Legea Big Brother, suspendată între Parlament şi Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sri

Executivul ar putea iniţia un nou proiect de lege pe tema siguranţei naţionale, după ce Curtea Constituţională a respins de două ori legea protecţiei datelor lansată de Parlament. O altă variantă ar fi ordonanţa de urgenţă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cere cu insistenţă Parlamentului şi Guvernului să iniţieze o nouă lege pe domeniul securităţii şi siguranţei naţionale, care să umple golul legislativ din acest moment. „Membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Parlamentul a avut deja două tentative în acest sens: Legea 82/2012 privind reţinerea datelor timp de 6 luni, mult mai cunoscută ca legea Big Brother, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, ambele declarate neconstituţionale. Ultima a fost respinsă în urmă cu doar două săptămâni, iar Curtea a motivat astfel decizia: „Dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal“. 

„Ce facem cu dreptul la viaţă?“

Acum, Parlamentul se vede în situaţia de a pune proiectul legislativ în acord cu decizia Curţii sau de a demara un nou proiect de lege. „Trebuie să găsim un echilibru între nevoia de securitate naţională şi dreptul la intimitate. În acest moment, problema intimităţii este acoperită de lege, dar a securităţii nu“, a declarat pentru „Adevărul“, preşedintele Comisiei de Control a SRI, deputatul PSD Georgian Pop. În urmă cu două săptămâni, prezent la Adevărul Live, Georgian Pop se întreba, retoric: „Din păcate, în momentul de faţă, paradigma este bazată pe dihotomie. Pui, pe de o parte, dreptul la intimitate şi, în contrapondere, dreptul la securitate şi la viaţă. Dar această paradigmă este greşită. Dreptul la intimitate este respectat. Dar cu dreptul la viaţă şi la securitate ce facem?“.  Deputatul PNl Cristina Pocora nu este de acord cu argumentele lui Georgian Pop. „Este o capcană pe care o folosesc în retorica lor toţi cei care sunt interesaţi să promoveze tot felul de îngrădiri ale libertăţii. Trebuie să mai avem puţină libertate. Parcă prea toată lumea vrea să asculte pe toată lumea“, a reacţionat deputatul PNL, Cristina Pocora.

„Nu suntem în stare de război“
De partea cealaltă, Guvernul poate iniţia, la rândul său, un proiect de lege. O altă variantă, însă mult mai sensibilă, este adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească cadrul legislativ în domeniul siguranţei naţionale. Totuşi, o nouă ordonanţă de urganţă ar putea trezi din nou criticile societăţii civile. „O ordonanţă pe această temă ar fo o soluţie nefericită. Există deja două decizii ale CCR şi nu înţeleg de ce ar trebui să se treacă peste ele. Nu suntem, totuşi, în stare de război“, spune Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, care vede două modalităţi de a sparge actualul vid legislativ. Ori Parlamentul pune actualul proiect de lege în acord cu decizi Curţii, ori Guvernul iniţiază un nou proiect de lege, care să respecte normele constituţionale“, conchide Nicuţ.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite