UPDATE Prima confruntare Dragnea-Tudose s-a terminat indecis. Urmează un nou CEX. „Dacă stabilim un candidat la prezidenţiale, în trei luni dispare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

După o şedinţă de aproape cinci ore, Comitetul Executiv (CEX) al PSD a stabilit că senatorul Ioan Deneş va prelua Ministerul Apelor, ca urmare a demisiei Doinei Pană. Potrivit unor surse politice, premierul Mihai Tudose, sprijinit de Marian Oprişan, a cerut o amplă restructurare a Guvernului, cu scopul de a scăpa de oamenii fideli lui Dragnea. Decizia finală va fi luată pe 29 ianuarie, într-un nou CEX.

UPDATE Liviu Dragnea, conferinţă de presă: 

Jurnalist: Susţineţi o restructurare a Guvernului? 

Dragnea: Vom face o discuţie poate la Comitetul Executiv următor. Trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE. 

Jurnalist: Există o tensiune între dvs şi premierul Tudose?

Dragnea: Din partea mea, categoric, nu. 

Credeţi că s-a format o coaliţie împotriva dvs în PSD?

Dragnea: Nu. 

Mai aveţi aceeaşi susţinere ca atunci când aţi fost ales preşedinte?

Dragnea: Cam da. Aşa o simt. 

Sunteţi de acord cu modificarea statului, astfel încât preşedintele să fie aleşi de delegaţi?

Dragnea: Cred că ar fi un pas înapoi. Nu are nicio legătură cu demiterea unui preşedinte al PSD. Nu cred că românii sunt interesaţi când facem Congres, dacă facem Congres. 

Susţineţi un Congres pentru stabilirea unui Congres pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale?

Dragnea: Ar fi o mare greşeală. Dacă noi stabilim un candidat, în trei luni de zile dispare. 

Decizia privind restructurarea se va lua în coaliţie sau la Guvern?

Dragnea: Decizia finală ar trebui luată în coaliţie, pentru că ar trtebui să ajungă în Parlament. PSD şi ALDE trebuie să aprobe un proiect de restruturare. 

Credeţi că premierul va risca o restructurare fără decizia din coaliţie?

Dragnea: Eu sper să nu şi nu cred. 

UPDATE Întrebat dacă îşi menţine părerea că e necesară restructurarea Guvernului, premierul Mihai Tudose a declarat: Subiectul va fi discutat în CExN-ul de e la sfârşitul lunii“. De asemenea, Tudose a anunţat că mâine dimineaţă va fi trimisă propunerea cu numele noul ministru mâine dimineaţă la Palatul Cotroceni pentru a fi semnată de preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE Niculae Bădălău: A fost o şedinţă lungă, dar în niciun caz tensionată. Relaţia mea cu Liviu Dragnea este una de colegialitate. Nu pot să analizez eu activitatea domnului preşedinte. E loc de mult mai bine. Un eventual Congres n-ar schimba nimic, nu putem face alegeri, nu ne permite statutul. Avem un preşedinte care îmi este prieten. Am făcut şi azi propunerea să facem un Congres. Trebuie să facem un Congres pentru a desemna candidatul pentru alegerile prezidenţiale. Echipa Mihai Tudose-Marcel Ciolacu e o echipă extrem de bună, extrem de pragmatică. 

Întrebat dacă a greşit PSD când l-a demis pe premierul Sorin Grindeanu, Bădălău a spus: „A fost un moment greu politic“. 

Întrebat dacă Liviu Dragnea ar putea fi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Bădălîu a spus: „E preşdintele partidului, pleacă cu prima şansă. Are şanse reale“. 

UPDATE Ecaterina Andronescu a declarat luni seara, la finalul şedinţei PSD, că premierul Mihai Tudose "va face o analiza şi va veni în următorul CEX cu o propunere" privind remanierea guvernului. Următorul CEX va avea loc pe 29 ianuarie. 

UPDATE Senatorul PSD Ioan Deneş a fost propus pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. Deneş este parlamentar de Bistriţa, organizaţie din care face parte şi Doina Pană, ministrul demisionar, potrivit unor surse politice.

UPDATE Premierul Mihai Tudose a susţinut în CEX varianta restructurării masive a Guvernului, fără să spună câte ministere ar trebui să rămână, au declarat surse politice pentrtu „Adevărul“. 

UPDATE Patru protestatari, printre care şi jurnalistul Mălin Bot, au fost ridicaţi de jandarmi din fata sediului PSD. Unul dintre ei a stat aproximativ jumătate de oră căţărat într-un copac, dar în cele din urmă a coborât şi a fost dus la secţie. Protestatarii susţin că jandarmii fac abuz, că nu au dreptul să îi ducă cu forţa la secţie, în condiţiile în care s-au legitimat. Atunci când jandarmii l-au luat pe sus pe Mălin Bot, acesta s-a prins de un stâlp de fier, care a ieşit din pământ.

UPDATE Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui, a vorbit aproape un sfert de oră cu jurnaliştii, acesta făcând numeroase glume referitoare la situaţia din partid. Întrebat dacă în PSD sunt tensiuni între lideri, Buzatu a precizat: „Poate tensiunea electrică, dacă au pus pe vreun fier“.

UPDATE Ecaterina Andronescu: „Eu nu accept ca în PSD să fie grupuri contondente. Românai trebui unită în jurul unui proiect de ţară. Avem de guvernat ţara“. 

De asemenea, întrebată dacă e necesară o restructurare a Guvernului, Andronescu a precizat: „E dreptul premierului să facă lucrul acesta şi partidul îl susţine, în condiţiile în care dialogul duce spre soluţii susţinute de toţi“

UPDATE Şi premierul Mihai Tudose a ajuns la CEX. În treacăt, Tudose a spus că susţine varianta restructurării Guvernului. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, noul ministru al Apelor va fi propus de organizaţia PSD Bistriţa, din care face parte şi Doina Pană, care a renunţat la funcţie. 

UPDATE Liviu Dragnea, întrebat dacă îi e frică de un Congres extraordinar: Nu!

UPDATE Rovana Plumb: „Nu cred că este momentul să vorbim de o restructurare. Nici remaniere. Nu voi vota pentru o restructurare. Nu am simţit niciun fel de nervozitate. În orice partid există competiţie, ceea ce e sănătos pentru democraţie. Eu consider că în momentul acesta trebuie să asigurăm o bună guvernare, aşa că să lăsăm confruntările“. 

Întrebată dacă e mulţumită de activitatea premierului Tudose, Rovana Plumb a spus: „Nu mă puneţi pe mine să răspund, aş putea fi subiectivă“. 

UPDATE Marian Oprişan, înainte de şedinţa CEX: PSD are guvernarea şi are mari responsabilităţi. Pentru a respecta programul de guvernare, este nevoie de o restruturară totală în zona administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat 

UPDATE Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, miniştrii Felix Stroe şi Gheorghe Şimon, dar şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, au discutat cu premierul Mihai Tudose la sediul Guvernului, înainte de şedinţa CEx al PSD.

UPDATE Premierul Mihai Tudose are o întâlnire cu o parte dintre miniştri săi, cu doar două ore înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional. 

UPDATE Mai mulţi lideri PSD s-au reunit, duminică, la un restaurant din Capitală, invitaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. 


Comitetul Executiv (CEX) al PSD, forul extins de conducere a partidului, se reuneşte luni pentru a stabili viitorul ministru al Apelor şi Pădurilor, după demisia subită a Doinei Pană. Pe de o parte, unele surse din PSD susţin că premierul Mihai Tudose ar putea propune o remaniere mai amplă a Guvernului, nu doar înlocuirea unui ministru cu un portofoliu insignifiant.

Sursele citate susţin că Tudose ar vrea să scape de mai mulţi miniştri fideli lui Liviu Dragnea, în special şefa de la Interne, Carmen Dan. „Restructurarea Executivului ar fi un semnal că Tudose s-a hotărât să intre deschis în lupta pentru putere din PSD, căci nu poţi să faci restructurare dacă nu votează CEX-ul. Iar CEX-ul e controlat de Dragnea. Dacă partidul acceptă restructurarea, înseamnă că Dragnea pierde meciul în faţa lui Tudose“, a declarat unul din vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, surse din partid susţin că Tudose nu va face acest pas, pentru că nu are suficient sprijin în partid. „Tudose, prin Ciolacu, a tot negociat în ultima perioadă, a mai tras lideri de partea sa, dar nu are majoritate încă în CEX. Dar există foarte multe discuţii, noaptea de duminică spre luni va fi una intensă. Totuşi, nu cred că se va pune problema restructurării. E prematur“, au declarat pentru „Adevărul“ sursele citate.

Mihai Tudose se bazează pe sprijinul vicepremierului Marcel Ciolacu - cel care s-a dezis de Dragnea -  dar şi pe alţi lideri importanţi din teritoriu, printre care Adrian Ţuţuianu, Marian Oprişan sau Dumitru Buzatu. Surse din partid susţin că Tudose negociază cu Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, cel care s-a distanţat de Liviu Dragnea, dar care încă joacă la două capete. „Bădălău are multă influenţă în partid şi cred că ar înclina balanţa în favoarea lui Tudose. Dar vrea să-şi pună un ministru sau doi în Guvern şi încă nu s-a înţeles cu premierul. Oricum, Bădălău lângă Dragnea nu se mai întoarce, după ce a refuzat să-l pună şef la Curtea de Conturi“, susţin sursele citate.

Potrivit unor surse politice, şi fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu face joc dublu. Umilit de Dragnea, care l-a schimbat din fruntea Ministerului Apărării, Adrian Ţuţuianu a avut în weekend o întâlnire cu primarii PSD din Dâmboviţa şi le-a tranimis că va merge pe mâna lui Mihai Tudose. Doar că Dragnea a aflat, l-a sunat pe Ţuţuianu, care a bătut în retragere, deşi, la o televiziune locală, a sărit din nou la gâtul liderului PSD. „Probabil că am deranjat pe anumiţi colegi, foarte mulţi sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv preşedintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulţumiri faţă de faptul că eram foarte vizibil, apreciat“, a spus Ţuţuianu despre decizia lui Dragnea de a-l schimba de la Ministerul Apărării.

Strategia lui Dragnea
În cazul în care premierul Mihai Tudose va propune restructurarea Guvernului, tabăra lui Liviu Dragnea va supune la vot organizarea unui Congres extroardinar, variantă susţinută asiduu de Marian Neacşu, secretarul general al partidului, şi de Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct, ambii fideli lui Dragnea. Scopul unui Congres extraordinar ar fi revalidarea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte, ceea ce l-ar trece din nou pe Mihai Tudose sub papucul partidului, asta dacă nu va sfârşi trântit după modelul Grindeanu. Potrivit unor surse politice, la finalul lunii decembrie, Liviu Drganea a avut o întâlnire restrânsă cu câţiva lideri PSD în care au discutat despre  mazilirea premierului, întrucât acesta ignoră ordinele venite de la partid. „Un CEX statutar şi responsabil ar trebui să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea şi să organizeze de urgenţă un Congres Extraordinar. Nu se va întampla însă. Totuşi, chiar şi aşa, 2018 va fi anul în care ne vom despărţi de Liviu Dragnea“, a scris europarlamentarul PSD Cătălin Ivan pe Facebook, unul dintre adversarii lui Liviu Dragnea.

Surse din PSD susţin că e puţin probabil ca Dragnea să ceară totuşi un Congres extraordinar. „Orice Congres poate aduce surprize, mai ales acum, cu un adversar ca Tudose. Deci nu cred că se va ajunge la o soluţia radicală, ci, mai degrabă, la soluţie convenabilă pentru ambele părţi, fără scandal. Mă aştept la pace. Totuşi, orice variantă rămâne deschisă, căci strategiile şi deciziile, şi la partid, şi la Guvern, se iau în grupuri foarte restrânse“, arată sursele citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite