Legea Macovei: aleşii ţin cu dinţii de imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus o serie de măsuri menite să simplifice procesul de ridicare a imunităţii parlamentare, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri în care Parlamentul a blocat arestarea preventivă a mai multor aleşi. Macovei a propus, în acest sens, introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum.

De asemenea, a cerut ca solicitarea de ridicare a imunităţii să fie votată în plen în cel mult 48 de ore la trimiterea la Parlament şi a arătat că parlamentarii trebuie să ia în considerare doar cererea trimisă de procurori, nu şi probele din dosar.

Însă propunerea sa nu este privită cu entuziasm de colegii din Parlament, nici măcar de către proaspeţii aliaţi din PNL. Contactat de „Adevărul“, deputatul liberal Ioan Ghişe a precizat, scurt, că nu îl interesează propunerea. „Pentru desecretizarea votului trebuie modificată Constituţia. Sunt elemente de procedură, trebuie respectat un principiu. Orice propune cineva pentru care este necesară modificarea Constituţiei se poate discuta în cadrul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei“, a spus Ghişe, care a folosit un fals argument. Procedura de ridicare  a imunităţii parlamentare este stipulată în Constituţie numai la nivel de principiu, în timp ce modalitatea de a vota şi durata în care aleşii trebuie să voteze pentru ridicarea imunităţii sunt chestiuni ce ţin exclusiv de Regulamentul Camerei Deputaţilor sau al Senatului. Iar pentru a modifica acest regulament nu este nevoie de o revizuire a Constituţiei.

„Cine e Macovei în ţara asta?“

În spatele Constituţiei s-a ascuns şi deputatul PSD Ioan Adam, care a calificat ideea europarlamentarului PDL drept o prostie. „Macovei a uitat că a fost un procuror ceauşist, acum îşi bate joc de cei cărora li se adresează cu astfel de propuneri. Ce face Macovei e populism ieftin, probabil că nu citeşte Constituţia. Când cei din PDL au fost la guvernare a fost o astfel de propunere, respinsă chiar de ei. Cum să fie desecretizat votul? Cine e Macovei în ţara asta? A ajuns ea Zeus?“, a spus Adam, enervat. Adam s-a arătat revoltat şi de poziţia celor trei senatori americani, care au vizitat în urmă cu câteva zile România, şi care au criticat modul în care Parlamentului de la Bucureşti îşi ascunde penalii. „Vine nenea din America să ne dea lecţii? Ei vorbesc, care în viaţa lor nu au trimis pe cineva la închisoare? Au circumstanţe atenuante, că nu ştiu Constituţia“, a mai spus el.

Au existat, însă, şi aleşi care ar fi dispuşi să ia măcar în considerare o astfel de propunere. Unul dintre ei este liberalul Ludovic Orban, care a subliniat că, în opinia sa, parlamentarii nu au imunitate decât pentru declaraţii politice.  „Voi citi şi propunerea doamnei Macovei, dar eu am votat mereu la vedere, pentru înfăptuirea actului justiţiei, indiferent că a fost vorba de membri PNL, vezi cazul Chiţoiu, de membri PMP, PDL sau PSD. Parlamentul nu se poate substitui instanţelor de judecată“, a spus Orban. La rândul lor, cei de la PMP, prin vocea deputatului Daniel Geantă, au arătat că nu s-ar împotrivi unei astfel de măsuri. „Nu ne opunem la niciun astfel de demers. Dacă lucrurile sunt făcute corect, de ce nu?“, a arătat Geantă.

Şase protejaţi

În actuala legislatură, au fost salvaţi de arestare preventivă sau de începerea urmăririi penale următorii parlamentari: Vlad Cosma (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Varujan Vosganian (PNL), Florin Popescu (PMP) şi Marius Isăilă (PSD). Singurul care a primit aviz de arestare a fost necunoscutul Ion Coman, cunoscut ca „deputatul-auto“.

Citeşte şi:

Macovei vrea sprijinul PNL şi PDL pentru simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii: „PNL are ocazia să treacă la fapte“

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită sprijinul colegilor săi de partid, dar şi al liberalilor pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. În opinia lui Macovei, trebuie luate cel puţin trei măsuri: desecretizarea votului, impunerea unui termen pentru vot, dar şi obiectivitatea aleşilor, care nu ar trebui, în opinia acesteia, să analizeze dosare şi probe.

Alianţa PNL-PDL, în faţa primelor neînţelegeri. Predoiu: Problema ridicată de Macovei este reală. Haşotti o atacă la persoană

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul partidului, sare în apărarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care i-a acuzat pe liberali că s-au aliat cu social-democraţii pentru a-l scăpa de arestare preventivă pe senatorul PSD Marius Isăilă, aceasta fiind criticată pentru afirmaţii de către liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Florin Popescu: Nu am mâncat nici măcar o aripă de pui. Nu sunt un pericol public. PDL: Pactul pentru imunitate PSD-PMP funcţionează în Parlament

Deputatul Florin Popescu a declarat, luni, după ce Comisia Juridică a respins cererea privind arestarea sa preventivă, că nu a mâncat nici măcar o aripă de pui şi că acuzaţiile se referă la trafic de influenţă şi nu la luare de mită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite