Legea securităţii cibernetice a fost respinsă de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea securităţii cibernetice va ajunge la Senat FOTO cssg.org
Legea securităţii cibernetice va ajunge la Senat FOTO cssg.org

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri legea privind securitatea cibernetică a României, declarată neconstituţională, cu 287 voturi „pentru“ şi patru abţineri.

Comisia pentru apărare, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi Comisia juridică au elaborat  un raport comun de respingere a acestei legi, după ce Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională în ansamblul ei, relatează Agerpres.

Deputatul PNL Daniel Iane a menţionat că această lege a trecut în mod tacit prin Parlament şi. dacă nu era PNL care să o atace la Curtea Constituţională. „astăzi aveam mai puţine drepturi, mai puţine libertăţi, mai puţină democraţie“.

Pe de altă parte, deputatul PSD Sorin Iacoban a arătat că o nouă lege este necesară.

„Avem nevoie de o lege a securităţii cibernetice în contextul geopolitic actual, dar să ştiţi că trebuie să ne gândim de două ori, că niciodată nu trebuie să aducem atingere drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti“, a spus Iacoban.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în legătură cu această lege, iar Senatul este forul decizional.

Citeşte şi: 

Legea Big Brother. De ce a respins Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice. Judecătorii au dat motivarea

Judecătorii curţii Constituţionale au publicat motivarea deciziei prin care au declarat Legea securităţii cibernetice neconstituţională. Legea nu a trecut prin Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar acesta este unul dintre motivele invocate de judecătorii constituţionali. Un alt motiv este acela că SRI, desemnată autoritatea naţională în domeniu, este instituţie militarizată, iar acest lucru contravine normelor europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite