Lecţiile unui ambasador

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În probabil ultimul interviu pe care l-a acordat înainte de a pleca din România, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a arătat – într-o limbă română pe care a învăţat-o cu toate nuanţele ei – cum poţi să iubeşti o ţară care nu este a ta şi să fii ferm cu greşelile celor care o conduc. A fost un interviu lecţie pentru politicienii români.

Trăim în ţara în care politicienii încă vorbesc o engleză aproximativă şi dau din mâini cu talent în franceză ca să se facă înţeleşi de omologii lor externi. Sigur, învăţarea limbilor străine este un talent pe care nu îl are chiar oricine, dar învăţarea limbii engleze pentru un politician nu mai poate să ţină de talent într-o epocă în care politica externă nu mai este o afacere cu traducător de ani de zile. Dacă ne este ruşine atunci când suntem reprezentaţi de oameni politici care mai mult gesticulează decât vorbesc într-o altă limbă, odată cu ultimul interviu al lui Martin Harris sentimentul s-a acutizat. Ambasadorul a vorbit, la „După 20 de ani“ într-o limbă română perfectă, folosind nuanţe care nu sunt disponibile unei majorităţi a parlamentarilor români. Cunoşteam faptul că ambasadorul a învăţat şi recită cu uşurinţă poezii din Eminescu, dar tot am fost surprins de fluenţa cu care se exprimă în limba ţării unde a fost trimis ambasador. „Am studiat cultura României, am studiat poezia României, pentru a înţelege mai bine româna.(…) O cunoaştere adevărată a României, a istoriei, a culturii României va sprijini mult cred şi o înţelegere mai bună între România şi alte ţări“, este una dintre declaraţiile lui Harris în care explică surprinderile celor din faţa sa.

Tocmai acest efort de a înţelege România justifică şi semnalele pe care Martin Harris le dă – la final de mandat - ţării în care a stat patru ani. „Am conlucrat cu patru guverne în cei patru ani şi am insistat pentru progrese în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi pentru progrese cu programul cu FMI. Sunt două piloane importante de reformă în România. Am văzut în această perioadă o luptă consistentă cu corupţia. Este important că în România este o abordare consistentă între instituţii. O reformă de succes trebuie să fie susţinută şi de justiţie, de Executiv şi de legislaţie“, a explicat Harris.

Românii aud de ambasade şi ambasadori în special atunci când dinspre acestea vin „avertismente“ către politicieni, guvern sau alte instituţii. S-a întâmplat asta şi în cazul Ambasadei Marii Britanii de-a lungul acestor patru ani.

Dar, foarte important, în cazul specific al ambasadorului Martin Harris multe mesaje care au venit au fost pozitive, de încurajare, care au dat o greutate mai mare numeroaselor avertismente. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite