Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, atacată la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii conduşi de Raluca Turcan au atacat la CCR legea privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. FOTO Eduard Enea
Liberalii conduşi de Raluca Turcan au atacat la CCR legea privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. FOTO Eduard Enea

Liberalii au depus, vineri, la CCR, o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare. Sesizarea a fost semnată şi de parlamentari USR şi PMP.

Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este că actul normativ încalcă articolul 1, alin. 4 din Constituţie, care prevede că „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”.

PNL  argumentează că articolul 1, alin. 4 din Constituţie este încălcat pentru că Guvernul primeşte, prin legea de abilitare, competenţe aparent egale cu puterea legislativă. „Printr-o astfel de lege de abilitare se evită dezbaterea parlamentară cu privire la necesitatea soluţiilor preconizate prin adoptarea ordonanţelor, organul reprezentativ suprem al poporului român fiind evitat”, spun contestatarii legii.

De asemenea, ei arată că delegarea competenţei legislative presupune identificarea exactă a atribuţiilor Guvernului, pentru că, altfel, posibilitatea acestuia de a alege în mod discreţionar intervenţiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.

Autorii acuză şi faptul că au fost încălcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opoziţiei nu au avut astfel ocazia de a propune modificări.

Al doilea argument de neconstituţionalitate pus pe masa CCR este acela că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe ar permite Executivului să modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constituţionale.

Iniţiatorii susţin că, potrivit legii de abilitare, Guvernul va avea dreptul să reglementeze domeniul administraţiei publice şi dezvoltării regionale, fără a se preciza foarte clar ce anume din respectivul domeniu. ”Norma criticată este neclară, deoarece nu face distincţia între autorităţile publice centrale care formează administraţia publică de specialitate şi autorităţile administrative autonome. Pe cale de consecinţă, există posibilitatea ca guvernul să procedeze la modificarea unor reglementări legale cu caracter organic privind autorităţile administrative autonome, acţiunea care ar încălca dispoziţiile art. 117, alin. (3) din Constituţie”, argumentează cei care au atacat legea la CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite