Liberalii şi păcălelile de 1 Aprilie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am citit că liberalii nu mai susţin acciza mărită pentru construirea de autostrăzi, am crezut iniţial că e glumă de 1 aprilie. Nu e! Liberalii chiar uită ce au declarat în trecut, ce au făcut în trecut, şi trec cu arme şi bagaje în tabăra lui Traian Băsescu.

De ce o fac? Pentru că nu mai au nicio idee despre cum să iasă din pasa neagră în care au căzut odată cu părăsirea USL. 

Iata câteva citate din domnul Antonescu, cu ceva timp în urmă:

„Majorarea accizelor nu va genera preturi care sa depaseasca cresterile salariale" 

Intrebat daca a analizat renuntarea la acciza, Antonescu raspundea transant: "Niciodata, nu se misca o litera". "Presedintele si-a spus parerea, e dreptul domniei sale, dar dreptul de a decide asupra bugetului ramane conform Constitutiei la Guvern si la Parlament"

„Ca sa fie foarte limpede, eu am spus foarte clar si am spus in urma unei discutii si a unei decizii politice la nivelul BPN si a grupurilor parlamentare, ca noi ne asumam acest proiect de buget asa cum a fost el formulat. Aici pozitia noastra este identica cu a primului ministru si a partenerilor din USL. Este un buget pe care l-am asumat impreuna si pe care il sustinem impreuna"

Ce s-a intamplat de la aceste declaratii pana azi dimineata? Un singur lucru - Crin Antonescu a parasit USL, a distrus de fapt USL, si a intrat in opozitie. Alaturi de Traian Basescu. Unde a gasit un discurs, anti-acciza, pe care l-a preluat. Iar acum vedem consecintele. 

Este o pacaleala de 1 aprilie? Ar fi fost bine sa fie. Nu este. Crin Antonescu joaca o noua carte - cea a neseriozitatii. Una spune si alta face. Vrea pachete de relaxare fiscala (inclusiv reducere a CAS) si vrea si bani directionati spre autostrazi. Dar nu e de acord cu una dintre solutii (marirea accizei), desi ministrii sai sunt cei care au negociat-o cu FMI. Halal seriozitate. 

Dinspre Traian Basescu nu ne putem astepta la altceva. Omul a spus de la inceput ca nu e de acord cu acciza. De ce? E destul de simplu - acciza e pentru autostrazi, or presedintele Basescu a fost mereu impotriva constructiei de autostrazi. De cand a fost ministru al transporturilor (si a fost ministru al transporturilor mai mult ca oricine in ultimii 25 de ani). A introdus o taxa pe drumuri (celebra „Aici sunt banii dvs"), dar nu a folosit niciodata banii pentru autostrazi. 

Acum, se opune accizei care aduce cca 650 milioane de euro anual spre autostrazi. Dar, macar el, comparativ cu partenerul sau de opozitie, Crin Antonescu, este consecvent. Lipsa de consecventa a lui Crin Antonescu este surpriza. In acest ritm, nu va iesi niciodata din panta descendenta pe care i-o prezinta toate sondajele (nu doar CSCI). 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite