Titlurile de doctor pot fi acordate şi retrase de universităţi. Legea Educaţiei, mutilată în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a avut grijă ca proiectul de lege să fie votat. FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a avut grijă ca proiectul de lege să fie votat. FOTO Mediafax

Senatul a adoptat luni o lege prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, iar aceste titluri nu se mai acordă prin ordin de ministru, ci prin hotărârea Senatului fiecărei Universităţi. Forma legii diferă aproape total faţă de modul cum ajunsese în Parlament OUG 4/2016 privind titlurile de doctor şi plagiatele.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat luni, cu 88 de voturi pentru, niciun vot „împotrivă“ şi două abţineri, proiectul de lege prin care se modifică substanţial Legea educaţiei în sensul creşterii autonomiei universitare, pasând în curtea şcolilor doctorale (universităţile acreditate să organizeze studii de doctorat) atât responsabilitatea de a acordă calitatea de conducător de doctorate, dar şi de a analiză sesizările privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmând să avizeze verdictul.   

Ironia proiectului de lege vine din faptul că exact cele două puncte ale OUG venite de la Palatul Victoria au fost eliminate, deputaţii şi senatorii amendând după bunul plac Legea Educaţiei.

Ce se schimbă în privinţă doctoratelorîn urmă acestor modificări operate de senatori: titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi. Acum, titlul de doctor se va mai acordă prin ordin de ministru, ci printr-o hotărâre a Senatului fiecărei universităţi, iar retragerea acestui titlu se face tot de către universitate. Se acordă astfel o autonomie mult crescută universităţilor, aşa cum de altfel ministrul Adrian Curaj intenţiona în luna februarie, plan la care a renunţat ulterior. 

  

 Faţă de toate modificările aduse în Cameră Deputaţilor, cea mai importantă ar vizează articolul 158, alin. 4) din Legea Educaţiei, şi stipulează că: "Evaluarea şcolilor doctorale se va face de către ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţara sau străinătate". 

  

 În formă actuală, aflată în vigoare, Legea prevede că evaluarea ARACIS se face "pe bază rapoartelor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane".

Raportul cu amendamente admise la această ordonanţa, prin care se modifică Legea educaţiei naţionale, are nu mai puţin de 23 de pagini. Modificările din Senat au venit după o serie de întreagă de modificări operate de deputaţi. Atunci, principalele critici aduse au fost legate de eliminarea unor sancţiuni. Acestea au fost reintroduse la Senat, însă într-un cadru mult modificat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite