Legile Justiţiei. Iohannis, scos din procedura de numire a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială din Parlament care se ocupă de modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a continuat în a doua zi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Una dintre modificările comisiei a fost abrogarea unui articol  al Legii 303/2004 prin care îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.

Mai precis, este vorba de articolul 31 alineatul 3 din lege, care stipulează: „Preşedintele României poate refuza o singura dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. 1 (n.r.- judecătorii şi procurorii care au promovat examenul de capacitate). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii“. Propunerea de eliminare a fost formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a fost însuşită de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu şi susţinută de majoritatea la putere, plus UDMR. Iniţial, cei de la PSD doreau ca preşedintele să poată refuză doar o dată, motivat, acest tip de magistraţi.

Decizie CCR, ignorată de Iordache şi Nicolicea

Senatorul USR George Dircă le-a citit colegilor săi din comisie o decizie a CCR din 2005 prin care instituţia preciza faptul că e perfect normal ca preşedintele să poată refuza, cel puţin o dată, numirea procurorilor şi judecătorilor. În 2005, mai mulţi aleşi PSD, printre care Valer Dorneanu, Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, încercaseră să-l scoată pe preşedinte din această procedură, dar CCR precizase că s-ar încălca Legea fundamentală. Însă, argumentul lui Dircă n-a contat. Mai mult, majoritatea formată din PSD, ALDE şi UDMR a adoptat şi abrogarea a altor două alineate, de la articolul 33 al Legii 304/2004, care prevedeau că preşedintele poate refuza numirea în magistratură a unor foşti magistraţi, o prevedere similară cu modificare de la articolul 31.

Ziua şi scandalul

Ziua a doua a dezbaterilor pe legile Justiţiei a debutat cu noi dispute. Liberalii au revenit la lucrările comisiei, după ce cu o zi în urmă părăsiseră sala nemulţumiţi de atitudinea majorităţii, şi au solicitat ca amendamentele respinse ieri să fie reluate. Această propunere i-a nemulţumit pe mai mulţi senatori şi deputaţi, iar Steluţa Cătăniciu de la ALDE i-a numit „penibili“ pe cei de la PNL. Au urmat schimburi dure de replici între majoritatea parlamentară şi Opoziţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite