Liderul TSD Mihai Sturzu vrea desfiinţarea pragului electoral de 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Mihai Sturzu, liderul Tineretului social-democrat (TSD), lansează o iniţiativă legislativă prin care să fie desfiinţat pragul electora de 5% pentru intrarea în Parlament.

„Actualul prag electoral, de 5%, favorizează în mod evident partidele mari, iar România arată, în Piaţa Universităţii şi toate celelalte pieţe ale ei, că are o problemă cu aceste partide. Dacă oamenii din piaţă nu vor putea fi reprezentaţi corect, înseamnă că noi, politicienii, furăm piaţa. Şi reprezentat corect nu înseamnă să dai deadline-uri de 24 de ore pieţei, ca să producă lideri şi programe. Au mai furat şi alţii pieţe şi eu nu vreau să fiu printre cei care fac asta“, a declarat Mihai Sturzu, potrivit Agerpress.

În opinia sa, România are nevoie de un sistem electoral de tip proporţional, în care compoziţia Parlamentului tinde să reflecte cât mai fidel procentele obţinute de candidaţii la alegeri.

„Pragul electoral simplifică procesul politic ulterior scrutinului, prin accesul unui număr mai mic de partide în Parlament, ceea ce înseamnă coaliţii de guvernare mai uşor de creat, dar e evident că aceste avantaje devin carenţe în criza de reprezentativitate a partidelor româneşti“, a arătat Mihai Sturzu.

Liderul TSD oferă drept exemplu Finlanda. „Experienţe ca a Finlandei arată că lipsa pragului electoral nu e o utopie, ci un principiu de la care se poate construi o lege electorală operaţională. Locurile în Parlament pot fi repartizate cu ajutorul unor coeficienţi care rotunjesc în mod corespunzător procentele“, a punctat Sturzu.

Deputatul PSD spune că este deschis la propunerile societăţii civile în privinţa legii electorale fără prag de acces în Legislativ. „Sper ca acest Parlament, câte zile mai are el, să acţioneze pentru cetăţeni şi pentru democraţie. Mi-aş dori ca toţi colegii mei, indiferent de partid, să priceapă că lucrează pentru România. Şi România acestor zile, aşa cum se vede ea din Piaţa Universităţii, arată că trebuie să ne deschidem către oamenii buni, pregătiţi, entuziaşti, puternici din afara sistemului“, a conchis Mihai Sturzu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite