Codul Penal aruncă USL în haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vâlva provocată de criticile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la amendarea Codului Penal a adus noi contradicţii în USL, motiv pentru care liderii coaliţiei de guvernare au şi convocat, la căderea serii, o şedinţă de urgenţă.

După o zi în care în USL s-a vorbit pe două voci, liderii coaliţiei de guvernare au convocat o şedinţă de urgenţă pentru a-şi armoniza poziţiile.

În timp ce preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a revizuit poziţia cu privire la amendarea Codului Penal, premierul Victor Ponta a subliniat că legile trebuie rediscutate în Parlament, dar a mustrat Ambasada SUA pentru reacţia oficială exprimată ieri.

Astfel, după ce a evitat să comenteze modificarea Codului Penal făcută cu girul parlamentarilor PSD, premierul Ponta a declarat că susţine reintroducerea proiectelor de lege în dezbaterea Parlamentului.

„Aceste proiecte trebuie să fie rediscutate de către Parlament. Cred, ca preşedinte al PSD, că aceste proiecte trebuie rediscutate cu toate celelalte instituţii  înainte  de a fi votate“, a anunţat Ponta.

Seful PSD a ţinut, totuşi, să mustre Ambasada SUA la Bucureşti, care a reacţionat dur după ce parlamentarii au modificat pe ascuns Codul Penal.

„Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a Ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Aici cred că a fost o greşeală şi o să transmit acest lucru“, a spus premierul.

Crin şi Zgonea, contre pe Codul Penal

Dacă marţi Antonescu susţinea amendarea Codului Penal în forma propusă de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, 24 de ore mai târziu a virat în direcţia opusă.

„Am pornit de la premisa că acest pachet de modificări la Codul Penal, deşi scot demnitarii din categoria funcţionarilor publici, ceea ce este corect, îi menţin totuşi într-o zonă în care pot fi anchetaţi. Nu am fost suficient informat. Există riscul să nu mai poată fi cercetaţi. Îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt preşedintele PNL“, a declarat Antonescu, spăşit.

Şi, pentru a spăla păcatele liberalilor care au votat amendarea Codului Penal, Antonescu i-a propus omologului său din Camera Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să repună legea în dezbaterea plenului.

„Îi propun lui Valeriu Zgonea ca, în cazul în care nu a formalizat legea votată în plenul Camerei, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor. Voi propune parlamentarilor PNL să respingă toate amendamentele care dau o superimunitate“, a mai spus Antonescu.

La rândul lui, Zgonea i-a transmis lui Antonescu că nu mai poate da înapoi şi i-a reamintit că a fost parte a procesului de legiferare, în calitate de preşedinte al Senatului.

„Sunt surprins că domnul Crin Antonescu nu a fost suficient de bine informat cu privire la modificările aduse Codului Penal, atât timp cât a semnat, în calitate de preşedinte al Senatului, cele două legi. Crin Antonescu poate să-i adreseze o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care să-l roage să retrimită cele două legi la Parlament, pentru a fi rediscutate“,  a declarat Zgonea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite