VIDEO Antonescu: Nu suspectez Chevron, dar există riscul ca anumite companii să dea un tun României şi să dispară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Reuters
Preşedintele PNL, Crin Antonescu FOTO Reuters

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că înţelege nemulţumirile protestatarilor şi este posibil ca o companie mai puţin cunoscută să înşele statul român.

Invitat la Digi 24, în emisiunea "Jurnalul de seară” moderată de Cosmin Prelipceanu, Antonescu a vorbit despre legitimitatea protestelor faţă de exploatarea gazelor de şist, despre asumarea proiectului Roşia Montană, dar şi despre vizita premierului Ponta în SUA.

Despre vizita premierului în SUA: În legătură cu declaraţia dată de Victor Ponta, spun: “Doamne ajută!”. Pesemne că acest câmp energetic e unul important în care România ar putea fi jucător. România nu e singură pe lume, dar nici nu este un obiect pe care unii îl pun într-un loc sau altul. 

Sursa video: Digi24 

Vizita premierului a fost un succes. Are toate datele unei vizite reuşite. Dacă există şi elemente concrete, rămâne să le cunoaştem.

Ştim cu toţii, ştiu şi oamenii care protestează la Pungeşti, că trăim într-o lume în care graniţele sunt mai degrabă convenţii, că într-un domeniu ca acesta graniţele sunt chiar mai palide ca în domeniul politic. E decizia ta să fii jucător. Sunt resursele, iscusinţa ta de a fi jucător. Asta înseamnă o relaţionare cu alţii, care joacă şi ei în acelaşi teren. Sunt de acord că România trebuie să aibă ca obiectiv independenţa energetică şi exploatarea de resurse – care nu sunt încă certe – poate fi o şansă. Sunt, în acelaşi timp, convins că independenţa energetică trebuie să fie un concept cât se poate de concret şi bine comunicat. Dacă rămâne o lozincă, din astea am văzut.

Când am vorbit despre opţiunea privind gazele de şist, era surprinzător. Nu era la modă să fii deschis faţă de această chestiune. Dacă România vrea să fie puternică, cât poate fi, trebuie să-şi valorifice resursele.

Despre protestele din Pungeşti : Nu vreau să fie din nou spusele mele percepute ca o critică. Eu vorbesc despre ceea ce cred că trebuie făcut. E timpul destul. Suntem, spre deosebire de afacerea Roşia Montană, suntem în faţa şansei de a lua un lucru de la bun început, când interesul societăţii este un major. Asta e o şansă, nu un handicap.Nimic pe sub mână, nimic în secret, nimic pe după colţul mesei, făcut cu teamă. Totdeauna există voci împotrivă.
Sursa video: Digi24

Nu sunt mai mult de doi ani de când existau nemulţumiri în România şi manifestaţiile nu strângeau mai mult de câteva sute de oameni. Astăzi, într-o dinamică spectaculoasă, vedem mii de oameni în stradă. Cred că acest lucru e bun, e racordarea României la UE, la lumea în care se consumă informaţie, în care există tensiuni, formule chiar radicale. Suntem acolo. La Pungeşti cred că din momentul în care lucrurile urmau să pornească, trebuia comunicat. Eu vorbesc despre Guvern.Era absolut firesc ca lucrurile spuse de Victor Ponta în SUA să fie spuse în România.

Pesemne, din timiditate şi inadaptare.

Trebuie avut în vedere faptul că la orice manifestaţie participă şi oameni care nu ştiu că sunt manipulaţi, că fac jocurile altora şi că sunt 15 sau 15.000, trebuie luaţi în calcul de cei care guvernează.

În Vaslui a fost un focar de nemulţumire. Nu e o schimbare spectaculoasă. Sigur că e foarte neplăcut să vedem oameni care nu sunt nici Ponta nici Antonescu, dar sunt preşedinţi de CJ, parlamentari, oameni care au vorbit trăsnăi teribile în campania electorală, fiind extrem de vehemenţi. E jenant când îi vezi pe aceiaşi oameni susţinând contrariul. Aceşti oameni trebuie să vină să spună că vorbeau prostii atunci. Ceva trebuie asumat. Altfel, neîncrederea în decidenţii politici riscă să crească şi aici e cea mai mare problemă.

Aud foarte des argumentul cumplit : “Sunt standarde de mediu, dar nu am încredere în autorităţi că vor putea supraveghea respectarea acestor condiţii”. E cumplit nu pentru că e enunţat, ci pentru că e adevărat. Am cel puţin atâta îngrijorare încât să consider că aceasta va fi o temă.

Fără să suspectăm Chevron, ştim că nu degeaba riscul ca grupuri financiare mai puţin prestigioase să vină să dea un tun, să nu respecte nimic din ce au angajat sau, pur şi simplu, să nu fie căutaţi, fiindcă mituiesc nişte oameni.

Despre relaţia cu Rusia : Am fost amendaţi legal, în termeni comerciali, dar pentru noi importul de gaze din Rusia nu e o afacere bună. Există ţări europene care au construit un joc energetic benefic, dar România nu e în această situaţie.Pentru România este oricând mai convenabil dacă are o sursă mai ieftină de aprovizionare. Acest lucru nu trebuie să ne facă să negociem mai puţin dur orice contract de exploatare.

Una din temele majore este cum ne jucăm cărţile, iar faptul că noi preferăm avem altă sursă, propria noastră sursă- chiar dacă gazele scoase de acolo vor fi ale Chevron –  faptul că preferăm acest lucru nu trebuie să ne ducă într-o poziţie vulnerabilă.

Mi se pare corectă atitudinea adoptată de ministrul de Interne. Vă spun sincer că am chiar o bucurie că un ministru liberal a reuşit să arate un lucru simplu: dacă ai discernământ poţi evita obişnuitele incidente cu jandarmii. Este şi meritul manifestanţilor, pe care i-am încurajat şi i-am salutat. Au fost manifestaţii paşnice, civilizate, în care nu mai rămânea decât înţelepciunea autorităţii poliţieneşti. În momentul în care au survenit lucruri inacceptabile, sigur că a fost nevoie de un semnal din partea ministrului.

Despre majoritatea constituită de PSD: Am văzut socoteala dumneavoastră, a ziariştilor şi a domnului Hrebenciuc. Adunarea asta de PPDD-işti este ca bomba atomică în Războiul Rece : nu o folosim, dar o avem. Domnul Hrebenciuc are plăcerea şi dexteritatea de a comunica public aceste lucruri. E o retorică un pic depăşită, dar nu vreau să extind discuţia. Eu, din câte cunosc, sunt convins că nu contabilizează în fiecare zi capturile de PPDD-işti aşteptând aşteptând să rupă USL. Ar fi o prostie de care nu îl cred în stare pe Victor Ponta. O asemenea coaliţie îţi oferă nişte avantaje. Intr-un fel te duci chiar şi în SUA. Când un oficial american ia decizii despre România, pune lupa pe România.

E foarte important să vorbeşti ca premier al unui Guvern care are o majoritate legitimă de 70%. E o şansă pe care nu a mai avut-o niciun premier. Am construit-o cu greu împreună şi nu cred că o va irosi. Oricât de sceptici ar fi mulţi din români, nu cred că Ponta – şi din cauza vârstei – e genul de om politic căruia să nu îi pese de faptul că un mare contract cu alegătorii ar fi denunţat şmechereşte pe motive aritmetice. PNL nu resimte asta ca pe o ameninţare. Noi nu suntem atenţi la aşa ceva. Problema noastră nu e dacă se rupe USL, ci dacă reuşeşte. 

Dacă liderii României sunt suficient de puternici, folosesc această construcţie, această forţă politică, aceasta e întrebarea. Ea are şi şansa continuităţii. După toate calculele posibile, dacă după 2016 ea nu se păstrează – ceea ce e mai puţin probabil – cel puţin unul din aceste două partide – va fi în continuare la guvernare. Aşa a fost gândit USL, nu doar ca o formulă sigură de a-l bate pe Traian Băsescu. Dacă vom fi în stare să rămânem în stilul acesta de viziune politică, reuşim. Dacă nu, o  să numărăm PPDD-işti.

Noi am decis descentralizarea şi o să explic. Nu e vorba de faptul că nu ne ajunge majoritatea pe care o avem. E nevoie însă de angajarea răspunderii din motive de timp, de calendar. 

Despre descentralizare: Liviu Dragnea, ca ministru al Administraţiei, a asumat un rol de lider de proiect şi éste omul care a muncit cel mai mult, dar descentralizarea nu e a lui. Descentralizarea, cum se conturează ea, este un lucru agreat în comun şi au existat multe discuţii încheiate cu bine, între care şi cea cu Poliţia. Domnia Sa a avut o altă opţiune. Aceasta era susţinută, de altfel, de mulţi aleşi locali, nu doar din PSD.

Sursa video:Digi24


 

Liviu Dragnea a fost mulţi ani un lider local. În acest proces, a discutat mult cu aleşii locali, care au deja nişte obligaţii stabilite prin lege, care ţin de ordinea publică locală pe care nu şi le pot achita în condiţiile actuale.

Nu descentralizăm Poliţia, pentru că face parte din structurile funcţionale care ţin de unitatea statului român. Nu aş vrea să spun mai mult aici. PNL, ca partid naţional, crede că anumite lucruri –Armata, Poliţia, Jandarmeria – trebuie să rămână aşa. Ele au funcţionat, al doilea lucru. Aceste lucruri rămân şi punctul nostru de vedere a fost acceptat de partenerii noştri. Credem că e soluţia bună, mai ales că avea susţinere şi din interiorul sistemului.

În cazul lui Dragnea, sunt toate semnele unui proces cu caracter politic. Rămâne în Guvern. Nu pot să nu fiu consecvent şi un om care avea o cauză pe rol, Relu Fenechiu, a fost propus şi susţinut în Guvern, cum aş putea să spun că Dragnea ar trebui să plece?

Despre independenţa Justiţiei : Dacă vă referiţi la intervenţia mea, nu cred că poate fi interpretată. Unii au interpretat drept o intervenţie în sprijinul lui Băsescu. Eu am intervenit împotriva ipotezei pericolului ca, după ce ani de zile am denunţat influenţele lui Băsescu în lumea judiciară, acest lucru să fie schimbat în influenţa altora.

Am vrut redobândirea rolului central al Parlamentului în democraţie. Nu stăm bine la acest capitol.

Lupta pentru independenţa Justiţiei nu înseamnă că vin eu să îmi pun procurorii mei.

Nu numai în România, ci în toată lumea Executivul e din ce în ce mai lacom, dar trebuie să apărăm esenţele democraţiei. Altfel, nu mai avem Parlament. Eu sunt, poate, de modă veche : vreau democraţie !

 Deşi inacceptabilă pentru mine, situaţia Justiţiei a fost acceptabilă pentru Comisia Europeană. In discuţia despre numirea noilor procurori, se puteau găsi oameni despre care să nu existe percepţia că sunt ai lui X sau Y. Criteriile au fost aruncate la coş în momentul în care o înţelegere politică s-a făcut în România între doi centri de putere.

Mă întreb dacă aceste lucruri nu se puteau rezolva,încât impresia publică să nu fie a unui nou scandal ? În orice caz, eu  nu ies din aceste episoade cu încrederea sporită în Justiţie.

Eu şi Ponta nu avem voie, cu 70%, să ne comportăm ca liderii mici ai unei ţări foarte mici. Tara asta nu e aşa de mică. E destul de mare să fie demnă. Dacă aş accepta ideea că premierul e sau nu primit în funcţie de doi procurori negociaţi în România… Aici cred că e o coincidenţă.

Despre discuţiile privind pactul de coabitare : Cred că au discutat despre chestiunea cu procurorii. Sper să fie o coincidenţă povestea cu SUA. Cred că pactul e nefast. Dacă nu a fost o condiţie impusă din afara României, nu se justifică. Dacă cineva l-a impus, suntem într-o situaţie şi mai grea. E cumplit să fii lider autentic în condiţiile în care o victorie zdrobitoare nu te legitimează suficient faţă de ceilalţi. In ambele cazuri, suntem într-o situaţie nefastă şi pactul nu a avut niciun efect, nici nu va avea.

Despre candidatura la prezidenţiale: Pentru mine e important să stabilim un spirit de principiu în care practicăm Preşedinţia. Am vrut să spun nişte lucruri nu pentru a mă război cu PSD. E important sprijinul lor pentru mine, dar nu este primordial în filosofia mea. Nu candidez pentru PSD sau PNL, ci cu sprijinul lor pentru un proiect al meu. Încerc să lucrez acest proiect în parametrii pe care i-am stabilit cu mulţi, chiar şi cu cei care azi manifestă nervozităţi de sezon.

Despre privatizarea CFR Marfă : Cred că e normal când privatizarea eşuează, ca omul să-şi ia banii înapoi. Eu i-am lăudat fără să insist, nu le-am ridicat osanale. Fenechiu a făcut o procedură corectă, iar Ramona Mănescu a fost pusă în faţa situaţiei. Problema este ce face România cu un obiectiv economic important. Asta nu a mai putut-o spune nici domnul preşedinte.

Despre Roşia Montană:  S-a mers pe linia trimiterii în Parlament şi nimeni nu a mai stat să studieze situaţia. Chestiunea e aşa : vrei proiectul, asumă-l şi fă-l ! Această Comisie, care are majoritate-pilot, PSD plus PPDD, fără PNL, nu zice că e bun proiectul. Zice că nu a rămas nimic din el. Atunci de ce nu dăm raport negativ ? Facem o discuţie care de fapt trimite lucrurile tot la Guvern.

Pe fond, nu e niciun fel de ezitare nici la noi şi nici la alţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite