Lege cu dedicaţie. Cum l-a mufat premierul Orban pe Victor Ponta la banii statului. „E preţul moţiunii de cenzură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Ludovic Orban FOTO Mediafax Foto
Victor Ponta şi Ludovic Orban FOTO Mediafax Foto

Guvernul a acceptat un amendament la buget prin care, doar în 2020, vor primi finanţare de la stat toate partidele care au parlamentari, nu doar cele care au participat la alegerile din 2016. Decizia e cu dedicaţie pentru ProRomânia. Potrivit unor surse politice, amendamentul a fost negociat direct de Victor Ponta cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu. „E preţul moţiunii de cenzură“, susţine unul dintre parlamentarii PNL.

Numai partidele care au participat la alegeri – parlamentare şi locale - primesc lunar bani de la bugetul de stat, în funcţie de rezultatul obţinut la ultimul scrutin.  Aşadar, chiar dacă formaţiunile mai pierdeau parlamentari pe parcursul unei legislaturi - prin demisie, deces sau traseism - sumele erau calculate în funcţie de rezultatul obţinut la alegerile din 2016. Spre exemplu, PSD, ALDE şi PMP au rămas fără zeci de aleşi, ba chiar şi PNL şi USR au suferit mici pierderi, însă încasările de la buget nu au fost afectate. Situaţia s-a schimbat de la începtului acestui an.

În bugetul pe 2020, la articolul 47, apare o derogare pentru anul în curs: „Pentru anul 2020, subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020“. Aşadar, Guvernul nu mai ţine cont de rezultatul alegerilor din 2016, ci de numărul de parlamentari înregistrat de partide la începutul acestui an. Decizia afectează în primul rând formaţiuni mărunte ca ALDE şi PMP, decimate de traseism, dar şi PSD, partid care a pierdut peste 20 de senatori şi deputaţi, cei mai mulţi plecaţi la ProRomânia.

Care e singurul câştigător al modificării legislative? Partidul condus de Victor Ponta. ProRomânia nu a participat la alegerile parlamentare din 2016, deci nu ar fi trebuit să încaseze niciun ban de la bugetul de stat. Însă derogarea oferită, surprinzător, de Guvern le umple buzunarele celor din ProRomânia, care la 1 ianuarie 2020 figura cu 28 de deputaţi şi 1 senator. Potrivit unor surse politice, ProRomânia va încasa în jur de 1 milion de lei lunar, proporţional cu numărul de parlamentari, chiar dacă subvenţiile partidelor au fost tăiate cu 30% de Guvernul Orban. Iar suma va rămâne aceeaşi, indiferent de mişcările de trupe din ProRomânia.

Victor Ponta a pierdut deja o mână de aleşi care au trecut la PNL, iar alţii sunt pegătiţi să se întoarcă în PSD, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă chiar dacă Ponta va rămâne singur-cuc în partid până la finalul anului, ProRomânia tot va înghiţi 1 milion de lei în fiecare lună – bani publici. 2020 este un an foarte încărcat pentru partide, cu două rânduri de alegeri, deci două campanii electorale extrem de costisitoare, în care subvenţia oferită de stat e sursă principală de finanţare. „Cu alegerile locale şi parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-şi rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose“, a scris, pe Facebook, Mihai Badea, unul dintre juriştii USR, cel care a semnalat anomalia din bugetul pe 2020.

„Parte din preţul moţiunii de cenzură“

Derogarea oferită de Guvernul PNL a venit în urma unui amendament depus la buget chiar de liderul ProRomânia Victor Ponta, susţin mai multe surse parlamentare pentru „Adevărul“. Legea bugetului pe 2020 a fost adoptată, în premieră, prin angajarea răspunderii, deci amendamentele senatorilor şi deputaţilor nu au mai fost depuse, transparent, la Parlament, ca apoi să fie acceptate sau respinse prin vot.

„Înainte de a fi trimise la Guvern, amendamentele au fost negociate în Comisia de buget din Camera Deputaţilor. Au participat la discuţii ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, şi premierul Ludovic Orban. Au fost discuţii aprinse. În final, Guvernul a acceptat câteva amendamente la buget, printre care şi cel depus de Ponta“, explică sursele citate. Nici liderul ProRomânia, Victor Ponta, nici ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, nu au răspuns ieri la telefon pentru a comenta subiectul.

„Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migraţia unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său“, a adăugat Mihai Badea. Unul dintre parlamentarii PNL susţin pentru „Adevărul“ că amendamentul acceptat de Guvern e „parte din preţul moţiunii de cenzură“. Fără voturile ProRomânia, Guverul Dăncilă nu putea fi îndepărtat. Ulterior, Ponta s-a sucit: nu a mai votat învestirea Cabinetului Orban.

Ponta, revoltat când nu primea bani: „E nesimţire“

Anul trecut, când guvernarea Dragnea-Dăncilă aloca 100 de milioane de euro pentru finanţarea partidelor, din care ProRomânia nu primea nimic, Victor Ponta era revoltat. „ În condiţiile în care ai îngheţat pensiile şi salariile, în condiţiile în care nu ai bani de investiţii, să aloci 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare e o nesimţire. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi Partidul Socialist European (PES), la nivel european, primeşte 16 milioane. PNL primeşte cât Partidul Popular European (PPE), care are partide în 27 de ţări. Deci e ceva fără precedent. E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ“, spunea Ponta, în februarie 2019. Anul acesta, a depus un amendament ca la împărţeală să particepe şi partidul său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite