Gest fără precedent: Iohannis nu promulgă bugetul. „Voi sesiza CCR. E bugetul ruşinii naţionale. PSD vrea să pună mâna pe Justiţie“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis nu a promulgat bugetul de stat pe 2019, trimis de PSD la Cotroceni abia la începutul lunii februarie. „E bugetul ruşinii naţionale. Voi sesiza CCR“, a anunţat şeful statului, care a lansat noi critici la adresa guvernării PSD. „Obiectivul clar este de a pune mâna pe Justiţie ca ei să-şi rezolve dosarele penale. PSD nu guvernează pentru România, guvernează pentru Dragnea“, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis:

Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiţie? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţia, ca ei să-şi rezolve dosarele penale. De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România. 

Despre buget, Bugetul ruşinii naţionale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiţiei” şi asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiţii, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.

Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Ăştia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiţii publice. Promit şi nu fac.

În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanţarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Deci PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Pentru asta au bani. O victimă sigură a acestui buget, o victimă foarte sigură este administraţia locală, comunităţile locale din România primesc un miliard de lei mai puţin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puţin, o mie de milioane de lei mai puţin decât anul trecut.

Cum să lucreze primăriile fără aceşti bani, cum să-şi realizeze investiţiile? Evident că nu şi le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiţii locale importante pentru a face faţă acestui buget. Există însă, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii.

Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituţională a României pe Bugetul 2019 - Bugetul ruşinii naţionale. Aceeaşi soartă de sesizare a Curţii Constituţionale o va avea şi Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curţii Constituţionale a României.

Tăriceanu: Gestul preşedintelui este total inoportun 

„Preşedintele a ales această metodă de a face politică prin şicanarea Guvernului, fără să-şi dea seama cât de mult rău face ţării şi societăţii. Gestul preşedintelui este total inoportun şi nejustificat. Remarca legată de finanţarea partidelor este demagogie şi populism. România s-a confruntat cu o componentă de corupţie legată de partidele politice“, a replicat Călin Popescu Tăriceanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite