Liberalismul românesc – o doamnă pe centură…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal Inquam Photos / Octav Ganea

Imaginea care îmi vine în minte atunci când mă uit şi analizez comportamentul liberalilor din România este cea a unei doamne îmbrăcate decent, dar care stă în parcările de pe centura Capitalei să presteze servicii tiriştilor. Atât mai înseamnă liberalismul în ţara care i-a avut ca premieri pe Ion Brătianu, Ionel Brătianu sau I.G. Duca. Liberalismul a fost golit de conţinut şi transformat în libertinaj…

Nu poţi să identifici în grămada de membri PNL doi-trei mai acătării pe care să-i poţi numi politicieni. PNL a devenit un partid al traseiştilor, al carieriştilor şi al pesediştilor mascaţi, care subminează temelia acestei ideologii. Tăriceanu, Antonescu, Gorghiu şi Blaga sunt cu toţii vinovaţi pentru deriva în care a intrat PNL. Dintre toţi, Blaga are o scuză: el nu a fost niciodată un liberal. Ceilalţi poartă însă pe umeri povara unui eşec lamentabil cauzat de o permanentă complicitate cu PSD, pe care l-a asistat în multe demersuri antidemocratice în ultimii zece ani.

De la suspendarea lui Traian Băsescu (în special cea din 2007) la deciziile anti-Justiţie din Parlament sau la negocierea legii privind alegerea primarilor într-un singur tur, care a fost favorabilă doar PSD-ului, liderii liberali din ultimii zece ani s-au dovedit incapabili să înţeleagă marea responsabilitate politică pe care o aveau: să apere valorile statului de drept, integrarea europeană şi apartenenţa la NATO. Doar ultimul dintre aceste obiective nu este încă în pericol, celelalte două fiind la un pas de eşec.

Opţiunea lui Orban ar trebui să fie clară: unificarea forţelor democratice. Va fi el capabil să aducă la un loc PNL, USR şi partidul lui Dacian Cioloş?

Uzat şi terfelit în ultimii zece ani în concubinajul cu PSD, PNL trebuie să-şi regăsească rapid busola. Vedem câteva zbateri, însă insuficiente. Ludovic Orban nu reuşeşte să facă pasul de la postura de preşedinte al unui PNL anemic şi încă fărâmiţat în mai multe tabere, la cea de lider al Opoziţiei. Personal cred că haina pe care o poartă este prea mare pentru el, iar faptul că a ajuns în fruntea PNL este rezultatul crizei de lideri în care se găşeşte partidul. Orban e bun pentru un 25% la alegerile parlamentare, dar cu 25% din voturi nu ajungi vioara întâi într-o guvernare.

Opţiunea lui Orban ar trebui să fie clară: unificarea forţelor democratice. Va fi el capabil să aducă la un loc PNL, USR şi partidul lui Dacian Cioloş? Pentru orice om cu bun simţ asta este soluţia, antidotul, la dominaţia PSD. Dacă nu va reuşi, Orban va fi doar o nouă haină pe care doamna PNL o schimbă pe centura politicii…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite