Adio, cozi! Legea pentru votul din diaspora a fost adoptată azi de Camera Deputaţilor. Ce măsuri au luat partidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care facilitează votul în diaspora a fost adoptată azi Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional. Deşi prelungirea votului de la ora 21.00 până la ora 24.00 pentru diaspora a fost una dintre cele mai aşteptate măsuri, UDMR s-a arătat împotriva ei, însă voturile formaţiunii maghiare au fost insuficiente.  Legea urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale. În urma adoptării, proiectul poate fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, deputaţii au eliminat paragraful care preciza că exit-poll-urile nu pot fi publicate înainte de ora 24.00, atunci când se închid secţiile de vot din ţară.

Puterea promite că la scrutinul din iarnă nu vor mai exista probleme pentru diaspora. În acest sens, Senatul a votat luni în favoarea adoptării unui proiect pentru modificarea legislaţiei electorale, care urmează azi să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor. Una dintre noutăţile principale va fi că românii din străinătate vor avea posibilitatea să voteze pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică. Totodată, forul legislativ a aprobat şi un articol care prevede că alegătorii care se for afla la rând sau în secţia de vot la ora 21.00, când în mod normal se închid secţiile, să îşi poată exercita dreptul la vot prin prelungirea programului până la ora 24.00. Modificarea va fi valabilă şi în cadrul secţiilor din ţară.

Comisia pentru votul în diaspora a mai stabilit şi ca în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secţii de votare din străinătate este insuficient, acesta să poată fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate. Săptămâna trecută, Comisia a decis şi ca diaspora să poată vota, pe lângă sistemul clasic, şi prin corespondenţă sau anticipat. „Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate “, se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentari.  Legea, susţinută atât de Putere, cât şi de Opoziţie, va ajunge zilele viitoare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

PSD a schimbat legea, nu şi năravul

Lucian Călin, primarul PSD al localităţii Seaca, din judeţul Teleorman, a declarat, faultând limba română, că diaspora nu ar trebui să aibă drept de vot la alegerile prezidenţiale „Să «aibe» drept de vot cei care «stă» în ţară, cei care plătesc impozite aici, nu să ne aleagă cei din diaspora preşedintele. Sunt acolo, să stea acolo, să-şi aleagă acolo preşedintele“, a declarat Călin, la Congresul PSD, pentru publicaţia Recorder.ro.
Comuna Seaca se află în apropiere de celebra Insulă Belina, trecută de Liviu Dragnea de la stat la privat. De altfel, când a fost întrebat de jurnalişti de unde este, primarul a răspuns:  „Seaca... Insula Belina“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite