Legea care a scos tâlharii din puşcării: politicienii aruncă vina unii pe alţii. Cine are dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie
Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie

Guvernul Dănclă dă vina pe Guvernul Cioloş. Puterea dă vina pe Opoziţie. Iohannis vrea soluţii, nu vinovaţi, după ce porţile puşcăriile au fost deschise. Numai că soluţii miraculoase nu există: chiar dacă va fi abrogată, legea recursului compensatoriu, care a scos peste 14.000 de tâlhari din puşcărie, îşi va face efectele în continuare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a discutat ieri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă despre Legea recursului compensatoriu, iniţiată de Guvernul Cioloş, dar rescrisă din temelii de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Proiectul a scos din puşcării peste 14.000 de deţinuţi înainte de termen, iar mulţi dintr ei s-au întors în celulă, după ce au săvârşit tâlhării şi crime. Minsitrul Justiţiei încă nu are o soluţie. „Luni dimineaţă facem propuneri legislative şi non-legislative“, a anunţat Tudorel Toader.

Avocata Elenina Nicuţ susţine că nu există soluţii care să oprească imediat valul de liberări condiţionate. „Legea recursului compensatoriu are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv. Deci chiar dacă Guvernul abrogă luni prin ordonanţă de urgenţă legea, efectele ei rămân: cei care sunt acum în puşcării, dar şi cei care sunt judecaţi în prezent pentru diverse fapte penale vor beneficia şi după abrogarea legii de clemenţă, deci vor avea pedepse reduse cu 20%. Doar cei care vor comite fapte penale după abrogarea legii nu vor mai beneficia de zile scăzute din pedeapsă“, a explicat Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.

Până să vină cu soluţii, Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie, deşi realitatea e fix pe dos. Ministrul Justiţiei a spus că legea recursului compensatoriu a fost adoptată şi cu voturile PNL şi USR, nu doar cu voturile PSD. Statistica votului final, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că un singur liberal a votat „pentru“ - Ioan Cupşa. În rest, PNL şi USR au votat în bloc „împotrivă“. Voturile „pentru“ au venit de la PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PMP s-a abţinut.

Iohannis vrea soluţii, nu vinovaţi
Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă, miercuri dimineaţă, în care a cerut Guvernului să ia măsurile necesare ca oamenii să simtă în siguranţă. „Trebuie să spun foarte clar şi răspicat: siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el“, a afirmat şeful statului.

De asemenea, preşedintele a cerut să nu se mai caute vinovaţi în trecut pentru lege, ci să se găsească soluţii. „De aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii! Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia“, a completat liderul de la Palatul Cotroceni.

Ipocrizia PSD: graţierea rezolva problema
La scurt timp, PSD a ieşit la atac pe tema recursului compensatoriu, reamintindu-i lui Klaus Iohannis că el a promulgat legea.  „Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roşie protesta în stradă să nu se dea graţiere pentru deţinuţii non-violenţi,  soluţia care rezolva problema aglomeraţiei din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranţa cetăţenilor“, se arată într-un comunicat al PSD.

Ceea ce nu spune PSD e că legea a fost atacată la CCR de PNL, dar judecătorii constituţionali au repsins seziarea. Ulterior, legea a ajuns la Cotroceni. Într-adevaăr, şeful statului putea să o întoarcă o singură dată în Parlament, dar statistica ne arată că ar fi fost în zadar. În ultimii doi ani, de când PSD are majoritate îăn Parlament, toate legile întoarse de Iohannis în Parlament au fost retimise la Cotroceni exact în forma iniţială, deci majoritatea PSD-ALD-UDMR l-a ignorat de fiecară dată pe şeful statului.

Orban propune o soluţie inutilă: modificarea legii
Pe de altă parte, liderul PNL, Ludovic Orban, le-a cerut  preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să convoace sesiune  extraordinară pentru a modifica sau abroga Legea recursului compensatoriu .„Viaţa, integritatea fizică şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean au fost puse în pericol de Guvernul PSD-ALDE, care a eliberat peste 11 mii de deţinuţi înainte de termen fără niciun fel de măsură de reintegrare socială a acestora, fără să ia nicio măsură privitoare la posibilitatea de a asigura pentru aceşti deţinuţi o formă de ţinere sub supraveghere. Există cazuri grave de omoruri, violentă, violuri care s-au petrecut în ultima perioadă. Răspunderea exclusivă pentru această situaţie dramatică este actualul Guvern care guvernează pentru infractori şi este împotrivă cetăţenilor care respectă legea“, a afirmat Ludovic Orban.

Specialist: Rata recidivei e de cel puţin 60%
Judecătorul Cristi Danileţ a explicat pentru „Adevărul“ că peste jumătate dintre cei liberaţi prin recursul compensatoriu se vor întoarce după gratii. „Cel puţin 60%. Asta este rata recidivei în România. O persoană care a trecut o dată prin penitenciar are 60% şanse să se întoarcă înapoi. La violatori procentul este şi mai mare, depăşeşte 90%.“, a declarat Danileţ. Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat şi faptul că autorităţile nu au fost şi nu sunt pregătite pentru reintegrarea socială a celor închişi. „Marea problemă generată de această lege este că au fost lăsaţi oamenii în libertate mai devreme decât au spus judecătorii, iar România nu are capacitatea de reintegrare a lor. De reintegrarea lor trebuie să se ocupe în special serviciul de probaţiune, aflat în subordinea Ministerului Justiţiei, care este nefuncţional, fiind depăşit de numărul de persoane pe care le au în supraveghere. Nimeni nu-i bagă în seamă pe ofiţerii de probaţiune şi se ajunge la o supraîncărcare şi o ineficienţă a serviciului“, a mai afirmat Danileţ.

Traseul legii
Legea recursului compensatoriu a fost gândită de Raluca Prună, ministru al Justiţiei în timpul Guvernul Cioloş, după ce România pierduse mai multe procese la CEDO pentru condiţiile proaste din închisori.

Ca statul să nu mai plătească despăgubiri financiare pentru deţinuţi, Raluca Prună a propus un mecanism de scurtare a pedepselor. Astfel, fiecare condamnat primea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiţii neconforme cu standardele CEDO, adică într-o suprafaţă mai mică de 3 mp.

Între timp, PSD a câştigat alegerile parlamentare, iar în ianuarie 2017, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Parlament, majoritatea PSD-ALDE- UDMR a dublat numărul de zile compensatorii. Aşadar, fiecare deţinut primea o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate.

În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, astfel încât „e practic imposibil ca o cerere de liberare condiţionată să fie respinsă în condiţiile în care peste 90% din penitenciare au fost declarate ca necorespunzătoare condiţiilor de detenţie“ după cum apreciază avocatul Adrian Cuculis.
Practic, o graţiere mascată. Legea a intrat în vigoare în forma adoptată de majoritatea PSD. Rezultatul: peste 14.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, a anunţat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite