Leonard Orban: Riscul dezintegrării UE nu este major acum. Brexit a avut un efect paradoxal: a crescut sprijinul pentru Uniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Ludovid Orban a declarat duminică, la Digi 24, că riscul dezintegrării UE, invocat în ultima perioadă, nu este "major" în acest moment, deşi există, aşa cum avertiza şi preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care Uniunea va marşa în continuare pe ideea Europei cu mai multe viteze. Orban spune că ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar a avut un efect "paradoxal", crescând în unele locuri sprijinul pentru UE.

Leonard Orban a explicat cum ar urma să se materializeze ideea unei Europe cu mai multe viteze, afirmând că ar însemna generalizarea unei practici care există şi acum, respectiv implicarea a doar unei părţi din statele membre în diverse acţiuni şi dosare.

"Este vorba despre Parchetul European, unde se va lansa aşa-numitul proces de cooperare consolidată, la care vor participa un grup de state membre, foarte probabil 17, la început, din cele 28. Ăsta este un exemplu de viteză diferită. Spaţiul Schengen este un alt exemplu, unde doar o parte dintre statele membre participă la această cooperare. (...) Zona Euro este altă formulă de cooperare doar la un nivel unor state membre", a exemplificat consilierul prezidenţial, şef al Departamentului Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni.

El a spus că poziţia România a fost exprimată de Klaus Iohannis la Bruxelles, ţara noastră fiind împotriva ideii.

"Ni se pare că e cel mai logic să încercăm să avansăm cu toţii, nu să lansăm formate de genul ăsta, care riscă să afecteze coeziunea internă a UE, să amplifice diviziunile şi să conducă chiar la riscul de dezintegrare a proiectului european", a afirmat Orban.

Întrebat cât de mare este acest pericol, el a afirmat că nu e "un risc major în momentul de faţă".

"Nu aş zice că e un risc major în momentul de faţă. Brexit are şi un efect paradoxal, a făcut ca sprijinul pentru UE, pentru statul de membru al UE, să crească consistent. State unde existau semne de întrebare, unde existau majorităţi foarte fragile din punctul acesta de vedere, dar acum constatăm că sprijinul pentru UE a crescut mult", a afirmat consilierul prezidenţial.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefică şi ar putea, "in extremis", să ducă la o scindare a UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite