Legătura dintre cormorani şi Banca Naţională, controlul partidului asupra statului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţiile premierului şi ale miniştrilor săi la primele contacte cu instituţiile de la Bruxelles, după preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat fără dubiu că această preşedinţie va rămâne de neuitat. Dar spectacolul de la Bruxelles este menit să acopere asaltul PSD asupra instituţiilor pe care încă nu le controlează, ţinta fiind înlăturarea lui Mugur Isărescu şi preluarea BNR ca filială de partid.

Toţi cei care s-au perindat pe la diversele comisii unde erau obligaţi să meargă au lăsat în urma lor o ceaţă groasă, uimire şi confuzie. Din toată avalanşa de vorbe nu a ieşit nicio idee, nicio propoziţie cu noimă. Iar cea mai fierbinte dorinţă a celor care au asistat şocaţi la spectacol nu poate fi alta, decât să treacă repede cele şase luni în care sunt nevoiţi să aibă de a face cu stimabilii de la Bucureşti.

Totala nepotrivire de termeni vine din realitatea guvernării PSD. Ideologic, partidul a îmbrăţişat din toată inima o poziţie anti-europeană, naţionalistă, anticapitalistă, iliberală, bazată pe mitul economiei autarhice din ultima perioadă a comunismului.

Aceeaşi ideologie pune partidul mai presus de orice. Partidul e ţara şi cine critică partidul loveşte în ţară.

Cu asemenea convingeri nu ai cum să exerciţi o preşedinţie europeană efectivă. Aceşti oameni care se duc la Bruxelles au fost învăţaţi să creadă că merg într-un mediu ostil, acolo unde dezinformarea este la ea acasă şi unde se ţes conspiraţii peste conspiraţii la adresa mândrei guvernări.

Fără a avea o minimă pregătire profesională, fără a înţelege concepte de bază exprimate în limba română, evident despre o limbă străină nu se mai pune problema, miniştrii români se duc să umple timpul europenilor cu o trăncăneală fără sens. La întoarcerea acasă ies cu seninătate şi spun ce mare succes au înregistrat şi cât de recunoscătoare trebuie să le fie Uniunea Europeană pentru eforturile depuse.

La Bucureşti se face însă adevărata politică. Partidul mai are puţin şi câştigă controlul absolut asupra statului. În următoarele luni si va da asaltul final asupra sistemului bancar şi asupra BNR.

Alegerile din acest an şi cele de la anul sunt importante. Nimic nu este prea mult sau prea dăunător pentru ţară pentru a nu fi folosit cu scopul de a rămâne la putere.

În momentul de faţă, BNR este singura instituţie care a rămas independentă şi care încă are puterea să nu execute ordinele venite de la partid. Taxa pe lăcomie a diminuat pârghiile şi capacitatea BNR de a-şi îndeplini obiectivele prin politici monetare. Rezultatele s-au văzut imediat în piaţă prin evoluţia cursului de schimb. Dar asta este doar uvertura a ceea ce va urma. Măsurile anti-economice luate de guvernarea PSD vor destabiliza economia şi finanţele ţării. Dar nu este o problemă pentru guvernanţi. Ei ştiu că important, ca să nu dai socoteală pentru ceea ce faci, este să găseşti întotdeauna un duşman pe care să dai vina.

Noul duşman este BNR, iar întruchiparea acestui inamic, Mugur Isărescu. Banca Centrală a fost deja etichetată ca lipsită de patriotism. În toamnă, conducerea actuală a BNR va fi trimisă la plimbare şi partidul va avea liber să facă tot ceea ce vrea. Vor fi deficite, nu-i nimic. Avem dificultăţi cu finanţarea, se rezolvă. Există tiparniţa de bani care poate tipări nonstop miliarde şi miliarde de lei.

Alegerile din acest an şi cele de la anul sunt importante. Nimic nu este prea mult sau prea dăunător pentru ţară pentru a nu fi folosit cu scopul de a rămâne la putere.

Iar dacă apar mici probleme, propaganda le rezolvă pe toate. A crescut cursul, de vină este lipsa de patriotism a BNR. S-a majorat Roborul, este conspiraţia băncilor. Va fi inflaţie? Este complotul capitalului internaţional. Cade sistemul energetic naţional, străinii vor să ne distrugă. Şi deasupra tuturor, de vină e Uniunea Europeană care ne obligă să facem piscine pentru nişte cormorani obraznici care ne lasă şi fără peşte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite