Leonard Orban: E nevoie de timp pentru rodarea sistemului românesc de absorbţie a fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, cu privire la decizia Comisiei Europene de presuspendare parţială sau integrală a trei programe operaţionale, să sistemul românesc are nevoie de timp să se rodeze şi să producă rezultate vizibile.

"Din decembrie 2011, partea română a luat mai multe măsuri legislative, instituţionale şi procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul să se rodeze, iar rezultatele să fie vizibile şi să se poată reflecta corespunzător în constatările Autorităţii de Audit române şi ale auditorilor Comisiei Europene", afirmă Orban.

El a reiterat că absorbţia fondurilor europene în România se confruntă cu dificultăţi şi efecte negative care decurg din "arhitectura sistemului" de management, aşa cum a fost acreditată la începutul exerciţiului financiar 2007-2013.

"După cum am precizat în repetate rânduri, ne confruntăm însă şi cu dificultăţi şi efecte negative decurgând din probleme de arhitectură ale sistemului instituţional de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune acreditat cu ani în urmă, la începutul actualei perioade de programare 2007-2013, a cărui modificare nu mai este fezabilă", a subliniat ministrul Leonard Orban.

El a menţionat că din decembrie 2011 s-au luat măsuri cum ar fi crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achiziţiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziţii publice la nivelul autorităţilor de management, susţinerea procesului de standardizare a documentaţiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achiziţie publică la nivelul beneficiarilor privaţi pentru evitarea unor abordări diferenţiate de la un program operaţional la altul şi reducerea în acest fel a riscului unor nereguli în achiziţiile publice derulate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene.

Potrivit acestuia, MAEur a iniţiat şi în octombrie 2011 o serie de iniţiative "pentru înlăturarea unor blocaje şi remedierea neajunsurilor care grevau procesul de implementare a instrumentelor structurale".

De asemenea, potrivit MAEur, Comisia Europeană intenţiona iniţial presuspendarea a patru din cele cinci programe operaţionale ale României gestionate de DG REGIO, însă în cele din urmă nu a mai considerat necesară o decizie de acest gen pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

"Autoritatea de management de resort a demonstrat Comisiei Europene că a implementat măsurile necesare în vederea îmbunătăţirii mecanismului de verificare şi control şi prezintă credibilitate în ceea ce priveşte aplicarea noilor proceduri pe viitor, oferindu-se astfel garanţii că disfuncţionalităţile întâmpinate vor fi remediate şi evitate", precizează MAEur.

Totodată, ministerul menţionează că pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (PO AT), care funcţionează în coordonarea MAEur, procesul de transmitere a declaraţiilor de cheltuieli la Comisia Europeană nu a fost întrerupt la 1 iulie 2012 şi continuă şi în prezent.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficienţelor.

CE a precizat că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalită?ilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând acelea?i norme ?i standarde pentru toate statele membre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite