Puterea nu renunţă la legea amnistiei. Zgonea îi scrie înapoi lui Băsescu: Penitenciarele sunt suprapopulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a răspuns în scris preşedintelui Traian Băsescu, informând-l pe acesta cu privire la Legea amnistierii şi a modificărilor aduse la Codul Penal. Şeful deputaţilor l-a asigurat pe Traian Băsescu că nu a existat intenţia de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti.

„Suprapopularea, condiţiile improprii de încarcerare, asistenţa medicală inadecvată sunt doar câteva dintre motivele care au dus, în ultimii ani, la condamnarea statului român la CEDO în procese intentate de către deţinuţi“, se arată în scrisoarea semnată de Zgonea.

Mai-marele deputaţilor a arătat că propunerea legislativă a ţinut cont şi de perioada tranzitorie de până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, elaborat în timpul mandatului la Ministerul Justiţiei al lui Cătălin Predoiu şi promulgat de către Traian Băsescu, care prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infracţiuni şi dezincriminarea altora în conformitate cu practicile europene în domeniu.

„După cum aţi putut constata, propunerea legislativă nu a fost înscrisă pe lista de vot final în conformitate cu procedurile parlamentare. În ceea ce priveşte domeniul de reglementare a propunerii legislative, plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa asupra necesităţii acesteia în momentul în care iniţiativa legislativă va fi supusă votului final“, i-a mai transmis Zgonea lui Băsescu.

Referitor la adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, Zgonea a precizat că aceasta reprezintă o nouă etapă în procesul de reformă şi modernizare a Parlamentului.

„Vă informez că instituţiile europene au apreciat eforturile recente ale Parlamentului şi au recomandat adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor în ultimul raport de ţară privind MCV. (…) În prezent, propunerea legislativă (Plx 565/2013) a fost transmisă Consiliului Legislativ şi Guvernului, după care vor fi sesizate comisiile de specialitate. Nu în ultimul rând, consider oportun să vă înştiinţez că în procesul legislativ al Camerei Deputaţilor nu există Plx 656/2013“, mai spune Zgonea.

Zgonea a precizat şi faptul că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene nu fac obiectul modificărilor Codului Penal.

„Primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu fac obiectul modificărilor aduse Codului Penal. Aceste modificări nu schimbă cu nimic activitatea ANI, ale cărei atribuţii sunt reglementate prin Legea privind organizarea şi funcţionarea ANI 176/2010. ANI nu are atribuţii în sfera penală, acolo unde au fost aduse aceste modificări. În ceea ce priveşte conflictul de interese şi incomptabilităţile, acestea sunt foarte clar stipulate în Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe care, de altfel, dumneavoastră l-aţi promulgat“, se arată în scrisoarea menţionată.

„Parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi“

Zgonea a mai menţionat că modificările aduse Codului Penal nu afectează cu nimic nici activitatea DNA. „În articolul 13 din OUG 43/2002 privind DNA este prevăzut explicit că parlamentarii intră în sfera de competenţă şi cercetare a DNA. Ca atare, parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi şi sancţionaţi pentru fapte de corupţie. Modificările aduse Codului Penal nu aduc niciun tratament preferenţial pentru deputaţi şi senatori, care răspund în faţa legii la fel ca oricare alt cetăţean al României“, i-a transmis Zgonea lui Băsescu.

El l-a asigurat pe şeful statului că la Camera Deputaţilor nu a existat niciodată intenţia de blocare sau tergiversare în vreun fel a activităţii autorităţii judecătoreşti.

„Mai mult, de la preluarea mandatului de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, am dispus toate măsurile necesare pentru a asigura o cooperare eficientă şi transparentă între forul legislativ şi toate instituţiile statului, inclusiv autoritatea judecătorească. Toate solicitările au fost analizate şi soluţionate cu celeritate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi potrivit atribuţiilor constituţionale pe care Camera Deputaţilor le are“, se mai arată în sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi o scrisoare preşedintelui Senatului Crin Antonescu şi preşedintelui Valeriu Zgonea în care atrage atenţia asupra legii privind amnistierea unor infractori şi încercarea parlamentarilor de a ieşi de sub jurisprudenţa ANI.

Scrisoarea integrală transmisă de preşedintele Traian Băsescu se poate citi aici.

Pe aceeaşi temă:

 Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, respins de Senat, a intrat astăzi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea avizului favorabil de către comisiile de specialitate sesizate.

DOCUMENT Parlamentarii şi-au votat o imunitate de fier

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională,  un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.

TVR a fost decapitată prin moarte subită

VOT Majoritatea parlamentară pregăteşte o nouă conducere pentru televiziunea publică, după ce echipa condusă de Claudiu Săftoiu a fost debarcată fără motive concrete

Banditism de stat în Parlamentul României. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. O dedicaţie specială pentru Adrian Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

Băsescu: Modificările la Codul penal, dramatice. Dărâmă 10 ani de muncă a instituţiilor anticorupţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt „dramatice“ şi „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie“ precum DNA sau ANI. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite