VIDEO Klaus Iohannis: „Ne aflăm într-un veritabil val doi al pandemiei“. Ce se va discuta la şedinţa de criză a liderilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi într-o şedinţă de criză în sistem de videoconferinţă, în cadrul căreia vor discuta măsurile necesare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Înaintea şedinţei, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o declaraţie de presă în care a explicat că va sublinia în faţa liderilor europeni importanţa funcţionării Pieţei Unice şi asigurarea liberei circulaţii în interiorul UE.

Klaus Iohannis: Peste câteva minute voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European, în format videoconferinţă, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Vom avea periodic astfel de reuniuni pentru a analiza evoluţia răspunsului Uniunii Europene la pandemie, cu scopul, evident, de a consolida cooperarea dintre statele membre, în vederea limitării răspândirii virusului şi contracarării efectelor acestuia.

Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea ţărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecţiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toţii în siguranţă, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării.

Solidaritatea este cuvântul de ordine şi, cred eu, cheia care ne va permite să depăşim această teribilă încercare. Schimbul de informaţii şi bune practici între statele membre trebuie accelerat şi este nevoie, în continuare, de o coordonare sporită în multe domenii, precum şi de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei.

În această seară vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziţionării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziţie de vaccinuri, strategiile de testare, recunoaşterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina şi urmărirea contactelor transfrontaliere.

Eu mi-am propus să subliniez, în faţa partenerilor europeni, importanţa asigurării unei bune funcţionări a Pieţei Unice şi a liberei circulaţii în cadrul Uniunii Europene. Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate şi suficiente de medicamente şi echipamente medicale în toate statele membre.

Avem experienţa primului val, când achiziţionarea acestora a fost extrem de dificilă şi, până la urmă, foarte costisitoare, şi acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situaţie similară. Soluţii sunt, şi le voi reaminti şi în cadrul reuniunii, mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, şi achiziţiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile.

Un alt subiect important al videoconferinţei din această seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare şi carantină, precum şi de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – şi voi sublinia acest lucru - de creşterea finanţării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenţă, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri.


Şedinţa de criză a liderilor UE are loc la o zi după măsurile anunţate de Franţa şi Germania care au decis să impună noi restricţii. 

Germania va intra într-un lockdown parţial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri şi restaurante închise, însă şcolile vor funcţiona în continuare. „Trebuie să acţionăm acum”, a declarat cancelarul Angela Merkel, adăugând că situaţia este „foarte gravă”. Începând de pe 2 noiembrie, reuniunile private vor fi limitate la 10 persoane, care vor putea proveni din maximum două gospodării. Oamenii vor fi solicitaţi să nu călătorească din motive personale, neesenţiale, iar cazările la hoteluri vor fi disponibile doar pentru călătoriile de afaceri.

O decizie asemănătoare a luat şi Franţa, preşedintele Emmanuel Macron anunţând carantină generală pentru cel puţin o lună. Oamenii vor avea voie să iasă din casă pentru achiziţionarea de bunuri esenţiale, să meargă la medic sau să facă ora zilnică de mişcare în aer liber. 
 

Şefa Executivului UE, Ursula von der Leyen, le-a cerut statelor membre să ia măsuri îndrăzneţe pentru „a salva vieţi”, transmite Agerpres, citând agenţiile de presă Reuters şi EFE. „Relaxarea măsurilor în lunile de vară nu a fost întotdeauna însoţită de paşi pentru realizarea unei capacităţi de răspuns suficiente”, apreciază Comisia Europeană.

„Situaţia COVID-19 este foarte gravă. Toate datele indică o puternică expansiune a virusului în toată Europa. Ne aflăm în plin val doi. Săptămâna trecută s-a ajuns la o cifră de un milion de infecţii confirmate. În săptămânile următoare aceste cifre vor continua să crească, şi aceasta foarte rapid”, a declarat von der Leyen, estimând că UE trebuie să-şi intensifice răspunsul.

Preşedinta CE a lansat totodată un apel către statele membre să se coordoneze mai strâns şi să ia „măsuri îndrăzneţe” care „să ajute la salvarea de vieţi. Nu este momentul să ne relaxăm. Acest Crăciun va fi un Crăciun diferit”, a mai adăugat preşedintele Comisiei Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite