă întreb cum se simt oamenii ăştia care ştiau că Vîntu are probleme, Voiculescu are probleme. Cum se simt când îi văd că pleacă din sălile de judecată condamnaţi?

Preşedinţia gestionează un buget de 5 milioane de euro. Dacă vor fi dosare, merg în faţa instanţei. Nu mă tem. Aici e o mare minciună care se aude şi în zona celor care operează fonduri europene: ne e frică de DNA.

 Eu am fost în faţa procurorilor pentru reclamaţii primite pe vremea când eram primar. Nu am nicio reţinere să merg în faţa procurorilor.

Despre legea maidanezilor: Legea este foarte corect făcută. Primul comandament este că trebuie adunaţi câinii de pe domeniul public. Al doilea comandament este să fie adoptaţi şi al trei comandament este să fie eutanasiaţi. Depinde de resursele fiecărei primării dacă îi ţine 14 zile lucrătoare. Atenţie, discutăm despre trei săptămâni! Eu am început programul de eutanasiere, pentru că populaţia canină este prea mare pentru ca sterilizarea să dea roade.

Eutansierea s-a oprit în 2002. Din 2002 până în 2013 sunt 11 ani şi populaţia canină a crescut. Este proba că minciuna spusă de ONG-uri şi de aşa-zişii iubitori de câini - mai mult iubitori de bani de la Primărie a fost ineficientă. Se putea face constatarea, nu ştiu dacă asta e vital - drama lui Ionuţ. 

Despre Ponta şi Antonescu: Unul din ei va fi în turul doi, dar niciunul nu poate să câştige. Dacă mă întrebaţi, cred că PSD va avea candidat. Domnul Geoană va fi tot timpul un candidat, cât o să trăiască.
 

Dincolo de pact, mi se pare anormal şi nedemocratic ca cel mai mare partid să nu aibă candidat. Cum Dumnezeu să fii cel mai mare partid şi să nu ai candidat la prezidenţiale? PDL când a fost cel mai mare ca procentaj s-a dus singur împotriva tuturor şi a câştigat. Au oameni mai maturi decât Victor Ponta şi mai apropiaţi de economie. Nu o să nominalizez eu oamenii. Îi admir ca partid, îi dezaprob ca politică.

Nu sunt un partid nedemocratic şi pe care să nu-l respecţi.

Despre PDL: Sunt un partid ţeapăn, cu structuri puternice. Au aceeaşi boală ca şi PSD în structurile interne.

Despre Angela Merkel: Victoria ei înseamnă garanţia că se va menţine moneda euro. Merkel nu este adeptul Europei cu două viteze.Tot timpul a afost susţinătorul meu şi a lui Tusk.

Despre aderarea la zona Schengen: Aş face un comentariu la adresa francezilor. Totul are o limită.  Nu poţi invoca minoritatea roma pentru Schengen. Schengen e despre altceva. Minciuna că dacă nu intrăm în Schengen nu vor mai fi romi în Franţa e demontată cu ochiul liber. România nu e în Schengen şi romii sunt acolo. Cum România accesează bani pentru programe pentru romi, aşa poate şi Franţa. Şi Germania e cel puţin la fel de intransigentă, dar mă aştept să rămână corectă. Deocamdată, nu l-am auzit pe preşedintele Hollande. Vreau să lămuresc treaba, trebuie să rămânem totuşi în nişte standarde europene. Nu ne poate reproşa nimeni că nu ne-am dotat frontierele. Întrebarea e cât de corecţi sunt cei de la frontiere, dar nu au decât să facă sondaje.  Nu pot să spună: nu vrem, pentru că sunt romi la Paris. E un minus al nostru faptul că nu reuşim să controlăm acest exod nejustificat de nevoia de muncă. Din păcate, se duc să fure, să cerşească.  E mult mai deranjant furtişagul în autobuz decât faptul că îi dă un tun în bancă.

Despre situaţia din Siria: Eu aş privi în primul rând la noi. Poziţia mea a fost mereu: prudenţă, prudenţă. Am vrut ca românii să ştie poziţia preşedintelui.  Aici, analiza mea ar fi una de risc pentru regiune.

Costul pentru România era că, în situaţia unui conflict militar, există riscul ca Federaţia Rusă să piardă baza militară din Siria şi să se compenseze cum s-a compensat pentru Kosovo. Exista posibilitatea să se compenseze ca prestigiu în Transnistria. Nu am ţinut-o pentru mine abordarea, am distribuit-o tuturor partenerilor noştri prin ambasadorul Ducaru şi cei ai statelor de aici. Cât de ridicoli eram noi azi dacă spuneam: Guvernul criminal de la Damasc şi altceva? Azi, Guvernul ăla stă la masă cu Rusia şi negociază acordul de dezarmare chimică. Nici Ponta nu e scutit de responsabilitate când e vorba de politică externă.
Eu, dacă aş fi american, aş spune: datorită ameninţării noastre, Assad a acceptat dezarmarea chimică. Poţi aşeza lucrurile cum vrei.  Sunt îngrijorat de diminuarea importanţei ONU şi a Consiliului de Securitate.

Securitatea României se bazează şi pe respectarea dreptului internaţional, de asta am reuşit să câştigăm perimetrele din Marea Neagră, iar faptul că tot mai multe conflicte se negociază între doi-trei membri permanenţi ai Consiliului de Securitate mă îngrijorează.

Despre torţionari: Toţi 35 sunt în viaţă. Dincolo de regim, umilinţa a fost treaba lor, a şefilor. Trebuie să rămână fără pensie şi îmi aduc aminte când discutam cu Tăriceanu să facem institutul ăsta (IICCMER), dar am putut forţa deschiderea tuturor arhivelor când am făcut un raport despre comunism.  Eu nu am avut o suprapunere perfectă a abordărilor mele faţă de comisia care a redactat acest raport.

Una e 2006, alta e 2013. Mi-e greu să spun să vină comisia să reevalueze raportul şi vă spun de ce: comisia a mers, poate, mai departe. A etichetat regimul comunist ca fiind ilegitim şi criminal. E mai mult decât a  afirma că a recurs la genocid.  S-au făcut cărţi de istorie care ţin cont de raportul de condamnare a comunismului. E un lucru care ar rămâne după mine: să fie în programă, copiii să ştie ce a făcut Vişinescu!

 

Materiale pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: „La Bucureşti este un protest curat, dar la Roşia Montană este fabricat“

Traian Băsescu: „Probabil că o să ies din politică doar cu picioarele înainte“

Traian Băsescu: „Cred că PSD va avea un candidat la prezidenţiale. Îi admir ca partid, îi dezaprob ca politică“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite