Legea maidanezilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor. După 14 zile, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta statuează că, după 14 zile, maidanezii care sunt aduşi în adăposturi pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Legea dă totuşi posibilitatea edililor să amâne eutanasierea dacă au resurse pentru întreţinerea animalelor.

UPDATE Fostul senator, Marius Marinescu, a declarat la RTV, după votarea legii maidanezilor în Parlament, că „va contesta această lege criminală la CCR“. Marinescu este unicul iniţiator al proiectului de lege. 

UPDATE Circa 40 de iubitori de animale, printre care şi fostul senator PC, Marius Marinescu, protestează în sala de plen a Camerei. În timpul votului final la Legea maidanezilor, protestatarii s-au întors cu spatele la prezidiu. Ei scandează: „Nişte nazişti care au mîinile pătate de sânge“ şi „Nu patriarhului Daniel care incită la crimă“. Aceştia ameninţă că se vor adresa Papei. O protestatară a venit cu palmele vopsite în roşu. 

UPDATE Legea de gestionare a câinilor fără stăpân a fost adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Legea a fost adoptată cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 abţineri.

UPDATE Remus Cernea : Această modificare nu răspunde într-un mod civilizat la problema câinilor maidanezi. Decizia dă satisfacţie unei emoţii de moment. Nu cu buldozerul se va rezolva această problemă. Vă cer să votaţi împotrivă.

UPDATE Ioan Adam, deputat PSD:  În cele 14 zile lucrătoare, câinii pot fi adoptaţi atât de persoane din ţară, cât şi din străinătate. După 14 zile, primarii pot face padocuri, dar numai în limita fondurilor. ONG-urile şi cei care sunt mărinimoşi pot contribui financiar să salvăm mai multe animale. Ultima soluţie este eutanasierea. Vor fi eutanasiaţi direct, fără să treacă prin această filieră, câinii bolnavi sau care au creat vătămări. Astfel, autorităţile locale au posibilitatea să eradicheze acest fenomen, să nu mai avem asemenea drame.

UPDATE Mircea Toader: Dezbatem o lege foarte importantă, după un tragic accident. Dacă legea nu era contestată în 2011 astăzi nu mai aveam acest tragic accident. Guvernul trebuie să găsească resursele pentru a aduna câinii. Dacă adunăm câte 10 câini pe zi nu mai terminăm nici în 20 de ani. PDL va susţine această lege.

UPDATE Aproximativ 100 de oameni protestează în faţa Palaltului Parlamentului. Ei poartă pancarte cu mesajul: „Români, nu sunteţi maidanezii Europei“.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a prezentat raportul comisiei.

„Cred că am făcut un lucru bun şi eficient, noi am pus în acord legea cu decizia Curţii Constituţionale şi am ţinut cont şi de ce au spus reprezentanţii administraţiei locale şi ai organizaţiilor neguvernamentale“, a spus Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, citat de Mediafax.

El a arătat că membrii comisiilor au decis majorarea termenului de ţinere a câinilor în adăposturi de la 7 la 14 zile, primele şapte zile de la data capturării fiind pentru revendicarea câinilor de către stăpânii care i-au pierdut, iar următoarele şapte zile pentru adoptarea animalelor.

Ciucă a explicat că, după 14 zile, autorităţile locale vor lua fiecare caz în parte şi, dacă nu vor exista posibilităţi de cazare şi hrană pentru câinii fără stăpân, se va emite o decizie privind eutanasierea. Dacă există posibilităţi de cazare şi hrană, primarul sau împuternicitul pot amâna eutanasierea câinilor din adăposturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite