Crin Antonescu: "Nu am fost acuzat de corupţie niciodată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a discutat vineri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune despre vizita sa la Chişinău, dar şi despre ultimele evenimente politice din România.

Invitaţia preşedintelui Senatului a intervenit în contextul în care, joi, preşedintele Senatului a revenit din vizita oficială efectuată la Chişinău şi a susţinut o declaraţie de presă în care a salutat decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, de a declara limba română limba oficială a statului de peste Prut.

De asemenea, săptămâna viitoare sunt aşteptate, din partea liberalilor, mai multe decizii importante, printre care şi stabilirea calendarului pentru revizuirea Constituţiei.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Despre Republica Moldova

Bucureştiul şi România sunt singura speranţă pentru Republica Moldova. principalul aliat trebuie să fie România. Situaţie geopolitică complicată. Decizi a Ucrainei

Majoritatea din Parlament este fragilă, puterea confruntându-se cu o opoziţie unită.

Cei de la Chişinău se agaţă de cei de Bucureşti. Am discutat cu cei din Republica Moldova despre calendarul pentru anul viitor. Despre semnarea lui, ratificarea în Parlament. Acest 2014 este dificil din punct de vedere al evenimentelor. Avem nevoie de o acţiune convergentă care să fie concretizate de ambele părţi.

Nu e drept să hotărâm noi, la Bucureşti, pentru Chişinău. Fiecare îşi face propriile proiecte. Să stabilească cei de la Chişinău ceea ce vor. Numitorul comun este ca destul de repede Republica Moldova să vină în UE, sub o formă sau alta.

Despre vizita lui John Kerry la Chişinău

O vizita bine venită. Semnal că sunt interesaţi de această parte a lunii. Un mesaj clar: „Nu sunteţi singuri pe lume. Dacă alegerea voastră este pro-europeană, vă vom sprijini”.

Intrarea în Schengen

Un proiect curent al diplomaţiei româneşte în interiorul statelor europene. Cum am fost trataţi pe această tema de instituţiile europene, rămâne un motiv de nemulţumire.

Noi am îndeplinit cerinţele şi acest lucru a fost recunoscut: de preşedintele Barroso, de Italia.

Să ni se dea o explicaţie cinstită. Nu intraţi în Schengen pentru că anume state au probleme de natură electorală. Până la urmă, se poate trăi şi fără Schengen.

Cetăţenii români sau cetăţenii bulgari nu pot fi împiedicaţi să se plimbe, să se aşeze şi acum. Actorii economici sunt cei care sunt mai afectaţi.

Reintroducerea marilor dezbateri la nivelul Parlamentului

Am propus un proiect prin care să fie readuse marile dezbateri în Parlament. Vă dau două exemple de dezbateri care trebuie să fie în Parlament: am propus în Parlament o dezbatere despre starea justiţiei ca mecanism. Nu despre Kovesi, Niţu sau Cazanciuc. De asemenea, avem nevoie de o dezbatere despre politica energetică a României

Eu insist asupra dezbaterilor în Parlament. Vreau ca Parlamentul să fie locul consacrat al unor astfel de dezbateri. Guvernele fac, din păcate, prea multă administraţie şi prea puţine politici.

Despre schimbul de replici şi acuzaţiile aduse de Traian Băsescu lui Victor Ponta

  E absolut neplăcut că domnul Băsescu comentează ceea ce face Ilie Sârbu, Victor Ponta, că e corupt sau nu e corupt. Este o situaţie de insulte, de inflaţie de insulte. Ce se întâmplă în anul viitor? Se ajunge la aruncat de bolovani. Sunt acuzaţii făcute probe. Prim-ministru răspunde în treacăt, iar nu este bine.

O acuzaţie de acest fel să fie făcută fără niciun fel de probă, fără niciun fel de solemnitate dacă vreţi...deci nu poţi să acuzi primul ministru din ţara ta, tu ca preşedinte, că e «profund corupt» râzând. Se ajunge pe de altă parte că primul ministru la astfel de acuzaţii răspunde în treacăt, undeva, într-o altă acţiune...pe un alt şantier, aşa, că a venit vorba. Asta nu mai e în niciun fel normalitate.

Băsescu a folosit un arsenal destul de divers, bogat, de acuzaţii. Oricum, eu am căutat mereu să răspund solemn, oficial.

Nu am fost acuzat de corupţie niciodată. Eu cred, am crezut întotdeauna, în prezumţia de nevinovăţie. Corect era ca preşedintele să facă o comunicare publică serioasă, dacă avea documente.

Cum alege domnul Ponta să răspundă, este problema sa. Domnul Băsescu să spună foarte clar care sunt acuzaţiile.

Împotriva mea, nici domnul Ghiţă, nici altcineva, nu poate fi folosit. Nu au cum să sugereze legături de afaceri cu mine. În niciun caz.

Despre USL şi PNL

 Nu mă interesează lucrurile mici. Mă interesează lucrurile mari. Coaliţia a fost făcută pentru a lua decizii, pentru a stabili strategii pe termen lung. Orice formulă din 2016 poate continua politicile acum.

Eşecul înseamnă să nu putem reuşii ceea ce ne-am propus, să ne preocupăm de ceea ce se întâmplă acum (n.r. - replicile dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu)

Pe lângă mine, pe lângă PNL sau ministru liberal nu există băieţi deştepţi. Cunoscând administrţia din România, este posibil ca anumiţi băieţi să încerce să fie deştepţi.

Ne-am propus 25% pentru alegerile europarlamentare, chiar putem merge spre 30%. Sunt obiective declarate public.

Despre alegerile prezidenţiale

 Dacă vom ajunge să nu mai avem USL, domnul Sârbu nu este mai puţin redutabil ca alţi oameni din USL. Mă interesează oamenii care l-au votat de-a lungul timpului pe Traian Băsescu. Mă interesează orice cetăţean. Nu mă interesează cei care spun că dau voturi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite