Guvernul a scris azi-noapte legea graţierii şi a modificat definiţia abuzului în serviciu. Iohannis: Premierul s-a angajat să nu fie adoptate peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a venit de dimineaţă la Palatul Victoria cu scopul de a bloca legea graţierii. După o discuţie de jumătate de oră cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şeful statului a precizat că premierul s-a angajat „să nu bage peste noapte graţierea şi amnistia în nicio şedinţă de Guvern“, ci mai întâi să le pună în dezbatere publică. Pe agenda şedinţei de azi nu s-a regăsit legea graţierii.

UPDATE Şefa DNA Codruţa Kovesi, a afirmat, miercuri, referindu-se la declaraţiile făcute de ministrul Justiţiei cu privire la elaborarea unor acte normative, că se îndoieşte de buna-credinţă a acestuia. 

Potrivit proiectelor de lege, urmează să fie graţiate pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, au susţinut o declaraţie de presă.

Premierul Sorin Grindeanu: Am avut o şedinţă de guvern ordinară, dezbătută şi aprobată. Am avut şi o premieră: conform prevederilor constituţionale, preşedintele ţării are dreptul de a prezida şedinţele de guvern. Asta s-a întâmplat azi. Am adoptat o OUG care reglementează prima chirie şi acte normative care reglementează limitele în care fiecare minister se va încadra pentru a adopta legea bugetului. Trebuie să terminăm legea bugetului până săptămâna viitoare, astfel încât să o trimitem spre Parlament pe 25 ianuarie. Subliniez încă o dată: azi, pe ordinea de zi, s-au discutat lucrurile comunicate din timp. 

Jurnalist: Există în lucru proiectele de OUG privind graţierea şi amnistia?

Grindeanu: Pe ordinea de zi n-au existat aceste proiecte, cu prezenţa sau neprezenţa domnului preşedinte Iohannis, nu s-ar fi discutat. Dar pot să vă mai spun ceva: conform Constituţiei avem voie să dăm graţiere şi amnistie? Da. Deci nu sunt împotriva legii. Eu cred că tot aşa de constituţional cum a venit domnul Iohannis să prezideze şedinţa de guvern e să dăm ordonanţe de urgenţă în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi pe care am avut-o de ieri în mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare, repet, cu prezenţa sau fără prezenţa preşedintelui. 

Florin Iordache: Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică.

În dezbatere publică?

Florin Iordache: Au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare la CSM şi la Parchetul General. Cele două acte vizează graţierea- dar fără acte de corupţie- şi hotărârile CCR prin care se cere să fie pusă în concordanţă legislaţia penală. Cele două acte au fost transmise tuturor celor interesaţi. În momentul în care vom avea avizele de susţinere, vom relua discuţiile. În acest moment, Ministerul Justiţiei şi-a asumat răspunderea pe cele două prioiecte. 

Conflictul de interese şi abuzul în serviciu vor fi dezincriminate?

Grindeanu: Nu se dezincriminează nici conflictul de interese, nici abuzul în serviciu. Dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile CCR. Orice decizia a CCR este obligatorie. Această clarificare pe care Ministerul Justiţiei o face acum este viziunea Ministerului Justiţiei. 

V-aţi consultat cu cineva în elaborarea documentelor?

Florin Iordache: Nu. Ministerul Justiţiei le-a elaborat şi le-a trimis spre consultare azi-dimineaţă. Aseară le-am terminat. 

Aţi avut în intenţie ca aceste proiecte să intre pe ordinea suplimentară de azi?

Grindeanu: Nu. N-a schimbat prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis absolut nimic. 

În ce a constat discuţia cu preşedintele Iohannis?

Grindeanu: A fost o întrebare a domnului preşedinte dacă aceste proiecte se află pe ordinea de zi. L-am sigurat că nu se află. 

Aţi fost anunţat că vine preşedintele azi la şedinţă?

Grindeanu: Am aflat în momentul în care se apropia de Guvern. 

Prin SMS?

Nu. Am aflat de la cei care asigură paza. Dar preşedintele are dreptul constituţional de a participa.

Nu trebuia să aveţi o comunicare instituţională?

Grindeanu: Nu eu am mers neanunţat.

S-a modifcat definiţia abuzului în serviciu?

Florin Iordache: Modificarea este făcută în concordanţă cu decizia CCR. 

Grindeanu: Haideţi să fim şi mai transparenţi. Sunt două propuneri ale Ministerului Justiţiei. Una legată de graţiere, care nu include violenţa, crima organizată, spălarea de bani. Şi a doua: transpunerea unei directive europene care priveşte drepturile cetăţenilor la un proces echitabil, clarificări legate de decizii ale CCR, iar deciziile CCR sunt obligatorii. În plus, noi suntem sub imperiul unei decizii de pilot CEDO. 

Florin Iordache: Gradul de încărcare a pentineciarelor este de peste 150%. Avem hotărâri de condamnare pentru rele tratamente şi pentru condiţii inumane, iar România nu poate peste noapte să facă altceva. Putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave, corupţia, spălarea de bani etc, astfel încât 2.300- 2.500 de persoane pot beneficia de această graţiere. România trebuie să dea o lege a graţierii. 

De ce nu veniţi cu un proiect de lege, din moment ce aveţi majoritate în Parlament?

Grindeanu: Ministrul Justiţiei a venit cu viziunea sa. Aceste lucrui se pot face în două moduri: ori prin OUG, ori prin Parlament. N-a inventat Guvernul Grindeanu OUG în domeniul Justiţiei. Chiar Guvernul tehnocrat a modificat Codul penal prin OUG în ultimul an. Vom vedea ce decizia vom lua.

L-aţi invitat pe preşedinte să prezideze şedinţa de Guvern?

Grindeanu: V-am spus un articol din Constituţie confrom căruia preşedintele poate prezida şedinţele de Guvern. Punct. 

UPDATE Şedinţa de Guvern s-a terminat. Premierul Sorin Grindeanu va pleca la ora 12.30 în SUA, pentru a participa la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu au intrat la şedinţa de guvern

Premierul Sorin Grindeanu: Salut prezenţa domnului preşedinte Klaus Iohannis, care, conform Constituţiei, prezidează şedinţa de Guvern. 

Preşedintele Klaus Iohannis: Onorată asistenţă, avem o premieră azi: este prima dată când particip la o şedinţă de Guvern. Am decis în această dimnineaţă să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă şi cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să prezidez această şedinţă de Guvern. Sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi datoria, pentru mine nu este doar o plăcere, ci şi o onoare să fiu aici. Cât despe concluzia discuţiei pe care am avut-o cu premierul, aş prefera să-l las pe domnul prim-ministru să detalieze aceste lucruri, după care vom trece la fapte, în speţă la ordinea de zi. 

Premierul Sorin Grindeanu: Avem o ordine de zi publicată, o aveţi în mapă - ca să înlăturăm orice fel de discuţie. O să discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi (legea graţierii nu se află pe ordinea de zi- n.r). Punct. Asta nu înseamnă că în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le putem adopta în şedinţa de guvern. O să discutăm punct cu punct ce e pe ordinea de zi. În general, sunt lucruri legate de buget. Invit presa să părăsească sala.

Preşedintele Klaus Iohannis: Aş mai vrea să spun câteva lucruri înainte ca presa să părăsească sala. Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Ei bine, sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni. Domnul prim-ministru s-a angajat ca graţierea şi amnistia să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern, iar când lucrurile vor fi clarificate să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţiei judecătorilor şi opiniei publice. Este obligatoriu să discutăm aceste chestiuni. Îninate să ajung eu la Guvern, premierul analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil să ajungem la consens în 20 de minute, pentru că amândoi dorim să consolidăm statul de drept.

Iohannis prezidează şedinţa de Guvern: „Sunt doi elefanţi în încăpere: legea graţierii şi modificarea Codurilor penale“

UPDATE 9:30 Presedintele se află la Palatul Victoria şi discută la această oră cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în timp ce miniştrii aşteaptă să înceapă şedinţa.

UPDATE Potrivit unor surse politice, prezenţa lui Iohannis la Palatul Victoria a fost o surpriză totală. Premierul Sorin Grindeanu a aflat în jur de ora 9.00 că şeful statului va veni la Palatul Victoria. Sorn Grindeanu va pleca după şedinţa de Guvern în SUA, pentru a participa la învestirea lui Donald Trump. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este deja în SUA. 

UPDATE 9:10 Preşedintele Klaus Iohannis merge la Palatul Victoria, unde va prezida astăzi şedinţa de guvern, în contextul în care Executivul urma, potrivit unor surse politice, să discute adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind graţierea, dar şi o lege a amnistiei într-o formămascată. Guvernul nu a publicat ordinea de zi a şedinţei de guvern. 

Şedinţa de guvern este programată pentru ora 9.30.

Constituţia îi oferă preşedintelui dreptul de a participa la şedinţe de guvern ce vizează politica externă sau asigurarea ordinii publice. Potrivit Constituţiei, preşedintele prezidează şedintele de guvern la care participă.

Articolul 87 din Constituţie spune: „Presedintele României poate lua parte la şedintele guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărărea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului minstru, în alte situaţii.“ Or legea graţierii ţine de domeniul ordinii publice.

De la începutul mandatului,  Klaus Iohannis a participat la o singură şedinţă de guvern: cea de la instalarea guvernului Cioloş. Dacă atunci a fost un gest simbolic, prezenţa de astăzi la sedinţa guvernului arată că şeful statului se opune unei legi a graţierii şi amnistiei, pe care o consideră "o catastrofă".

***

În contextul în care în ultimele zile s-a vorbit intens despre o legea a aminsitiei şi graţierii, promovată pe ascuns de PSD, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a confirmat că Guvernul pregăteşte o lege a graţierii, însă nu şi o lege a amnistiei. „Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă“, a spus Florin Iordache. Este esenţial faptul că Ministerul Justiţiei a separat graţierea de amnistie. În timp ce, prin graţiere, deţinuţii sunt eliberaţi din închisoare, dar rămân cu cazierul pătat, amnistia este forma maximă de clemenţă - scapi de închisoare, iar din cazier dispar şi faptele penale, ca şi cum nu le-ai fi săvârşit.

Hai, liberare!
Aşadar, Ministerul Justiţiei lucrează la o lege a graţierii, motivând că penitenciarele sunt supraîncărcate, iar din această cauză deţinuţii se plâng la CEDO, România pierde procese pe bandă rulantă şi, apoi, trebuie să plătească despăgubiri.

„Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare“, a motivat Iordache. Cât despre construcţia unor noi închisşior, ministrul a spus: „Dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat“.

Potrivit unor surse politice, Guvernul vrea să elibereze din închisori deţinuţi condamnaţi la pedepse de maximum cinci ani de închisoare, dar care nu au ajuns după gratii pentru corupţie, trafic de influenţă, spălare de bani, violuri sau alte acuzaţii grele, ci pentru infracţiuni de altă natură: furturi, tâlhării, încăierări etc. Însă rămâne de văzut dacă Guvernul se va rezuma să graţieze doar infractori mărunţi sau va insera în proiectul de lege şi infrancţuiuni de care să beneficieze şi „peştii mari“: politiceni, oameni de afaceri, poate chiar magistraţi.

Spre exemplu, ultima Lege a graţierii, ce datează din 2002, excepta nu mai puţin de 50 de fapte, printre care darea şi luarea de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, primirea de foloase necuvenite. Spre deosebire de era Adrian Năstase, când lupta anticorupţie practic nu exista, ar fi cu atât mai important ca aceste infracţiuni să fie exceptate şi acum de la graţiere, în condiţiile în care au „înfundat“ în ultimii ani zeci de nume grele din toate domeniile.

Miercurea neagră?
Guvernul aşteaptă de la Administraţia Penitenciarelor o statistică a deţinuţilor care ar putea benficia de măsură. Potrivit unor surse politice, peste 6.000 de deţinuţi ar urma să iasă din închisoare profitând de legea graţierii, un număr care ar justifica urgenţa demersului. Este doar o chestiune de zile până când Guvernul va adopta legea prin ordonanţă de urgenţă (OUG), tocmai ca efectele să intre în vigoare imediat.

Hotnews.ro scrie însă că ordonanţa va fi emisă chiar mâine şi, pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ce priveşte abuzul în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului. În consecinţă, mai multe infracţiuni ar putea fi dezincriminate, ceea ce ar duce la închiderea unor dosare penale. Practic, o amnistie mascată.

Singura necunoscută mai rămâne cine îşi va asuma ordonanţa de urgenţă. Premierul Sorin Grindeanu va pleca mâine în SUA pentru a participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump şi, porivit Monitorului Oficial, a delegat-o pe Sevil Shhaideh să conducă Executivul pentru următoarele cinci zile.  Însă surse din PSD a susţin că Grindeanu va conduce şi şedinţa de guvern de mâine, apoi va decola spre America. Ieri, premierul Sorin Grindeanu a avut o întâlnire la Palatul Victoria cu şefa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), judecătoarea Mariana Ghena, care a venit însoţită de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, printre temele discutate fiind şi cea a graţierii.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei nu înţelege de ce atâta grabă. „Îl întreb pe ministrul Iordache: de ce atâta grabă pentru legea graţierii? De ce trebuie discutată astăzi? Cine vă obligă? Şeful PSD, condamnatul Dragnea? Graţieri individuale se pot face şi acum, ar putea ministrul Iordache să facă mai multe propuneri în acest sens, nu să dea o lege a graţierii colective“, spune Monica Macovei.

Judecătorii nu susţin graţierea

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România“ se delimitează „ferm“ de afirmaţia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, potrivit căreia magistraţii ar susţine legea graţierii. „Forumul Judecătorilor“ susţine că „nu există nicio urgentă în adoptarea unei legi de amnistie sau graţiere colectivă“. Asociaţia mai spune că amânarea rezolvării problemelor din penitenciare în ultimii cinci ani „creează impresia că acest fenomen este folosit, la apogeul său, tot de decidentul politic, că pretext pentru a promova proiecte legislative care să zădărnicească luptă împotrivă corupţiei sau a infractionalitătii, în general“. Concluzia judecătorilor: „astfel de măsuri pot avea că efect scăderea încrederii în justiţie şi accentuarea sentimentului de insecuritate social“.

Iohannis doar urmăreşte cu atenţie
Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat majoritatea parlamentară PSD-ALDE să nu vinî în ajutorul penalilor. „Va dori majoritatea PSD-ALDE să albească dosarele celor incriminaţi sau vom avea o majoritate matură care va veni lângă preşedinte pentru ca împreună să garanteze securitatea naţională, statul de drept şi împreună să dovedim că România e sigură pentru cetăţenii ei şi este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni? Eu îmi doresc o majoritate matură. O aştept!“, a spus Iohannis.

Amnistia mai aşteaptă, dar nu mult
Juriştii PSD pregătesc şi un proiect de lege a aminsitiei, care însă va fi iniţiat de Parlament, nu trecut rapid prin OUG, pentru că Liviu Drganea vrea să evite proteste de stradă. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că proiectul va fi lansat în luna februarie, chiar la începutul sesiunii parlamentare, şi va fi susţinut sau abandaonat în funcţie de reacţia societăţii civile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite