Liberalii decid luni viitorul ministru al Transporturilor. Ovidiu Silaghi, una dintre variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Silaghi FOTO Arhiva Adevărul
Ovidiu Silaghi FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că la începutul săptămânii viitoare va avea loc şedinţa conducerii PNL care va decide numele viitorului ministru al Transporturilor. Ovidiu Silaghi este una dintre variantele luate în calcul pentru acest portofoliu.

"Forul statutar al partidului, Biroul Politic Naţional se va întruni la începutul săptămânii viitoare, probabil luni sau marţi, şi va face o nouă propunere pentru acest minister. Portofoliul rămâne bineînţeles la PNL şi vom face o propunere, vom discuta cu premierul Ponta şi vom continua", a declarat Antonescu.

Întrebat dacă este posibil ca pentru această funcţie să fie susţinut deputatul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în primul Cabinet Ponta, Antonescu a răspuns: „Este una dintre variante, dar decizia va fi luată de BPN şi nu are rost să vehiculăm mai multe nume înainte de această reuniune“, a precizat liderul PNL.

Surse politice au declarat, vineri, pentru Mediafax, că, neoficial, pentru postul de ministru a fost propus Ovidiu Silaghi, variantă pe care însă premierul Ponta o analizează încă la acest moment, având în vedere că acesta a făcut obiectul unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Premierul vrea să se lămurească dacă nu vor apărea probleme în cazul lui Silaghi, dacă acesta va fi propus şi oficial de către PNL ca ministru", au arătat sursele.

Ovidiu Silaghi, în vizorul ANI

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, pe 9 noiembrie 2012, că Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii în acea perioadă, nu poate justifica 206.798 de lei (aproximativ 45.955 de euro), reprezentând diferenţa între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012.

ANI preciza că, în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008, Silaghi a ocupat funcţia de ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, iar din 7 mai 2012 a fost învestit în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii. Între aceste două mandate, respectiv în perioada 2009 - 7 mai 2012, Silaghi şi-a exercitat prerogativele de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Romexpo SA.

În perioada 7 mai 2012 - 15 octombrie 2012, Ovidiu Silaghi a realizat, împreună cu soţia sa, Ariana, venituri salariale în cuantum de 24.872 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 de euro), potrivit ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat atunci Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Silaghi în perioada exercitării funcţiei de ministru al Transporturilor.

De asemenea, ANI a sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, cerând să facă cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi, împreună cu Ariana Silaghi.

Dosarul privind averea lui Ovidiu Silaghi a fost clasat în luna aprilie de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a constatat că provenienţa bunurilor este justificată.

Mugurel Cozmanciuc, o altă variantă

Un alt nume vehiculat pentru funcţia de ministru al Transporturilor este Mugurel Cozmanciuc. Actual deputat USL pe filiera PNL, Cozmanciuc este cunoscut drept mâna dreaptă a lui Relu Fenechiu în judeţul Iaşi. Fost director al Oficiului de Cadastru Iaşi, de unde a plecat cu scandal generat de achiziţionarea la suprapreţ al unui sediu pentru societate, Cozmanciuc a ajuns director de marketing la societatea de termoficare CET în 2010, funcţia fiind creată în organigramă societăţii odată cu venirea lui.

Liberalul a plecat şi de la CET în vara lui 2012 pentru un post de secretar de stat în Ministerul Mediului. Din noiembrie 2011 şi până în mai 2012, Cozmanciuc a fost încorporat în funcţia de director comercial, pe statul de plata al Dalkia Iaşi, societate adusă să administreze CET. „La Cozmanciuc deja multe lucruri de la CET au devenit preocupări în fişa postului. Are o viziune în privinţa reabilitării sistemului de încălzire în Iaşi”, spunea Relu Fenechiu în 2010, referindu-se la activitatea protejatului său.

„Dosarul Transformatorul“. Fenechiu, prima declaraţie după sentinţă: „Până acum, nu am tratat cu seriozitate procesul, ştiindu-mă nevinovat“

Victor Ponta, interimar la Transporturi în locul lui Relu Fenechiu

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

 Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

  Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

 Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

 Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite