Legea salarizării unitare: lefuri cu 15% mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc (dreapta) i-a promis lui Marko Bela că rezolvă problema Legii educaţiei
Premierul Emil Boc (dreapta) i-a promis lui Marko Bela că rezolvă problema Legii educaţiei

Coaliţia a decis aseară că salariul minim în 2011 ar putea ajunge la 690 de lei. Veniturile bugetarilor vor creşte cu 15%. Legea salarizării unitare, în această formă, le va fi prezentată azi parlamentarilor Puterii.

După o serie de negocieri eşuate cu sindicatele, Coaliţia a bătut aseară în cuie principalii indicatori din Legea salarizării unitare. Bugetarii vor avea în 2011 venituri cu doar 15% mai mari decât în prezent, a declarat liderul minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian, care a participat la şedinţa Coaliţiei. În aceste condiţii, promisiunile guvernanţilor că salariile vor reveni la nivelul anterior reducerilor cu 25% - operate în acestă vară - se dovedesc false.

UDMR şi minorităţile au propus, în cadrul mai multor şedinţe ale Coaliţiei, o creştere diferenţiată a salariilor, astfel încât cele sub 1.000 de lei să se majoreze cu mai multe procente decât în cazul veniturilor mari. „Ministerul Justiţiei a venit cu un punct de vedere clar: creşterea diferenţiată este neconstituţională, iar statul ar putea pierde multe procese cauzate de acestă creştere în trepte. Măsura este discriminatorie", a mai spus Pambuccian. Acesta a susţinut că ministrul Muncii se gândeşte la o serie de soluţii compensatorii, care să nu fie considerate venituri salariale, pentru cei cu salarii sub 1.000 de lei. Potrivit unor surse guvernamentale, bugetarii cu venituri mici ar putea primi tichete compensatorii.

Salariul minim, peste varianta FMI

În privinţa salariului minim pentru 2011, Pambuccian a declarat că s-a convenit varianta de 690 de lei, faţă de 600 de lei în prezent. „În privinţa salariului minim există o problemă: Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne-a cerut indexarea cu inflaţia. Finanţatorii externi consideră că ar trebui calculată doar inflaţia pe acest an, dar noi am pus la socoteală inflaţia pe ultimii doi ani", a menţionat deputatul minorităţilor.

Varianta cerută de FMI presupune un salariu minim de doar 650 de lei. „Va mai exista o discuţie cu FMI, dar Guvernul va merge pe varianta de 690 de lei", a conchis Pambuccian. Nivelul de 690 de lei a fost acceptat de toate formaţiunile din Coaliţie, inclusiv de UDMR şi UNPR. Varianta cerută de sindicate pentru salariul minim este de 705 lei.

Premierul Emil Boc a convocat pentru astăzi o întâlnire parlamentarilor Puterii, pentru a le prezenta Legea salarizării în forma convenită de Coaliţie. Guvernul are nevoie de acordul Legislativului, având în vedere că îşi va angaja răspunderea pe acest proiect de lege. Noua lege a salarizării urmează să fie avizată şi de Guvern, iar luni va ajunge pe masa Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite