Liberalismul salvat prin socialism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa pentru păstrarea identităţii liberale pe care a lansat-o Tăriceanu este o minciună pe faţă şi o gravă ofensă adusă inteligenţei şi bunei credinţe a electoratului care i-a susţinut pe liberali.

În zilele căderii lui Ceauşescu, foştii comunişti au avut ideea de a salva România (cum „de cine”? de ei înşişi), înfiinţând Frontul Salvării Naţionale. Şi am văzut ce a ieşit. Acum, în zilele lui Ponta, unii vor să salveze liberalismul (cum „de cine”? de ei înşişi) şi au înfiinţat Grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale.

De o bună bucată de vreme, Călin Popescu Tăriceanu s-a înscris într-o cursă de compromitere a propriei persoane cu o energie şi cu o încăpăţânare demne de o cauză mai bună. Vizita pe care i-a făcut-o lui Ponta la Palatul Victoria a fost doar primul gest dintr-o serie menită să destabilizeze PNL. A primit ca premiu preşedinţia Senatului şi omul vrea să nu dezamăgească aşteptările noului său stăpân ce tronează vesel din fotoliul pe care altădată l-a ocupat însuşi Tăriceanu.

Astfel, a continuat opera de distrugere a partidului pe care cu ani în urmă l-a condus chiar cu succes. Şi pentru asta a strâns lângă el peneliştii cei mai privilegiaţi în perioada uselistă, adică cei ce au ocupat fotolii ministeriale, cei ce s-au înfruptat din bocceluţa cu bani publici pe care, în mărinimia sa, le-a dat-o premierul Ponta. Sunt nume cu rezonanţă precum Radu Stroe (ce s-a pătruns de spiritul liberal, probabil, încă de pe vremea când, întors din cursă, vindea blugi în port), Daniel Barbu (cel ce a dovedit că e pătruns de liberalism cam cât era de pătruns şi Gogu Rădulescu) ş.a.. Aceştia sunt adevăraţii liberali ce vor să salveze liberalismul proptindu-l cu oiştea drept în gardul pesedist.

Cum îi stă bine unui demagog, la discursul de lansare a penibilei iniţiative Tăriceanu a început să se împăuneze cu tradiţia liberală, cu citate din Ionel Brătianu, de parcă PNL ar fi fost un partid activ şi în perioada comunismului. Or, am aflat în postcomunism cam ce au făcut seniorii liberali în comunism, printre care şi tatăl vitreg al lui Tăriceanu: au turnat pe la Securitate. Aşa s-a făcut că „legea Ticu” a fost distrusă chiar cu ajutorul seniorilor penelişti. Este de-a dreptul penibil să vorbeşti despre o tradiţie cu o sincopă de jumătate de secol şi să pomeneşti foarte puţin despre ceea ce a făcut PNL după căderea comunismului, când chiar şi tu ai condus partidul.

Oare cât de liberali au fost liberalii în aventura uselistă? Oare cât de liberali au fost liberalii în timpul puciului parlamentar din vara lui 2012? Cât s-a lăsat amestecat în supa uselistă PNL nu şi-a riscat pierderea identităţii? Iar încălcarea grosolană a principiilor statului de drept a fost pentru PNL o sublimă manifestare a spiritului liberal? Dar încălcarea protocolului de la serbarea Senatului doar din cauza idiosincraziilor personale (ca şi cum era vorba de o petrecere privată a lui Tăriceanu), tot dovadă de spirit liberal este?

Minciună pe faţă. Aşa s-ar putea defini iniţiativa lui Tăriceanu. Să susţii că salvezi identitatea liberală a unui partid prin încercări repetate de rupere a lui şi prin punerea unei aripi din el ca ofrandă adusă zeului Plagiatorius înseamnă o gravă ofensă adusă inteligenţei şi bunei credinţe a electoratului care te-a susţinut atâţia ani.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite