Liberalii n-ar refuza guvernarea de la Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lideri ai PNL se declară dispuşi să formeze Executivul în orice formulă fără PDL.

„Adevărul" vă prezintă un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.

Mai citeşte şi:

PSD şi PNL se împiedică în moţiune

Formarea unui guvern minoritar PNL-UDMR,  cu sprijinul PSD, este luată în calcul de liberali. Varianta a apărut în PNL după refuzul lui Ponta de a forma vreun guvern până la alegeri.

Conducerea PNL a discutat, în ultima vreme, care ar fi variantele cele mai bune pentru partid  în perioada următoare. Până acum liderii PNL s-au bazat pe ideea rămânerii în opoziţie faţă de guvernul PDL, ceea ce a permis partidului să crească  în sondajele de opinie. Lupta cu democrat-liberalii creează PNL însă, o altă problemă - aceea a colaborării cu PSD, care se dovedeşte dificilă în contextul pretenţiilor lui Victor Ponta de supremaţie în opoziţie.

Iniţial, Crin Antonescu a anunţat că PNL nu va susţine moţiunea de cenzură depusă de PSD decât dacă partidele din opoziţie stabilesc de la început care sunt paşii după eventuala prăbuşire a Guvernului Boc. Chiar dacă au spus public că vor negocieri cu PSD, în şedinţele de partid, liberalii au ajuns la concluzia că vor vota moţiunea de cenzură în orice fel de condiţii.

Potrivit unor surse liberale, o parte dintre parlamentarii PDL au promis că vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, dar nu sunt decişi să se înscrie în PSD sau în PNL. În aceste condiţii, liderii liberali bănuiesc că parlamentarii PDL nemulţumiţi de conducerea actuală ar putea provoca  picarea lui Boc, după care să voteze un nou guvern al PDL.

Scenarii de rezervă

Oricum, liberalii au schiţat deja scenariile de rezervă pentru eventualitatea în care vor avea majoritate parlamentară. Prima variantă luată în calcul de liberali a fost formarea unui executiv PSD - PNL cu premier independent.

Vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu estimează că la toamnă se poate crea un guvern PSD-PNL, cu premier independent, dacă moţiunea de cenzură care va fi promovată va trece, iar PSD şi PNL „pot să realizeze orice fel de compromisuri necesare".

După ce liderul PSD Victor Ponta a refuzat, în repetate rânduri, varianta liberalilor şi a pledat pentru alegeri anticipate, liberalii iau în calcul o a doua variantă: formarea unui guvern minoritar, susţinut din Parlament de către PSD. Varianta este susţinută de vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, unul din liderii liberali a căror influenţă a crescut în mandatul „Antonescu".

Opozanţii actualei conduceri a PNL se arată sceptici faţă de realizarea acestor scenarii. „Mi se pare că vindem blana ursului din pădure. PNL e pregătit să intre la guvernare, dar nu avem pârghiile necesare. Nici în Parlament , nici la Palatul Cotroceni nu există factorii care să favorizeze intrarea noastră la guvernare", susţine fostul prim-vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban. 

Fenechiu: „Dacă preşedintele ne spune, guvernăm"

Care ar trebui să fie strategia pentru perioada viitoare. Ar trebui PNL să intre la guvernare?

Dacă Traian Băsescu ne-ar spune „luaţi şi guvernaţi" ar trebui să intrăm la guvernare pentru că am dovedit că suntem pregătiţi. PNL ar trebui să intre la guvernare singur. Eu însă cred că Traian Băsescu se teme se ne aducă la guvernare tocmai pentru că este conştient că am putea avea rezultate.

Dar aveţi nevoie de majoritate parlamentară...

Noi am mai guvernat fără majoritate parlamentară şi în perioada în care premier a fost Călin Popescu Tăriceanu,  am dovedit că ne descurcăm.

Totuşi, în cazul unei invitaţii la guvernare, cum vor decurge discuţiile cu  celelalte partide?

În nici un caz nu se pune problema unei guvernări cu PDL. În toamna anului trecut m-am aşezat la masă cu cei de la PSD şi am reuşit să punem la punct un program de guvernare, prin care erau promovate o serie de idei liberale. Important este ca Guvernul să facă politica pe care noi o promovăm. Nu văd rostul de a participa la guvernare dacă nu putem menţine cota unică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite