Consiliul Naţional al PNL. Codul de integritate a fost adoptat. Blaga: Unii colegi mai colaborează şi azi cu PSD. Gorghiu: E nevoie să accelerăm fuziunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lideri liberalii pregătesc schimbări în partid. FOTO Mediafax
Lideri liberalii pregătesc schimbări în partid. FOTO Mediafax

Consiliul Naţional al PNL a adoptat noul Cod de integritate al partidului, document care stipulează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un liberal pentru a putea fi candidat la partidului pentru o funcţie publică. La această şedinţă a fost votată şi trecerea lui Petrache şi Flutur în funcţia de primi-vicepreşedinţi, validarea lui Ilie Bolojan ca secretar general şi Cristian Buşoi a fost anunţat drept candidat pentru Capitală.

UPDATE În unanimitate a fost votată validarea lui Predoiu în funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti. La fel s-a întâmplat şi cu votul de validare a lui Cristian Buşoi drept candidat al PNL pentru Primăria Generală. 

Schimbările la nivel central, trecerea secretarilor generali Marian Petrache şi Gheorghe Flutur în funcţia de prim-vicepreşedinte şi venirea lui Ilie Bolojan în funcţia de secretar general, au fost validate de Consiliul Naţional. 

UPDATE Marian Petrache, fost secretar general şi actual prim-vicepreşedinte, a prezentat câteva modificări de Statut ale PNL prin care să fie accelerat procesul de fuziune. Printre acestea, acela că persoana care candidează pentru funcţia de primar, devine automat şi preşedinte al organizaţiei locale unde şi-a depus candidatura. 

UPDATE Gheorghe Flutur a supus la vot criteriile de integritate. Majoritatea celor din sală au fost „pentru“ criterii, un singur liberal a fost „împotrivă“ şi a fost înregistrată şi o abţinere. Tot Flutur a aprobat mai multe regulamente de organizare ale PNL, de la cluburile studenţeşti ale PNL, Organizaţia Liberală Feminină până la Curţile de Arbitraj.

UPDATE Radu F. Alexandru a fost nemulţumit de lipsa comunicării între structurile partidului, dar şi între liderii politici 

„Sunt probleme care să se fi discutat în BPN. Ajungem la o chestiune pe care o consider fundamentală. E datoria mea. Nu e vorba de curaj. Dacă spunem adevărul numai aici, nu suntem curajoşi, ci ne facem daor datoria.  Nu BPN decide aşa cum scrie la statut, ci Comisia de Organizare a Unificării. Această comisie nu se ai numeşte aşa, ci Comisia Politică a PNL, ne-au anunţat ieri.

Cine sunt membrii acestei comisii. Cine le-a dat mandat? De asemenea, le cer liderilor să spună un procent minim pe care îl vrem în alegeri. Trebuie asumat acest lucru“, a spus Radu F. Alexandru.

Liberalul s-a declarat nemulţumit şi de unul din criteriile de integritate, cel legat de faptul că nu sunt acceptaţi careau fost dovediţi că au plagiat prin sentinţă judecătorească definitivă. „Doi ani de zile am urlat să îşi dea demisia premierul Victor Ponta pentru că a plagiat, şi astăzi punem drept condiţie hotărâre judecătorească definitivă. Nu exista nicio procedură judecatorească care să dea o sentinţa legată de plagiat”, a mai spus Radu F. Alexandru 

UPDATE Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu: Nu avem astăzi alt răspuns de dat decât acela că am înţeles mesajul străzii, alc etăţenilor. Îndrăznesc să vă invit astăzi să votaţi aceste criterii. Votaţi pentru o altfel de politică, pentru un partid mult mai credibil (...) Nu trebuie să existe favori: profesionalism şi meritocraţie. Trebuie să privim doar la ce poate el pentru PNL, atunci garantat vom câştig de cauză şi la alegerile locale, dar şi la cele parlamentare. Nu putem (aplauze) aspira să conducem societatea dacă nu în primul rând nu întronăm competiţia onestă şi meritocraţia.

Legat de alegerea mea mea pentru organizaţia Bucureşti (n.r.- asumarea conducerii PNL Bucureşti). Răspunsul meu: Nu pot să stau aici, atunci când camarazii mei sunt la luptă. Nu pot să stau, în momentul în care colegii sunt în tranşee. Aşa sunt eu!” 

Ce propun la Bucureşti: Cooperare, cooperare, cooperare! Fără cooperare nu putem reuşi. Fără blaturi. Gândul meu se îndreaptă spre cei care merg din casă în casă să ceară votul pentru PNL. Voi fi alături de ei, gândul meu va fi lângă fiecare dintre ei. Suntem cea mai numeroasă organizaţie din ţară. Vă propun să fim şi cea mai merituoasă”. 

UPDATE Deputatul Mihai Voicu a fost cel care a citit cele zece criterii de integritate. Comentariile sale, la fel ca şi ale altor membri de partid, s-au axat pe faptul că PSD-ul le-a plagiat ideea criteriilor de integritate.

image
image

UPDATE Gheorghe Flutur şi anunţul urgent adresat celor prezenţi: „Am un anunţ de făcut. Jandarmii m-au anunţat că probabil câţiva colegi au blocat intrările cu maşinile lor. Rog să meargă să mute maşinile cei pe care îi voi citi“, a afirmat Flutur de la tribună şi a dat numerele a patru maşini.

UPDATE Vasile Blaga, celălalt co-preşedinte al PNL:

„Faptul că două partide s-au unit într-un partid mare, e o mare reuşită nu doar pentru noi, ci şi pentru societate. Să uneşti doua partide nu e uşor. Procesul de unificare început anul trecut a fost unul de avantgardă a solidarităţii. Alegerile de anul trecut, la doar trei luni de la începerea unificării, am arătat că înţelegem mesajul oamenilor. Semnul egal între noi şi PSD nu e normal. Am fost singura forţă de opoziţie faţă de o guvernare catastrofală şi bună doar de propagandă

image

Dacă privim în sodnaje, ne dăm seama că noul PNL e realitate şi e cel mai puternic partid de dreapta din ultimii 25 de ani. Noi ne diferenţiem de mentalitate de PSD, dar avem colegi care au împrumutat de la PSD. Din păcate, avem colegi în ţară care colaborau cu PSD când noi eram în opoziţie şi colaborează şi astăzi. Trebuie să fim mai fermi cu măsurile de centru-dreapta, nu câştigăm nimic cu populismele stângii.

UPDATE Alina Gorghiu a fost primul dintre co-preşedinţi care a vorbit.

 „Cu puţin timp în urmă am depus o moţiune de cenzură fără a-l mai aştepta pe Moş Crăciun. Mulţi oameni ne-au cerut să mai avem răbdare. Ni s-a cerut să ne facem că nu avem un prim-ministru pus sub cercetare penală, ci un ministru care face doar vizite la DNA.

image

Obiectivile noastre trebuie să aibă în vedere perspective, interesul public. La alegerile locale şi parlamentare din 2016 ne asumăm doar promisiuni pe care le putem realiza. Fie chiar şi puţine. Candidaţi în care noi şi electoratul credem. 

Astăzi, împreună cu voi, construim fundaţia unui partid diferit. Un partid care se va ridica la nivelurile aşteptării unui electorat ridicat. Da, PNL va ajunge la guvernare, dar nu prin compromisuri. În ultimul an ne-am concentrat asupra obiectivelor privind fuziunea. Dar, e timpul să desemnăm acele conduceri. Timpul, stimaţi colegi, nu mai are răbdare cu noi“, a spus  copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a cerut liberalilor să ţină cont şi de societatea civilă şi vocea străzii.

Trebuie să realizăm modificări reale, să realizăm acea reformă amplă a Constituţiei. Această sarcină poate reveni doar unui Parlament legitim.Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Noi facem performanţă din 1875, spre deosebire de alţii care fac prăpăd din 1945. Astăzi, adoptăm un set de criterii de integritate care arată că noi nu suntem ca ei. Nu acceptăm nici comunism, nici traseism, nici anti-Justiţie. Am fost primul partid care a introdus în statut pentru membrii care se află în stare de incompoatibilitate faţă de riogorile legii. 

Presa le-a numit decalog al integrităţii. Eu le consider un decalog al normalităţii. Pentru aceste criterii cer votul vostru. PNL ia de la noi aceste criterii, dar apoi le ajutează pentru ca întreaga lor conducere să poată candida din nou“, a mai spus Gorghiu.

UPDATE Primul care a luat cuvântul la pupitru a fost Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL. 

„Nu am să vă ţin un discurs, ci am să vă spun câteva cuvinte plecate din sufletul meu. Dumneavoastră sunteţi baza partidului. Vă vorbeşte un om care împreună cu predecesorii săi de familie a trăit întreaga existenţă a partidului nostru“, a spus preşedintele de onoare al PNL.

Quintus a vorbit despre ce a însemnat să fi membru al PNL din perioada anilor 40, să rămâi liberal în timpul comunimului şi pedepsele la care au fost supuşi foştii PNL-işti. La sfârşit, pentru a face haz de vârsta sa înaintată, Quintus a spus o epigramă compusă chiar de el despre „ce mai înseamnă azi să faci o sută de ani“.

UPDATE Liberalii, prin criteriile pe care le vor impune, încearcă ruperea de o formă a politicii făcută mult timp în de partidele din România: candidaţi care au avut funcţii de conducere în structurile comuniste, candidaţi care au avut probleme cu Justiţia sau care şi-au angajat rude în funcţii de stat. 

Vasile Blaga a fost cel care a dat tonul cer\nd punerea imnului na'ional. „Hai, mai repede cu imnul!“, a spus Vasile Blaga încercând să mascheze microfonul pentru a nu fi auzit şi de cei din sală, ci doar de cei de la organizare.

748 de membri delegaţi din 796 sunt prezenţi. Ordinea de zi a fost aprobată.


La acest Consiliu Naţional va fi anunţată şii validată preluarea de către primarul minicipiului Oradea ,Ilie Bolojan, a funcţiei de secretar general al PNL, în timp foştii secretari generali ai partidului, Gheorghe Flutur şi Marian Petrache, vor primi câtte un post de pim-vicepreşedinte. 

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu va fi validat la conducerea organizaţiei PNL Bucureşti, în contextul accelerării procesului de unificare a PNL şi a reînnoirii partidului în vederea alegerilor din anul 2016. Predoiu  va veni în faţa colegilor şi un plan care vizează îmbunătăţirea activităţii PNL Bucureşti. 

Europarlamentarul Cristian Buşoi va fi anunţat oficial drept candidat al liberalilor pentru Primăria Bucureşti, cu toată că nu a avut loc validarea candidaturii sale. Biroul Politic Naţional este structura liberală care va lua în discuţie la următoarea şedinţă propunerea făcută de PNL Bucureşti.

Printre pierzătorii de moment ai liberalilor se află Anca Boagiu, cea care îşi încheie mandatul de copreşedinte al PNL Bucureşti şi care în ultima vreme nu s-a mai implicat în ultima vreme fiind supărată că PNL nu a susţinut-o pentru a obţine un loc de vicepreşedinte al PPE. 

Adoptarea „decalogulului“ de integritate

Consiliul Naţional al PNL va adopta vineri Codul de integritate al partidului, o lege a moralităţii în 10 puncte pe care orice candidat la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor va trebui să o respecte. Traseismul, faptele penale, problemele de incompatibilitate, colaborarea cu Securitatea sau furtul intelectual sunt cele mai dure cerinţe de care trebuie să treacă pretendenţii liberali la funcţii alese.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite