Legea offshore face victime. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a făcut infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, unde se dezbate în aceste zile legea offshore, a fost spitalizat de urgenţă, după ce a suferit un infarct, informează Realitatea TV. Iancu a avut zilele acestea mai multe discuţii aprinse cu deputatul ALDE Varujan Vosganian pe legea offshore.

PSD a fost de acord ca Legea offshore să fie retrimisă comisiilor pentru că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce Legea offshore a fost retrimisă comisiilor, în condiţiile în care ALDE a acuzat că social-democraţii au adus mai multe modificări fără să îi consulte. "Nu vreau să comentez mai mult, PSD îşi va susţine în continuare poziţia", a mai spus Liviu Dragnea.

"PSD a fost de acord să se reîntoarcă la Comisie Legea offshore pentru că se pare că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată şi dacă nu ar fi fost această majoritate, ar fi picat propunerea şi ar fi rămas în vigoare forma iniţială. Nu vreau să comentez mai mult. PSD îşi va susţine în continuare poziţia. Există calcule şi analize şi simulări făcut de mai mulţi specialişti, inclusiv de Ministerul de Finanţe. O săptămână sau cât va fi nevoie, cred că este bine ca în Comisie toate discuţiile să fie foarte transparente şi transmise publicului larg, pentru ca fiecare român să ştie despre ce se discută şi orice amendament din această lege ce efecte are: pozitive sau negative. Fiecare grup parlamentar a avut o poziţie pe care şi-a susţinut-o pe marginea acestei legi. Reîncep dezbaterile în comisie. Astăzi, noi am aprobat în Biroul Permanent deplasarea domnului Iancu (Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor - n.r.) săptămâna viitoare ca să meargă la o reuniune a Consiliului Mondial al Energiei", a declarat Dragnea, în Parlament.

Întrebat dacă problema a fost generată de lipsa de comunicare sau de amendamentele aduse legii de către PSD, Dragnea a susţinut că nu ştie. "Nu am de unde să ştiu. De asta sunt şi eu curios ca şi dumneavoastră care sunt argumentele care vor fi prezentate în public şi susţinute săptămâna viitoare", a mai afirmat liderul PSD.

Legea offshore a fost retrimisă miercuri comisiilor de specialitate pentru noi dezbateri, propunerile PSD de modificare a proiectului neprimind primit votul final.

Cererea de retrimitere la comisii a fost adoptată cu 210 voturi "pentru" şi o singură abţinere.

Liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, a spus că ALDE nu susţine propunerile PSD de modificare a Legii offshore.

Modificările succesive făcute la proiectul legii offshore au indus parlamentarilor ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că aceste amendamente nu au fost însoţite de niciun fel de notă explicativă privind efectele şi consecinţele financiar-bugetare pe care le produc, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că parlamentarii ALDE vor să voteze în cunoştinţă de cauză un proiect care să reprezinte o soluţie echilibrată, care să aibă în vedere în primul rând interesele statului român de valorificare a resurselor naturale la un nivel cât mai ridicat şi care, în acelaşi timp, să ţină cont şi de interesul investitorilor de a-şi putea recupera investiţiile şi de a face profit.

"Soluţia trebuie să fie echilibrată. Noi pledăm pentru ca acest proiect de lege să fie votat, să fie adoptat, astfel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim în mod judicios; această resursă naturală poate să asigure independenţa energetică a României, care, în momentul de faţă, în proporţie de 95%, este asigurată, dar vorbesc de termen mediu şi lung, şi, de asemenea, să dea posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei, aşa cum vedeţi că se încearcă peste tot. Împreună cu partenerii strategici americani, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei şi România poate să fie un actor principal pentru atingerea acestui obiectiv", a mai afirmat liderul ALDE.

El a adăugat că parlamentarii ALDE aşteaptă în cel mai scurt timp din partea Guvernului, a Ministerului de Finanţe aceste evaluări care "să permită tuturor membrilor Comisiei, în cunoştinţă de cauză, să adopte o anumită poziţie".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite