Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, vor ca mandatul prezidenţial să rămână de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Adevărul
Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele PNL Crin Antonescu consideră că mandatul prezidenţial trebuie să rămână de cinci ani şi susţine că premierul Victor Ponta este de aceeaşi părere. Totuşi, preşedintele liberal a declarat, miercuri, la Iaşi, că o decizie finală în această privinţă va fi luată în cadrul USL.

„Cinci ani e mult, dar revenirea la patru ani ar însemna conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale. Victor Ponta e hotărât să pledeze pentru mandat prezidenţial de cinci ani. Acest argument să separăm alegerile parlamentare de prezidenţiale este normal. Am văzut care sunt caracteristicile noastre la alegeri, este clar că sunt candidaţi care tractează şi nu este normal. Vă dau exemplul lui Traian Băsescu care a gonflat artificial PDL care a ajuns la 30%, deşi nu avea mai mult de 15%. Aşadar, probabil vom merge pe mandat prezidenţial de cinci ani, sunt părerile noastre din USL. Vom avea un dialog larg, public, dar şi parlamentar, şi cu partidele din opoziţie”, a declarat Crin Antonescu.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu nu-i împărtăşeşte opinia liderului liberal. Şeful de la Cotroceni susţine că, pentru a evita conflicte politice, în România alegerile prezidenţiale ar trebui suprapuse celor parlamentare. În acest sens, preşedintele a afirmat miercuri seară că va demisiona din funcţie odată cu cei 588 de parlamentari. „Avem varianta scurtării mandatului meu, dacă facem alegeri simultane, conform cu referendumul din 2009”, a declarat, miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu

Liderul PNL a adăugat că nu aşteaptă nicio propunere de la preşedintele Traian Băsescu cu privire la comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în mai sau iunie 2014. „Nu am vorbit instituţional cu preşedintele, ci a fost o întâlnire formală. Premierul i-a comunicat ce ar vrea sau cum am dori noi alegerile prezidenţiale. Nu a fost o întrebare pentru preşedinte, nu a fost un accept, că nu era cazul nici măcar în acest caracter chiar şi neoficial. Aşadar, nu aşteptăm un răspuns de la preşedinte', a subliniat Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite