Liberalii, traşi pe linie moartă la Transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu merge pe mâna 
lui Victor Ponta la Transporturi, în detrimentul unui ministru liberal   FOTO Mediafax
Traian Băsescu merge pe mâna lui Victor Ponta la Transporturi, în detrimentul unui ministru liberal   FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu l-a anunţat pe liderul PNL, Crin Antonescu, că nu îl va numi pe Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor în următoarele 45 de zile. Şeful statului a preferat interimatul premierului Victor Ponta, invocând privatizarea CFR Marfă.


  Preşedintele Traian Băsescu nu se dezminte şi rămâne un jucător în politică. Şeful statului a ţinut morţiş să-l întâlnească pe liderul liberal Crin Antonescu, pentru a discuta despre numirea lui Ovidiu Silaghi în fruntea Ministerului Transporturilor. Întrevederea s-a lăsat însă cu un rezultat-surpriză, mai ales pentru liberali, care s-au trezit cu Victor Ponta ministru interimar la Transporturi pentru următoarele 45 de zile, atât cât permite Constituţia.

„Decizia preşedintelui este, luând act de propunerea noastră, să lase să curgă interimatul domnului prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile, în ideea că va finaliza contactul de privatizare al CFR Marfă“, a spus Crin Antonescu, într-o emisiune la Antena 3.

„Argumentul domniei sale e că procesul respectiv de privatizare a fost dus până acum de fostul ministru Relu Fenechiu şi de primul ministru şi, ca atare, fiind o acţiune pe care ei au gândit-o, să o ducă la capăt“, a adăugat Antonescu. Poziţia premierului Victor Ponta nu s-a lăsat aşteptată, acesta intervenind telefonic în emisiune pentru a lămuri lucrurile.

„Este un joc politic, dar extrem de neserios, şi sunt destul de îngrijorat pentru că, în ultimul timp, văd o serie de manifestări extrem de neserioase. Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, ca şi acum, de secretarul de stat Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. CFR Marfă sau orice altceva reprezintă lucruri pe care oricum mi le asum, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Şi nu pot sta decât 45 de zile, deci nu are nicio logică ideea asta“, a fost replica premierului.

LIBERALII, SPECTATORI

Ce se ascunde în spatele acestei decizii a preşedintelui? Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ au explicat jocul politic marca Traian Băsescu.
Sociologul Alfred Bulai nu exclude ca în spatele acestei strategii să se ascundă o înţelegere între preşedinte şi premier.

„Dacă această privatizare se va finaliza cu succes, evident că meritele vor fi ale lui Ponta, şi nu ale liberalilor, care vor rămâne telespectatori. De fapt, chiar în interiorul Guvernului, cei mai mulţi miniştri liberali sunt telespectatori. Deci nu este exclus ca Victor Ponta să-i fi cerut lui Traian Băsescu acest mandat interimar“, spune Bulai. Sociologul crede că indiferent dacă CFR Marfă se va privatiza ori nu, Ponta va ieşi câştigător.

„Este clar că premierul vrea ca liberalii să fie cât mai puţin implicaţi în deciziile importante ale Guvernului.De aceea, dacă Ponta va semna contractul de privatizare, va părea un succes. Dacă nu se va concretiza privatizarea, Ponta va da vina pe Relu Fenechiu, cel care a purtat negocierile. Deci premierul poate bifa numai un succes“, a conchis Bulai.

CAPCANĂ PENTRU PONTA?

Politologul Sorin Bocancea crede că Traian Băsescu joacă la două capete. „Acesta este modul lui Traian Băsescu de a face politică. Preşedintele vrea să-i ţină în şah pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu. De această dată este un şah la Victor Ponta.

După ce premierul a fost de partea lui Relu Fenechiu, acum preşedintele îl lasă să-şi asume până la capăt aprecierile la adresa fostului ministru. «Nu poţi să spui că nu ai reuşit să finalizezi privatizarea, după ce l-ai lăudat pe Fenechiu». Aşa gândeşte Băsescu. Altfel spus, Băsescu l-a pus pe Ponta să-şi asume până la final activitatea unui ministru liberal cu probleme penale“, crede Bocancea.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că a semnat propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor şi a precizat că documentul îi va fi transmis în această dimineaţă preşedintelui Traian Băsescu.

„Luni dimineaţă plec spre Spania, dar am să trimit la Cotroceni propunerea oficială cu domnul Silaghi de a fi ministru, după care preşedintele, nu ştiu în ce fel, va trebui să se pronunţe. Noi încercăm să facem sarcinile constituţionale cât mai bine“, spunea premierul Victor Ponta. 

Grupul Feroviar Român (GFR), condus de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat, pe 20 iunie, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea a 51% din CFR Marfă. Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro, sumă pe care o va plăti în termen de 60 de zile, compania luându-şi angajamentul să investească alte 200 de milioane de euro.

Materiale pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu:„Vreau să discut şi cu Antonescu despre Silaghi. Voi vedea dacă îşi menţine propunerea“

Antonescu: "Preşedintele îl va lăsa pe Ponta interimar la Transporturi pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă". Ponta: "E un joc politic neserios"

Ponta a semnat pentru Silaghi la Ministerul Transporturilor


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite