Legea care propune modificări privind înregistrările folosite ca mijloace de probă într-un proces penal, adoptată tacit de Cameră. Predoiu, printre iniţiatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. FOTO Inquam Photos / George Calin
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. FOTO Inquam Photos / George Calin

Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, care îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi care prevede că înregistrările „rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal. Senatul este for decizional

„În legea siguranţei naţionale, care e din 1991, să nu uităm acest lucru, nu era prevăzută o astfel de procedură, deci aceste probe care au fost obţinute în temeiul legii privind siguranţa naţională care vizează un alt fenomen şi o altă finalitate a legii, dar care ar putea revela comiterea de infracţiuni, pentru a fi folosite în cadrul proceselor penale, trebuie să fie însoţite de o procedură de verificare a legalităţii lor. De aceea am făcut această propunere”, spunea ministrul Justiţiei la momentul depunerii proiectului la Parlament, la începutul lunii august.

Propunerea legislativă a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, care considerăcă nu sunt suficiente doar intervenţii asupra Legii 51 / 1991, ci este necesară amendarea mai multor acte incidente, iar în Consiliul Economic şi Social, a fost paritate.

Proiectul de lege, depus  în procedură de urgenţă, alături de deputaţii PNL Cristina Trăilă şi Gabriel Andronache, membri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, completează alin. (1) al art. 21 al legii „în sensul prevederii exprese a faptului că dispoziţiile art. 143 alin. (3) şi (4) din Codul de procedură penală (C.p.p.) sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul convorbirilor sau comunicărilor interceptate ca urmare a derulării de către organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale a unor activităţi autorizate, convorbiri sau comunicări care au fost transmise organelor de urmărire penale. În aplicarea art. 21 alin. (1) completat potrivit prezentului proiect de lege, convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate ca urmare a derulării unei activităţi specifice culegerii de informaţii autorizate în condiţiile Legii nr. 51/1991, care privesc fapta ce formează obiectul cercetării într-un dosar penal, dacă sunt folosite ca mijloace de probă în respectivul dosar, vor fi redate de către procuror sau organul de cercetare penală într-un proces-verbal certificat pentru autenticitate de către procuror. De asemenea, convorbirile, comunicările sau conversaţiile purtate într-o altă limbă decât cea română vor fi transcrise în limba română, prin intermediul unui interpret, care are obligaţia de a păstra confidenţialitatea”, potrivit anunţului făcut de Cătălin Predoiu, miercuri pe blogul personal.

De asemenea, iniţiativa legislativă propune introducerea unui nou alineat la articolul 21 din Legea privind securitatea naţională a României. 

Astfel, textul propus prevede faptul că verificarea legalităţii înregistrărilor rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1991, dacă aceste înregistrări sunt folosite ca mijloace de probă în procesul penal, se face de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, în procedura de cameră preliminară.

Verificarea legalităţii înregistrărilor, a procedeului probatoriu prin care înregistrările au fost obţinute se va face prin raportare la prevederile Legii nr. 51/1991, având în vedere că activităţile specifice culegerii de informaţii au fost autorizate prin raportare la dispoziţiile art. 14 şi 15 din lege, iar încheierea şi mandatul se emit potrivit art. 17 din acelaşi act normativ.

Textul propus prevede expres şi faptul că nelegalitatea respectivelor înregistrări şi a procedeelor probatorii poate fi invocată până la primul termen de judecată cu procedura completă după intrarea în vigoare a prezentei legi, dacă încălcările nu sunt sancţionate cu nulitatea absolută.

Propunerea legislativă a fost formulată în vederea punerii în acord a legislaţiei cu normele constituţionale constatate a fi încălcate prin Decizia Curţii Constituţionale nr.55/2020 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite