FOTO Congresul PSD s-a terminat cu scandal şi cu o mare surpriză. Viorica Dăncilă, noul preşedinte executiv. Ecaterina Andronescu, atac la Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul PSD a fost marcat de scandal. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, contracandidaţii Vioricăi Dăncilă la funcţia de preşedinte executiv, au decis să se retragă după ce nu au fost lăsaţi să vorbească în faţa delegaţilor. În stradă, protestatarii anti-PSD au venit cu megafoane încercând să bruieze social-democraţii. A fost o singură surpriză la Congres: Adrian Ţuţuianu, rivalul lui Dragnea, a fost ales, surprinzător, vicepreşedinte

Cum arată noua conducere a PSD:

        

Preşedinte: Liviu Dragnea (fără să fi fost votat din nou)

Preşedinte executiv: Viorica Dăncilă a fost aleasă cu 2880 voturi „pentru“, în vreme ce contracandidata sa, Ecaterina Andronescu, a primit doar 545 „pentru" şi 3.278 împotrivă.

Preşedintele Consiliului Naţional: Niculae Bădălău

Secretar General: Marian Neacşu 

Vicepreşedinţi pe regiuni:

1. Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea (primar general al Capitalei) şi Robert Negoiţă (primar al Sectorului 3);
 
2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii) şi Paul Stănescu (vicepremier şi ministrul Dezvoltării) 
 
3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne) şi Adrian Ţuţuianu (senator PSD)
 
4. Regiunea Sud-Est:  Mirela Furtună (deputat PSD) şi Marian Oprişan (preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea);
 
5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (senatoare de Botoşani) şi Gabriel Vlase (vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor);
 
6. Regiunea Nord - Vest: Doina Pană (fost ministru al Apelor şi Pădurilor) şi Gabriel Zetea (preşedinte Consiliului Judeţean Maramureş);
 
7. Regiunea Vest: Mihai Fifor (ministru al Apărării Naţionale) şi Natalia Intotero (ministru al Românilor de pretutindeni);
 
8. Centru - Roxana Mînzatu (deputat de Braşov) şi Bogdan Trif (ministru al Turismului).

UPDATE Viorica Dăncilă a propus-o pe Rovana Plumb pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei de femei. 

UPDATE Liviu Dragnea: A fost o zi lungă, dar nu foarte lungă, aşa cum era pe vremuri. 

UPDATE Numărătoarea voturilor s-a terminat. Anunţul rezultatelor a fost făcut în sala aproape goală, delegaţii grăbindu-se să plece spre case, având de mers multe ore cu autocarele.

UPDATE: Surse politice susţin că Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru funcţia de preşedinte executiv, în vreme ce Marian Neacşu ar fi devenit noul secretar general. Numărătoarea voturilor continuă pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

UPDATE Ce au lăsat în urma lor delegaţii PSD: Multe gunoaie. 

Mizeria lasata de PSD la Congres FOTO Maria Tufan

Credit foto: Maria Tufan

 

UPDATE Votul s-a terminat.

UPDATE Strigată să vină la microfon, Ecaterina Andronescu nu a mai apărut. În schimb a venit Mircea Rizoiu, fost preşedinte al Organizaţiei de seniori a PSD, care a avut un discurs foarte dur la adresa conducerii PSD: Nu e posibil ca la un congres, chiar şi extraordinar să nu aibă parte de un parcurs normal şi mai ales democratic.

Ultima data când erau urale aici a fost acum 29 de ani. Avem datoria sa nu ne mai întoarcem la acele vremuri. S-a pierdut doctrina. Vorbe, nu fapte. Vorbele nu mă încălzesc absolut deloc. A spus aici doamna Dăncilă, căreia cred că îi ajunge funcţia de prim-ministru. Noi ăştia mulţi suntem mulţumiţi cu puţin, puţinul nu ne lipseşte niciodată. Oare chiar aşa să fie? Noi pe cine reprezentăm? Pe ăia care au puţin sau pe ăia super pricopsiţi. Cine? Partidul liberal şi alţii. Dar noi suntem de stânga, nu să stăm pe o cocoaşă de unde să alunecăm când pe dreapta când pe stânga. Noi acum gestionăm efectele unor cauze făcute de nişte nemernici. Tabuurile trebuie sparte.

UPDATE „Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis să ne retragem, viaţa merge înainte”, le-a declarat Ecaterina  Andronescu reporterilor prezenţi la Congres.

image

FOTO Mediafax 

UPDATE Marian Oprişan, şef al CJ vrancea şi candidat pentru o funcţie de vicepreşedinte: O să vorbesc atât de tare că o să se cutremure sala asta. Am rămas acelaşi om slobod la gură şi o sa candidez nu pentru că nu mai am un dosar, ci pentru că cred cu tărie că noi PSD avem o responsabilitate pentru România. O spun şi o repet. Putem să arestăm câţi oameni politici vrem cu un sistem atât de ticălos ca acesta. Dar lucrurile nu se vor schimba, în locul lor vor veni alţii. Sistemule, greşeşti! Legile sunt greşite iar PSD şi-a asumat responsabilitatea să schimbe aceste lucruri. Parlamentul României să repare toate aceste lucruri în aşa fel încât să nu existe fapte fără responsabilitate.

Militez şi cred cu tărie că cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie. În aceeaşi măsură cei care comit abuzuri împotriva drepturilor cetăţenilor români trebuie să meargă tot la puşcărie.

UPDATE Nicolae Bănicioiu a declarat că a vrut să cedeze în favoarea Ecaterinei Andronescu, iar acest anunţ să fie făcut în faţa delegaţilor, dar n-a fost lăsat. Acesta a mai subliniat că sunt probleme în ceea ce priveşte votul. 

„Pot să vă dau câteva elemente despre care noi vorbim (n.r.-despre probleme în ceea ce priveşte procesul de votare).  Nici nu a început procedura de vot, iar în anumite zone deja se numărau voturile“, a declarat Nicolae Bănicioiu. 

UPDATE: Gabriela Firea, candidată la funcţia de vicepreşedinte:  O funcţie în BPN nu înseamnă o coroniţă, nu înseamnă că ne-am născut cu stea în frunte. Înseamnă mai multă muncă, responsabilitate şi mai mult risc. Mult mai multă presiune, încordare şi mai puţină linişte pentru familiile noastre. Haideţi să vedem ce putem face pentru ca abuzurile să nu se mai repete. Fac apel la înţelepciune şi la sentimentul că a fi devotat partidului înseamnă să şi cedezi, să îţi laşi colegii să acceadă pe anumite funcţii. Am stârnit un val de uimire când am propus-o pe Viorica Dăncilă pe preşedintele executiv. A fost o analiză şi o decizie pragmatică pentru noi toţi. Partidul Social Democrat este România. De câte ori a fost PSD la guvernare, ţara a mers bine. Viorica Dăncilă e de o modestie unică, cu calităţi extraordinare la Bruxelles, nu am propus-o pentru că suntem prietene.

UPDATE: A început votul.

UPDATE Delegaţii PSD din judeţele depărtate de Bucureşti au început deja să voteze, ca să se întoarcă acasă, deşi nu s-a anunţat oficial că a început procedura de vot pentru cele 18 funcţii de vicepreşedinţi, preşedinte executiv şi secretar general.

UPDATE Viorica Dăncilă a avut un răspuns la cele afirmate de Ecaterina Andronescu: „Nici eu n-am câştigat întotdeauna când am candidat“, a precizat Dăncilă, cea care a putut să vorbească în faţa delegaţilor, spre deosebire de contracandidaţii ei. 

UPDATE Nicolae Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu sunt nemulţumiţi de faptul că nu li s-a permis să ia cuvântul înainte de vot. Aceştia au acuzat că sunt sabotaţi. „Doar unul dintre noi va candida. Să rămână organizatorii cu toate funcţiile“, a declarat Nicolae Bănicioiu.

UPDATE Discursul Vioricăi Dăncilă 

Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Prim-ministrul a prezentat 100 de măsuri pentru Centenar. Aceasta a vorbit, la fel ca Liviu Dragnea, peste un sfert de oră.

„Din planul prezentat de domnul preşedinte, eu am onoarea de a face primul pas – dezvoltarea României în primii trei ani, până în 2020. Am vorbit cu mulţi primari şi toţi îmi solicitau modificarea legii achiziţiilor publice şi înfiinţarea tribunalelor de achiziţii publice. Vreau să adoptăm modelul german în domeniul achiziţiilor. Vom reduce termenul de rezolvare a contestaţiilor şi vom simplifica procedurile de până la atribuirea contractelor

Olguţa, sunt convinsă că vom adopta legea pentru combaterea violenţei domestice. La fiecare 30 de secunde în România o femeie este victima unui abuz fizic, psihologic sau sexual. În ultimi cinci ani, în România, au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Proiectul de lege privind combaterea violenţei domestice a fost înaintat de către Guvern Parlamentului spre adoptare. Sunt convinsă că vom introduce dispozitivele electronice de monitorizare pentru ca femeile să nu mai moară cu ordinul de protecţie în braţe. Se va da astfel posibilitatea poliţistului să intervină îndată pentru protejarea victimei. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei

Am onoarea să fiu prima femeie prim ministru a României, iar pentru asta îi mulţumesc domnului preşedinte Liviu Dragnea şi tuturor colegilor care m-au propus şi m-au susţinut pentru această funcţie. Astăzi avem prima femeie prim ministru, avem prima femeie ministru al Afacerilor Interne, avem prima femeie primar general al Capitalei. Eu cred că de astăzi putem să invităm toate femeile din România să ni se alăture, să facă un pas înainte, să vină în PSD pentru că doar aici există oportunitate pentru ele”, a spus premierul.

  

UPDATE Liviu Dragnea a cerut votul pe mai multe „convenţii naţionale“, adică linii strategice de dezvoltare a României. Una dintre ele se numeşte „România 2040“.

UPDATE Discursul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD:

Liviu Dragnea Inquam Photos / Bogdan Buda

FOTO Inquam 

Am tot auzit în ultimele zile şi de la colegii din părţi şi din afară: de ce să facem un Congres? Din ce ştiu eu când se anunţă un Congres, toată lumea vrea să ajungă aici. 

Care sunt motivele Congresului? Motivele sunt mai multe şi răspunsul e valabil pentru toţi. Ne aflăm la capătul primului an de guvernare PSD-ALDE. E nevoie de concluzii politice, de concluzii economice. Trebuie să prezentăm rezultatele programului de guvernare, bazate pe datele oficiale. 

Vedem că dezbaterile din spaţiul public au căpătat o violenţă extremă. Această situaţie o ştim cu toţii. E consecinţa unei lupte între forţele democratice care au câştigat şi vor să exercite puterea şi oameni şi instituţii care vor să se substituie democraţiei, la nivel de instituţii, presă etc. În cazul legilor Justiţiei, conflictul se duce între noi care vrem legislaţie de secolul XXi şi adversarii care vor să menţină reţelele ilegale de păstrare ale puterii.

Astăzi o să vedeţi 100 de obiective anunţate pentru România. Azi, la un secol de la 1918 ne aflăm într-un blocaj triplu: de viziune, de acţiune şi de voinţă.

Defăimarea propriei ţări prin minciună e o faptă foarte gravă. Ne face să avem sancţiuni şi să pierdem avantaje. Atacul asupra propriei ţări e o insultă. Suveranitatea României trebuie afirmată în interiorul ţării, nu în afara ei. Nu trebuie să confundăm bunele relaţii (n.r.- cu partenerii externi) cu servilismul.

Instituţiile de forţă s-au dovedit prea aproape de abuz şi prea departe de dreptate. Dezvăluirile din presă şi comisii au arătat modul ilegal şi ilegitim prin care ele s-au substituit instituţiilor democratice. 

Au infiltrat oameni nu doar în clasa politică, ci şi în media, ci şi în societatea civilă. Nu mai ştii care voce e adevărată sau falsă. Dezbaterile pe Codurile Penale a ajuns la un nivel de adversitate din această cauză. Această dezbatere îşi va continua cursul, va fi dusă până la aprobare. E un pas de modernizare al societăţii. O vom face. Reforma legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale va merge mai departe după un calendar strict.

Trebuie ca cetăţeni acestei ţări să nu mai fie supravegheaţi ilegal şi arestaţi fără motiv. Când spunem stat de drept, să spunem domnia legii, nu domnia unor instituţii, nu domnia unor şefi. Cer colegilor noştri să înţeleagă dimensiunea obiectivelor majore, că atingerea lor e mai importantă ca orice mic obiectiv politic. 

Se vorbeşte despre proiectul de ţară, de politicieni, de preşedintele ţării. Cred că se vorbeşte despre lipsa lui. Nu avem unul. Nu avem scop naţional să ne dedicăm, un ideal care să ne liniştească.  Proiectul de ţară e ca adevărul. Îl găseşti acolo unde nu te gândeşti. România s-a integrat în NATO şi UE. România a uitat de sine. Nu mai ştie cine e şi ce poate. Ceea e cred eu că-i lipseşte României e abordarea frontală, curajul de a spune: „aşa nu mai merge“. Proiectul de ţară înseamnă acţiune. 

Vreau să ne punem ca obiectiv ca în 2023-2024 să trecem la moneda euro. Pentru toate aceste planuri nu este suficient să ne bazăm doar pe noi. Avem nevoie de România reunită. 

Loviturile din interior sunt cele mai dureroase. Pe duşmani îi vezi, pe ceilalţi nu. Aveţi curaj să rezistaţi la ceea ce se va întâmpla în continuare. Mergem împreună? Vă pun o ultimă întrebare. Vreţi să mai fiu în continuare preşedintele vostru? (n.r.- la care publicul a răspuns tare „Da“.)

UPDATE Unui bărbat din sală i s-a făcut rău. A fost necesară intervenţia personalului medical.

UPDATE Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: E nevoie de o viziune clară, trebuie să ştim unde vom ajunge peste 10 ani. Avem nevoie de un viitor predictibil. Am venit să vă asigur că maghiarii din România nu sunt duşmanii ţării aşa cum se aude de foarte multe ori şi din foarte multe direcţii. Dezideratele noastre sunt transparente şi vizează păstrarea identităţii etnice şi culturale.

UPDATE Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE:

Calin Popescu Tariceanu la Congresul PSD FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda

FOTO Inquam 

Vreau să vă aduc aminte tot circul făcut de Iohannis la numirea premierului PSD-ALDE. Ştiam atunci că nu vor urma zile simple pentru guvernul nostru. iată că această impresia s-a confirmat din păcate. Suntem într-o cursă foarte complicată împotriva statului paralel. Nu e o cursă de sprint, ci e o cursă maraton. Am făcut o echipă foarte bună cu Liviu Dragnea. Am promis că vom respecta statul de drept, nu statul de drepţi. Parlamentul şi-a luat rolul în serios şi a dezbătut şi adoptat reforma Justiţiei, o lovitură pentru statul paralel. Legile Justiţiei nu afectează nici statul paralel, nici independeţa Justiţiei, nici lupta împotriva corupţiei. Raportul lui Tudoerl Toade este o lovitură de graţie pentru toţi acei procurori care cred că abuzurile împotriva cetăţenilor pot fi încălcate, în frunte cu procurorul şef al DNA. Ziua în care preşedintele va ieşi în conferinţă publică să anunţe că nu o revocă pe Kovesi îşi va semna singur sentinţa: nu va mai câştiga al doilea mandat. Va fi clar că doamna Kovesi îl ajută să-şi învingă adversarii politici pe care el nu reuşeşte să-i învingă. Va arăta că preşdintele este statului paralel, nu preşedintele românilor. 

UPDATE În faţa Sălii Palatului, mai mulţi susţinători ai PSD "contracarează" protestul #rezist. 

psd

 Credit Foto: Maria Tufan

UPDATE: Primul lider care vorbeşte la Congres este Serghei Stanishev, preşedintele Partidului Socialist European. 

UPDATE: Potrivit unor surse politice, organizatorii Congresului au programat discursurile Ecaterinei Andronescu şi al lui Nicolae Bănicioiu, rivalii Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv, fix în timpul votului, astfel încât mesajul critic transmis de cei doi să ajungă la cât mai puţină lume prezentă în sală.

UPDATE: Ce modificări va aduce Congresul la statutul PSD.

Modificari statut psd

UPDATE: 11.10: Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă intră în sală în aplauzele delegaţilor. Urmează o sesiune de pupături şi îmbrăţişări cu membrii partidului. Congresul PSD a început.

UPDATE: La Congresul PSD sunt prezenţi Călin Popescu Tăriceanu şi Kelemen Hunor, partenerii de guvernare ai social-democraţilor.

UPDATE Niculae Bădălău a anunţat că o va vota pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv. De asemenea, pentru secretar general îl va vota pe Marian Neacşu.   

UPDATE Peste drum de Sala Palatului continuă protestul #rezist. "Dacă alegem mafia pierdeţi România", este mesajul afişat de protestatarii #rezist.

Protest la PSD FOTO Maria Tufan

UPDATE Liviu Dragnea a pregătit şi indicaţiile scenice, după cum arată un document obţinut de „Adevărul“. 

"Preşedintele PSD îl invită pe premierul Viorica Dăncilă să urce pe scenă. O aşteaptă la pupitru, iese puţin în faţa pupitrului în întâmpinare pentru a se realiza fotografii clare cu cei doi când îşi strâng mâna",  se arată în scenariul pregătit la partid.

Document indicatii scenice PSD Liviu Dragnea

UPDATE  Traficul rutier pe mai multe artere din Capitală va fi restricţionat, sâmbătă, până la ora 18.00, pentru desfăşurarea Congresului PSD, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

UPDATE Gabriela Firea a declarat că aşteaptă documentul programatic pentru acest Congres, spunând că nu poate spune nimic despre acesta şi subliniid că Liviu Dragnea, cel care l-a pregătit, trebuie să o facă. Despre relaţia cu Guvernul Dăncilă, Firea a declarat: „Încă nu pot afirma că e al treilea guvern cu care nu pot colabora“.

UPDATE Incident în faţa Sălii Palatului. În jur de zece protestatari au huiduit întrunirea PSD. Jandarmii au ridicat trei persoane care protestau.

Protest la Congresul PSD  FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei

FOTO Inquam 

UPDATE Viorica Dăncilă, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv:  Am primit telefoane de la doamne din OFSD, am primit telefon de la primarul general al Capitalei. Am mai participat la competiţii. Asta nu trebuie să ne despartă. Cei care vor decide vor fi cei care vor vota. Sper că am generat încredere în rândul colegilor, dar nu ştiu dacă voi câştiga.

UPDATE Câteva sute de oameni au ajuns la Congresul PSD. Printre aceştia sunt atât delegaţi, dar şi susţinători, după cum au declarat reporterilor. Pe de altă parte, cei de la „Corupţia ucide“ vor organiza un flashmob şi un protest în faţa Sălii Palatului.

UPDATE Ordinea discursurilor la Congresul extraordinar este următoarea: Serghei Stanishev, Călin Popescu-Tăriceanu, Vladimir Cebotari, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. 


Preşedinţia executivă e disputată de trei candidaţi: Viorica Dăncilă (prim-minsitru al României), Ecaterina Andonescu (senatoare) şi Nicolae Bănicioiu (deputat). Dăncilă e văzută ca favorită, din moment ce Liviu Dragnea a anunţat că o va susţine şi o va vota. De altfel, singura funcţia din partid care nu va fi votată este cea de preşedinte al partidului, adică funcţia pe care o are Liviu Dragnea. 

Pe de ală parte, pentru funcţia de secretar general vor candida actualul secretar general, Marian Neacşu, şi Codrin Ştefănescu, cel care în prezent e secretar general-adjunct. 

La Congresul extraordinar, PSD scoate la bătaie şi 16 funcţii de vicepreşedinte, opt fiind pentru bărbaţi,  opt pentru femei. Lista completă a candidaţilor pe fiecare regiune este următoarea:

1. Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea (primar general al Capitalei şi preşedinte al PSD Bucureşti) şi Robert Negoiţă (prrimar al Sectorului 3 şi preşedinte al PNL Sector 3);

2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (ministru al Muncii şi preşedinte al PSD Craiova) şi Paul Stănescu (vicepremier şi preşedinte PSD Olt) 

3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne şi senatoare de Teleorman),  Adrian Ţuţuianu (fost ministru al Apărării şi preşedinte al PSD Dâmboviţa), Şerban Valeca (fost ministru al Cercetării şi preşedinte al PSD Argeş) şi Cătălin Rădulescu (deputat de Argeş); 

4. Regiunea Sud-Est:  Mirela Furtună (deputat de Bucureşti la primul mandat) şi Marian Oprişan (şef al CJ Vrancea şi preşedinte al PSD Vrancea);

5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (senatoare de Botoşani şi preşedinte al PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor);

6. Regiunea Nord - Vest: Doina Pană (fost ministru al Apelor şi Pădurilor, în prezent doar parlamentar) şi Gabriel Zetea (preşedinte CJ Maramureş);

7.Regiunea Vest: Mihai Fifor (ministru al Apărării Naţionale şi preşedinte al Consiliului Naţional al PSD) şi Natalia Intotero (ministru al Românilor de pretutindeni şi una din persoanele care finanţează cu sume mari partidul);

8.Centru - Roxana Mânzatu (deputat şi fost prefect al judeţului Braşov) şi  Bogdan Trif (ministru al Turismului şi preşedinte al PSD Sibiu).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite