Legea graţierii revine la forma propusă de Guvern. De ce a întors PSD proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae, lider de grup şi preşedinte al Comisiei juridice, a fost criticat de şeful său de partid, Liviu Dragnea, pentru actuala formă a Legii graţierii. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae, lider de grup şi preşedinte al Comisiei juridice, a fost criticat de şeful său de partid, Liviu Dragnea, pentru actuala formă a Legii graţierii. FOTO Inquam Photos

Senatorii PSD-ALDE au decis să întoarcă Legea graţierii la Comisia juridică, dar nu pentru a mai fi dezbătută, ci pentru a fi adoptată în forma în care a venit de la Guvern. Astfel, Liviu Dragnea încearcă să se dezică de modificările în favoarea penalilor operate de senatorul PSD Şerban Nicolae, care au scos din nou lumea în stradă.

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului Legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern în urmă cu trei luni, deşi, în acet timp, senatorii jurişti operaseră mari modiciări pe proiect. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE, iar împotrivă cei de la PNL şi USR, aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea Legii graţierii. „Dezbaterile nu au fost grăbite. Noi susţinem propunerea de retrimitere la comisie. O să fie timp pentru dezbatere în plen, când va ajunge cu raport într-o formă sau alta, fără perturbări şi fără chichirăi“, a declarat Şerban Nicolae, lider de grup al PSD şi preşedinte al Comisiei juridice, aluzie la parlamentarul USR Cosette Chichirău. De fapt, Nicolae a încercat să găsească o explicaţie pentru faptul că dezbaterile conduse de el săptămni întregi au fost anulate de şeful său de partid, Liviu Dragnea. 

image

Protest USR în plen

Şedinţa de plen a Senatului de luni a fost întârziată aproximativ jumătate de oră din cauza prezenţei în sala de plen a mai multor deputaţi USR, printre care Nicuşor Dan şi Cosette Chichirău, care aveau pancarte pe care scria „Respingeţi legea graţierii”. „Dacă vor să participe să meargă la fel ca toţi invitaţii, să meargă la balcon. Nu cred că vreţi să încălcaţi Regulamentul. Cei de acolo sunt deputaţi sau sunt circari. Nu îmi dau seama“, a declarat social –democratul Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă. În încercarea de a-i convinge pe deputaţii USR să părăsească plenul Senatului, în sală a venit chiar şi secretarul general al Senatului, Ion Vărgău. Până la urmă, Cristian Ghica, liderul de grup al USR, i-a convins să părăsească sala.

Proteste in Senat - respingeti legea gratierii FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

Şerban Nicolae, luat la ţintă de Dragnea

Cu câteva ore înainte, Nicolae fusese criticat de Liviu Dragnea pentru că ar fi adus deservicii PSD. „Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Naţional unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi altele“, a declarat Dragnea, subliniind că e nemulţumit de modul cum Nicolae şi colegii săi jurişti au gestionat problema Legii graţierii. Mai mult, liderul PSD a declarat, ironic, faptul că le va da senatorilor jurişti ai PSD „un premiu pentru că au promovat“ partidul. Potrivit unor surse politice, conducerea PSD ar pregăti schimbarea lui Nicolae de la şefia Comsiei juridice.

De fapt, prin retrimiterea la Comisia Juridică, Liviu Dragnea încearcă să mai spele din imaginea PSD, după ce Şerban Nicolae şi Traian Băsescu au votat cot la cot amendamente prin care corupţii erau graţiaţi. După ce oamenii au ieşit din nou în stradă, Comisia Juridică a anulat amendamentele scandaloase, însă PSD tot a ieşit cu imaginea şifonată. Aşa că Dragnea vrea să arate că restartează discuţiile pe teme graţierii, discuţii care oricum se vor tranşa în Camera Deputaţilor – forul decizional pe această lege – condusă chiar de Liviu Dragnea.

Opoziţia acuză

Situaţia din Senat a fost speculată de Opoziţie. Senatorii liberali Alina Gorghiu şi Daniel Fenechiu au atras atenţie că retrimiterea la comisie a proiectului a avut loc pentru că în forma actuală iniţiativa ar fi mai restrictivă la graţiere decât în forma iniţială, nefiind graţiate fapte precum fraudele electorale sau mărturia mincinoasă, fapte de care este vizat chiar Liviu Dragnea. „În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.

Liderii PNL sunt însă în eroare. Proiectul Guvernului nu prevedea graţierea pedepselor cu suspendare, iar Liviu Dragnea nu este condamnat pentru infracţiuni electorale, ci pentru fapte de corupţie prevăzute de Legea 78/2000 şi pentru încălcarea regimului datelor personale.

1.250 de deţinuţi ar urma să beneficeze de Legea graţierii în forma propusă de Guvern

Băsescu cere retragerea legii

Pe de altă parte, liderul PMP Traian Băsescu, mare susţinător al graţierii faptelor de corupţie, s-a lansat într-un atac virulent la adresa actualei forme a legii, pentru că nu ar reuşi să ducă la graţierea unui număr considerabile de condamnaţi. „Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze – estimez eu în forma în care este acum - hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e Legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit. Ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea sau noi am respinge această lege“, a declarat fostul şef de stat, persoană care a pledat în comisii şi pentru graţierea celor acuzaţi de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite