PNL îi prezintă premierului propunerea „2 în 1“: Ramona Mănescu şi Nini Săpunaru. Ponta o alege pe Mănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL ia în calcul două propuneri pentru Transporturi: Nini Săpunaru şi Ramona Mănescu FOTO Mediafax
PNL ia în calcul două propuneri pentru Transporturi: Nini Săpunaru şi Ramona Mănescu FOTO Mediafax

Liberalii au avut nevoie de aproape trei ore pentru a decide dacă vor da curs criteriilor enunţate de premierul Victor Ponta, iar în cele din urmă au ajuns la un compromis: europarlamentarul Ramona Mănescu şi deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, sunt ambii propuşi la şefia Ministerului Transporturilor.

UPDATE Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că „toată lumea“ a constat existenţa unui şir de coincidenţe legate de multiplicarea dosarelor liberalilor la DNA. Antonescu a adăugat că „unii chiar ne ameninţă cu asta, salută treaba asta, uite ce frumos, ce le-a mai tras-o liberalilor“.

UPDATE 16:10 Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, că preşedintele Traian Băsescu nu are motive să respingă niciuna dintre propunerile făcute la Ministerul Transporturilor, Ramona Mănescu, respectiv Nini Săpunaru şi că oricare dintre acestea va fi avansată de premier, Băsescu va accepta.

Antonescu a reamintit că, potrivit hotărârii CCR, şeful statului poate respinge o dată o propunere, dar motivat.

„Hotărârea CCR foloseşte cuvântul „motivat”, poate să respingă motivat o singură dată. (...) Am văzut că s-a acreditat ideea că poate găsi orice motiv, că poate să apară orice dosar. Eu nu cred asta şi eu cred că domnul Băsescu nu are motive să respingă niciuna din cele două propuneri şi oricare dintre ele s-ar face, domnul Băsescu va accepta“, a spus preşedintele PNL.

UPDATE 15:40 Premierul Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, că este de acord cu numirea Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor şi a precizat că va trimite Preşedinţiei o propunere în acest sens.

La rândul lui, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat decizia prim-ministrului, arătând că salută opţiunea acestuia şi îi urează succes Ramonei Mănescu.

„Foarte bine, cu cât mai repede cu atât mai bine. (...) Nini Săpunaru şi Ramona Mănescu sunt doi oameni diferiţi, fiecare cu atuurile sale. Dacă asta este opţiunea premierului o salut şi urez succes Ramonei Mănescu în fruntea ministerului. Foarte bine că a reacţionat repede“, a declarat Crin Antonescu, după şedinţa BPN al PNL.

UPDATE 15:35 Europarlamentarul Ramona Mănescu, una dintre propunerile înaintate de PNL pentru funcţia de ministru al Transporturilor, s-a arătat „onorată“ de încrederea acordată de colegi, dar şi de premierul Victor Ponta, având în acelaşi timp cuvinte de laudă la adresa contracandidatului său, deputatul Nini Săpunaru.

Pe mine mă onorează încrederea colegilor mei, pe de altă parte încrederea pe care mi-o acordă premierul Victor Ponta. Sigur că e o misiune foarte grea, nu pot să fac pronosticuri cu privire la opţiunea domnului Băsescu. Aşteptăm şi vom vedea. “, a declarat aceasta, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Întrebată ce anume o recomandă pentru portofoliul Transporturilor, Mănescu a replicat: „Am cel puţin curajul, voinţa, energia şi îmi pun la dispoziţie experienţa în relaţia mea cu toate instituţiile europene.“

Eu cred că Biroul Politic a ţinut cont de experienţa mea la nivel european, probabil şi de experienţa mea politică în cadrul partidului, dar şi abilităţile diplomatice. Poate sunt necesare într-un moment ca acesta, destul de dificil.“, a mai spus ea.

Totodată, întrebată ce viziune are pentru proiectele aflate în derulare la Ministerul Transporturilor, Ramona Mănescu a preferat să evite un răspuns, motivând că astfel de discuţii sunt premature.

Aştept să se urmeze calea constituţională cu privire la desemnarea mea. Cred că ne-am grăbi dacă am începe să discutăm despre proiectele din cadrul Ministerului Transporturilor, mai ales că nu m-am instalat. Deocamdată aştept să urmeze procedura, cum este absolut normal şi apoi vă transmit şi ce consilieri am, ce viziune am.“, a afirmat europarlamentarul PNL.

UPDATE 14:40 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică informaţiile apărute pe surse, adăugând că, cel mai probabil, premierul Ponta va trimite propunerea sa, astăzi, către preşedintele Traian Băsescu, pentru ca mâine noul ministru să fie învestit.

„Am făcut o propunere cuprinzând două variante“, a declarat Antonescu, adăugând că, pe de o parte, a menţinut propunerea Nini Săpunaru, dar a decis să adauge şi numele Ramonei Mănescu.

„Am păstrat propunerea, bazată pe experienţa sa politică, la nivelul administraţiei centrale.A condus o instituţie mare, importantă, complicată, într-o perioadă complicată – Direcţia Generală a Vămilor – şi-a încetat mandatul acolo acum aproape 13 ani, 13 ani în care nu doar că nu am văzut vreun demers de natură legală împotriva sa, dar nu a fost nicio discuţie serioasă la nivelul presei.“, a explicat Antonescu decizia de menţinere a lui Săpunaru între propuneri.

„Am adăugat încă o variantă, având în vedere multiplele faţete ale tematicii, în persoana doamnei Ramona Mănescu, un europarlamentar cunoscut, unanim apreciat, în zona unor tematici foarte importante: fonduri europene, politici regionale, Comisia de Dezvoltare Regională, un om cu anvergură, cu abordare, care în funcţie de modul în care gândim exerciţiul în fruntea ministerului poate avea date importante.“,  a mai spus Antonescu.

UPDATE 14.10 Deputatul Nini Săpunaru şi europarlamentarul Ramona Mănescu sunt cele două nominalizări pentru Ministerul Transporturilor care vor fi înaintate premierului Victor Ponta, în urma votului de sâmbătă din BPN al PDL.

Majoritatea membrilor BPN al PNL au votat această variantă, împotrivă pronunţându-se 15 membri ai BPN, au precizat surse liberale pentru Mediafax.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a reiterat că premierul va avea dreptul de a refuza una dintre propuneri.

„Având în vedere prevederile protocolului USL, în care prim-ministrul are dreptul de a alege din mai multe propuneri ale partidului, am considerat normal să trimitem cele două propuneri. Nu e cazul să discutăm de semnale de forţă, pentru că indiferent de ceea ce se speculează, există o colaborare între cele două partide. Este logic ca dintre cele două propuneri să aleagă una.“, a explicat Fenechiu, prezent la şedinţa BPN al PNL. 

„Nu cred că există argumente serioase împotriva nominalizării Ramonei Mănescu“, a mai spus Fenechiu, adăugând că expertiza acesteia în domeniul fondurilor europene, dar şi relaţiile profesionale formate în perioada în care a fost europarlamentar o recomandă pe Mănescu pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

UPDATE 13:05 Deputatul PNL Nini Săpunaru susţine că sunt mai multe variante apărute în PNL, dar decizia finală îi aparţine premierului Victor Ponta.

„Sunt multe variante în PNL. Este o decizie a domnului premier. Eu nu am văzut un asemenea linşaj mediatic şi, slavă Domnului, am participat la multe evenimente. Un om politic, când intră în politică, e ca soldatul Napoleon. ", a declarat Săpunaru. 


Nini Săpunaru, stând de vorbă cu Crin Antonescu, la reuninea Biroului Politic Naţional al PNL FOTO Mediafax

nini sapunaru crin antonescu FOTO mediafax

UPDATE 12:55 PNL ia în calcul două propuneri pentru portofoliul de la Transporturi, la ora actuală discutându-se dacă ambele vor fi înaintate premierului Victor Ponta sau numai una dintre ele, au declarat surse liberale pentru Mediafax. 

Informaţia a fost confirmată de către deputatul PNL Mihăiţă Calimente, care a declarat că „Delegaţia Permanentă a hotărât să facă două propuneri, şi anume Nini Săpunaru şi doamna Ramona Mănescu.“

Întrebat dacă PNL va înainta premierului două propuneri, deputatul liberal a răspuns: „Două propuneri, urmând ca premierul să decidă“, relatează Agerpres.

UPDATE 12:10 Victor Ponta ar agrea-o pe Ramona Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, potrivit RTV, ceea ce creşte şansele acesteia de a fi nominalizată la şefia MT. Surse politice au declarat, pentru Antena 3, că Nini Săpunaru ar urma să fie varianta de rezervă a liberalilor.  Europarlamentarul Ramona Mănescu lipseşte de la şedinţa BPN al PNL.

UPDATE 11:30 Şedinţa conducerii liberalilor în care se decide propunerea pentru Transporturi a început la Palatul Parlamentului. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că sunt şanse ca europarlamentarul Ramona Mănescu să fie propusă de liberali pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

„Sunt şanse“, a spus preşedintele PNL, întrebat dacă Ramona Mănescu va fi propusă de liberali pentru Ministerul Transporturilor, potrivit Agerpres.


Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu FOTO Mediafax

image

UPDATE 10:30  Europarlamentarul Ramona Mănescu ar fi cea de-a doua variantă pe care liderii PNL o iau în calcul pentru şefia Transporturilor, alături de Nini Săpunaru, conform Antena 3.

Liderii liberali se întrunesc astăzi pentru a decide propunerea care va fi înaintată, luni, preşedintelui Traian Băsescu.

Joi seară, deputatul PNL Nini Săpunaru a anunţat că a fost sunat şi întrebat dacă acceptă propunerea preşedintelui partidului de a prelua postul de ministru al Transporturilor, adăugând că a fost de acord.

„Cred că, împreună cu ceilalţi colaboratori din minister, ştiu ce am de făcut la minister. Încă de acum o lună mi-am făcut un scenariu de război. E nevoie de oameni capabili să taie în carne vie“, a mai spus deputatul.

Pe de altă parte, vineri, surse politice au declarat că premierul se împotriveşte nominalizării lui Săpunaru pentru funcţia de ministru al Transporturilor, cerând PNL o altă propunere. Presa a dezvăluit, în cursul săptămânii, că Săpunaru este anchetat de DNA, la fel ca şi Ovidiu Silaghi, propunerea iniţială a PNL.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă, din partea PNL, numirea unei persoane cu o imagine impecabilă şi care să aibă experienţă în domeniu, adăugând că nu a respins „oficial“ niciun nume, deoarece nu a primit o propunere oficială.

Totodată, a reamintit că, în acordul USL, este prevăzut dreptul premierului de a refuza sau de a avea un ultim cuvânt în cazul miniştrilor, dar până în prezent nu a fost cazul să invoce acest drept.

La rândul lui, Nini Săpunaru a dezminţit, printr-un comunicat de presă, implicarea sa într-un dosar instrumentat de DNA şi legat de societatea comercială care i-a aparţinut.

Materiale pe aceeaşi temă:

 Nini Săpunaru, propunerea lui Crin la Transporturi: „Ştiu ce am de făcut la minister. Am un scenariu de război“

Ponta: „Aştept de la PNL o persoană cu experienţă politică şi cu imagine foarte bună pentru Transporturi“

Ramona Mănescu, propusă la Transporturi: „Mă onorează încrederea acordată de premierul Victor Ponta“

Roşca Stănescu, despre propunerea Ramonei Mănescu la Transporturi: „Este un act de sacrificiu pentru Victor Ponta“

Criteriul PNL pentru funcţia de ministru: influenţa în partid. Cine este Ramona Mănescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite