Legea "anti-camuflaj politic". Candidaţii la parlamentare ar putea purta sigla partidului din care provin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alianta romania dreapta

Alegerile parlamentare din luna decembrie vor pune faţă în faţă două alianţe de partide: USL şi Alianţa România Dreaptă. Deputatul PSD Andrei Sava a depus recent la Parlament un proiect legislativ prin care fiecare candidat va fi nevoit să poarte însemnele partidului din care provine.

Dacă propunerea lui Sava va trece prin Parlament, la alegerile din decembrie candidaţii vor fi nevoiţi să poarte însemnele originale. Măsura pare să dezvantajeze Alianţa România Dreaptă, care s-a coagulat în jurul PDL. 

Partidele care compun această alianţă sunt nou intrate pe scena mare a politicii şi le va fi dificil să-şi creeze o identitate puternică până la alegeri. Noua Republică sau Forţa Civică sunt asociate în acest moment cu PDL-ul. În cazul unei candidaturi propri, aceştia ar pierde susţinerea directă a unui partid mare. 

Legea ar putea afecta şi USL. Dacă PSD şi PNL sunt partide puternice, capabile să-şi susţină candidaţii, pentru Particul Conservator sau UNPR, o candidatură în nume propriu ar fi mai greu de susţinut. 

"Recentele alegeri locale au adus în prim-plan încercările anumitor formaţiuni politice de a dezinforma public şi de a induce în eroare alegătorul, prin camuflarea şi ascundere propriilor însemne electorale, deja consacrate, în spatele unor alianţe nou create.

În acest sens, este firesc ca atunci când se formează uniuni sau alianşe politice ori electorale, pentru evitarea confuziilor şi a dezinformărilor voite, să existe anumite elemente de control: e nevoie să împiedicăm propagarea dezinformării, iar pe de altă parte trebuie găsite şi consolidate acele măsuri menite să elimine ascunderea cu bună ţtiinţă a identitîţii şi aparteneneţei politice a candidaţilor în cadrul alegerilor", susţine deputatul PSD Andrei Sava, în expunerea de motive.

La recentele alegeri locale, PDL a lăsat mână liberă candidaţilor din teritoriu pentru a-şi alege culoarea sub care vor candida. Culoarea de camapanie a fost verdele, dar în anumite zone s-au folosit şi alte culori. Această decizie a fost luată din cauza alianţelor pe plan local pe care le-a încheiat PDL. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite