Liberalii lui Tăriceanu bat la uşile altor partide: cum se negociază dezertările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Parlamentarii care au părăsit Partidul Naţional Liberal şi l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu în grupul liberal-conservator au început să îşi negocieze dezertarea , atât cu aleşii din noul PNL, cât şi cu cei din tabăra social-democraţilor.

Partidul Liberal Reformator, denumire sub care s-au reunit liberalii care au părăsit PNL anul trecut şi l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, ar putea rămâne fără membri chiar înainte de a fi  înscris oficial în Registul Partidelor Politice.

Formaţiunea care, din punct de vedere legal, nu există, întrucât Tribunalul Bucureşti a respins înscrierea sa în rândul partidelor politice, s-a coagulat, totuşi, în Parlament alături de Partidul Conservator şi guvernează împreună cu PSD şi UNPR. Cu toate acestea, mai mulţi adepţi ai preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au început să îşi caute o altă umbrelă politică.

Primul şi, deocamdată, singurul care a părăsit oficial PLR este deputatul Radu Stroe, care s-a înscris, recent, în UNPR şi va activa în grupul PSD. Stroe nu a oferit explicaţii pentru decizia sa, dar a precizat că nu face reproşuri nimănui şi este o decizie strict personală.

Surse politice au declarat, însă, pentru „Adevărul“, că oamenii lui Tăriceanu au început să poarte negocieri chiar cu PNL pentru a fi reprimiţi în partid, în ciuda declaraţiilor tranşante ale co-preşedintelui liberal Alina Gorghiu care a exclus posibiltatea ca aceştia să se reînscrie în formaţiune.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a declarat, la „Adevărul Live“, că aceştia ar putea avea uşa deschisă în partid, cel puţin din partea vechiului PDL. „E o chestiune sensibilă cu domnul Tăriceanu, anticipez că după 1 februarie mulţi colegi liberali care au plecat din PNL se vor întoarce înapoi. Cred că cei care au plecat, amăgiţi de Călin Popescu Tăriceanu cu fata morgana în curtea PSD, trebuie primiţi“,a spus Tinel Gheorghe.

Aceleaşi surse au precizat că, printre aleşii care poartă negocieri se numără senatorii Petru Ehegartner şi Daniel Barbu, dar şi mai mulţi deputaţi care ar fi „valoroşi în teritoriu“ precum Mihai Stănişoară sau Romeo Rădulescu , ultimii doi începându-şi cariera politică în vechiul PDL.

Pe de altă parte, există şi parlamentari din PLR care neagă că ar negocia plecarea din partid şi susţin că îi rămân fideli lui Călin Popescu Tăriceanu. Este cazul deputatului  de Teleorman Ică Calotă Florică, care a declarat, în presa locală, că exclude posibilitatea să migreze către PNL. „Dacă ar fi venit din partea unui lider PNL, ar fi putut avea loc discuţii. Noi, aripa Tăriceanu, din această cauză am plecat din PNL, pentru că a fost cooptat PDL. Eu pot să spun că rămânem alături de Călin Popescu Tăriceanu“, a spus el.

Citeşte şi:

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Premierul Victor Ponta i-a remaniat pe tehnocraţi, unii dintre ei cu rezultate notabile în cele zece luni cât au stat în Guvern, şi a numit miniştri bine susţinuţi de partide.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite