Legile cu miză din următoarea sesiune parlamentară. Ce pensii speciale pândesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesiunea parlamentară din toamnă va readuce în atenţia publică mai multe proiecte de lege controversate, aflate la un pas de a fi adoptate. Pe lângă faptul că s-ar putea ca în noua sesiune să fie adoptată o nouă lege a pensiilor, în Parlament sunt mai multe proiecte şi pentru acordarea de pensii speciale.

Proiectul legii graţierii, iniţiativă care dus la ample dezbateri în Senat şi în cadrul societăţii civile, se află în prezent la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, Adoptată tacit pe 23 mai de Senat, dezbaterile pe proiect au fost amânate până acum de deputaţii jurişti.  Iniţiativa legislativă prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.

La Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se află şi proiectul de lege care vizează activitatea de lobby, iniţiat în 2010 de parlamentarul PSD Constantin Niţă şi retras în celebra Marţe Neagră din decembrie 2013, ca urmare a presiunii mediatice. Specialiştii au atras de atunci atenţia că proiectul deghizează traficul de influenţă sub umbrela activităţii de lobby. Deşi s-a aflat de nenumărate ori pe oridnea de zi a Comisiei juridice din Cameră, de fiecare dată discuţia asupra sa a fost amânată.

Senatul a adoptat tacit, în luna aprilie, un proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele.  Deşi România s-a angajat printr-o convenţie internaţională că nu va tolera actele de violenţă în familie, Parlamentul are altă interpretare.„Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice persoană care constată actul de violenţă“, scrie în proiectul UDMR. Proiectul va ajunge pe masa deputaţilor, cei care au cuvântul decisiv pe acest proiect de lege. 

Pensiile speciale

Noi categorii de bugetari ar putea să beneficieze de pensii speciale începând cu 2018, potrivit mai multor iniţiative legislative aflate la un pas de a fi adoptate în Parlament. Proiectele ar permite acordarea de pensii de serviciu pentru  profesorii din învăţământul preuniversitar, personalul de intervenţie de pe ambulanţe şi personalul de specialitate al AEP. 

Proiectul prin care personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale se află la Camera Deputaţilor, după ce a deja a fost adoptat de Senat. Potrivit articolului 18, personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de „pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţi“. 

În Senat, la comisiile de specialitate se află un proiect de lege prin care sunt date pensii speciale şi pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, iniţiativă deja adoptată de către Camera Deputaţilor.  Parlamentarii semnatari ai proiectului, majoritatea din PSD, invocă „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

„Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

Proiectul are un articol unic care prevede că: „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“. 

Proiectul prin care personalul de specialitate al AEP ar putea beneficia de pensii speciale se află pentru a doua oară în circuitul parlamentar, după ce la finalul ultimei sesiuni a fost adoptat, dar în urma sesizării preşedintelui Klaus Iohannis, iniţiativa a fost declarată neconstituţională.

Legea pensiilor

Pe lângă toate aceste pensii speciale, în această toamnă vor începe şi dezbaterile asupra noii legi a pensiilor, proiect care ar urma să se aplice integral în 2021. Prin noua lege ar urma să fie crescute aproape toate categoriile de pensii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite