Liceul maghiar din Târgu Mureş, primul rezultat al trocului dintre PSD şi UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii UDMR şi PSD, Kelemen Hunor, respectiv Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Liderii UDMR şi PSD, Kelemen Hunor, respectiv Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Proiectul UDMR de înfiinţare a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limba maghiară a fost adoptat de Camera Deputaţilor, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze într-un corp al Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş. Proiectul a trecut prin votul deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi al unor parlamentari ai USR, social-democraţii fiind însă esenţiali din moment ce ei au aproape 45% din numărul de voturi de la Cameră.

Discutarea şi votul acestui proiect  au fost tergiversate timp de mai multe săptămâni, perioadă în care UDMR a negociat la sânge cu PSD pentru susţinerea înfiinţării liceului, dar şi pentru câteva proiecte tot pe zona de educaţie, care vor ajunge pe masa deputaţilor şi senatorilor în primăvara următoare. În schimb, PSD a beneficiat de susţinerea UDMR pentru voturile de la legile Justiţiei şi pe cel de la modificarea Legii ANI. Fără aceste voturi, iniţiativele nu ar fi trecut.

„Aţi retransformat Mureşul într-un poligon de tragere, un spaţiu al segregării etnice. Aşa se vinde România. Este o lege cu un vădit caracter neconstituţional“, a declarat deputatul Marius Paşcan de la PMP. Critici au venit şi de la PNL, prin vocea lui Florin Roman, care a criticat faptul că s-a recurs la proiect de lege pentru înfiinţarea liceului. „Nu putem accepta ca un liceu din Româna să fie înfiinţat aşa. Trebuia prin ordin al ministrului, acum îl înfiinţăm prin lege. S-a deschis o cutie a Pandorei domnilor“, a precizat Roman.

Procedura clasică este înfiinţarea unor instituţii de învăţământ prin ordin de ministru, după cum arată Legea Educaţiei Naţionale, fiind o premieră faptul că Parlamentul ia decizia înfiinţării unui liceu.

Iniţiatorii proiectului, deputaţii UDMR, susţin că înfiinţarea liceului teologic cu predare în limba maghiară îndeplineşte o „nevoie esenţială”. „În momentul de faţă este singura soluţie pentru ca elevilor să le fie respectat dreptul constituţional la educaţie şi să aibă o şcoală funcţională la Târgu-Mureş. Din punctul nostru de vedere, este o nevoie esenţială”, declara deputatul UDMR Szabó Ödön, după lucrările Comisiei de învăţământ. 

Înfiinţare ilegală

Situaţia de la Târgu Mureş s-a inflamat după ce în această vară Tribunalul Mureş a decis că înfiinţarea liceului, în 2014, nu a fost legală. Acest lucru se întâmpla pentru că înfiinţarea nu fusese decisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, ci la nivel local. De altfel, în luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite