Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galeriile Romane Rosia Montana FOTO Adevărul

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, respins de Senat, a intrat astăzi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea avizului favorabil de către comisiile de specialitate sesizate.

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că decizia grupului parlamentar al deputaţilor PNL era de a se vota în favoarea modificărilor la Legea minelor, însă o serie de parlamentari liberali nu au votat proiectul, motiv pentru care şi-a anulat conferinţa de presă programată astăzi.

Liderul PNL a precizat că a avut anunţată marţi o conferinţă, care ulterior a fost anulată, în care urma să prezinte modificările aduse Legii minelor.

"Decizia noastră a fost de a vota proiectul Legii minelor, există un număr de parlamentari liberali care nu au votat, dar decizia politică a grupului a fost să le voteze şi doream să prezentăm această lege, care în forma ei actuală nu cred că era suficient cunoscută de opinia publică. Dar legea căzând, nu am mai avut subiect, de aceea am contramandat conferinţa de presă", a declarat Antonescu.

UPDATE Proiectul de lege a fost respins, după ce nu s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice. Astfel, din cei 299 de parlamentari prezenţi, 160 au votat "pentru", 105 "împotrivă" şi 22 abţineri.

Proiectul de act normativ a fost avizat favorabil de Comisiile pentru administraţie publică, respectiv pentru industrie şi servicii, după ce a fost respins de Senat. În timpul dedicat dezbaterilor generale, deputatul UDMR Antal Istvan a susţinut că documentele comisiei nu au fost elaborate în timpul dezbaterilor, ci “au fost puse pe masă”.  

„Materialele ne-au fost puse la dispoziţie în timpul şedinţei. Experienţa de 20 de ani de activitate nu m-a pregătit pentru ce s-a întâmplat aseară, a fost o premieră absolută. Mai mult, orice amendament a fost respins”, a declarat Istvan şi a anunţat că grupul parlamentar UDMR votează împotriva propunerii legislative.

În schimb, PDL a cerut retrimiterea la comisii a proiectului de act normativ, pe motiv că anumite prevederi nu sunt suficient de clare.

“Această lege a suscitat şi foarte mare interes public prin acel proiect de lege Roşia Montană. Nu sunt clarificări referitoare la modul în care se încasează redevenţa, la apa din subteran cum este utilizată de administraţiile locale. Cine taxează? O să ajungem până la urmă: apa, aerul şi fraierul, taxăm tot! Stimaţi colegi, vă rog să retrimiteţi la comisie, urmând ca după aceea să o rediscutăm, mai ales că sunt foarte multe amendamente apărute în raport, fără să fie susţinute de cineva”, a mai spus Toader. Propunerea sa, însă, nu a fost aprobată de colegii din Camera Deputaţilor.

Test grilă pentru deputaţi

Deputatul Varujan Pambuccian a explicat, pentru colegii din Parlament, cum a decis să voteze împotriva proiectului de lege.

“Încă din perioada în care legea făcea obiectul proiectului Roşia Montană, la grupul parlamentar al minorităţilor a urmat un test grilă scurt, cu trei întrebări.

1. Aţi moştenit o casă care necesită reparaţii. Casa e lipită de cea în care locuiţi şi nu e locuită în prezent. Cum o valorificaţi? A .O reparaţi şi o vindeţi cât puteţi de repede. B. O reparaţi şi o închiriaţi. Cu banii obţinuţi trăiţi cât aveţi chiriaşi şi dacă e nevoie o vindeţi.

2. Aţi decis să o reparaţi,dar nu aveţi bani. Cum procedaţi? A. Îi daţi casa unui individ cu condiţia să o repare şi vă rugaţi de el să primiţi un procent. B. Faceţi un credit la bancă şi angajaţi un individ să o repare. 

3. Individul care repară casa vă propune ca materialele utilizate să aibă un grad mare de toxicitate. Cum procedaţi? A. Mergeţi pe mâna lui, vă costă mai puţin şi obţineţi un preţ mai bun. B. Preferaţi metode de renovare nontoxice. Noi am răspuns la întrebări cu B şi din acest motiv nu vom vota legea”, a explicat Pambuccian, stârnind exclamaţii de uimire din partea deputaţilor.  

La polul opus, liberalii s-au declarat mulţumiţi de faptul că amendamentele propuse le-au fost acceptate şi au subliniat că, în acest caz, vor vota pentru adoptarea propunerii legislative. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite