Lecţia ştirbă de literatură a lui Liviu Dragnea în faţa lui Mihai Gâdea şi a prim ministrului propus VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kurt Vonnegut (stânga) este unul dintre scriitorii preferaţi ai inginerului Liviu Dragnea (dreapta)
Kurt Vonnegut (stânga) este unul dintre scriitorii preferaţi ai inginerului Liviu Dragnea (dreapta)

Am asistat, cu destul de puţină curiozitate, ce-i drept, la periajul pe care dr. Gâdea l-a aplicat din nou lui Liviu Dragnea, dar şi noului candidat la funcţia de prim ministru, al cărui nume mărturisesc că l-am reţinut cu greu. Ce am reţinut, însă, cu mirare, este că Liviu Dragnea chiar citeşte, iar unul dintre scriitorii săi preferaţi este americanul Kurt Vonnegut.

Mai mult decât atât, liderul partidului de stânga s-a grăbit să-i dea lui Gâdea (pe faţa căruia se citea clar că nu ştie despre cine e vorba în propoziţie) chiar şi un citat aproximativ, din ciclul „binili-nvingi”.

„Binele învinge întotdeauna cu condiţia ca îngerii să fie foarte bine organizaţi”, a declarat zâmbind şi mustăcind politicianul în studioul Antena 3.

„Da, e bună!”, aprobă mieros Mihai Gâdea, care continuă bâlbâit, din străfundul puţului gândirii: „organizarea şi pregătirea unei acţiuni, ştim foarte bine, e mai importantă decât acţiunea în sine dacă e bine... acţiunea organizată”. Ăăăăăă... deci cum?? Hmmm... profund...

Da, toate bune şi frumoase, dar după ce mi-am revenit din extaz înaintea lui Gâdea, care nu a găsit de cuviinţă decât să aprobe lecţia ad-hoc de literatură universală predată de „şefu”, am pus mâna pe varianta în limba engleză a „Sirenelor de pe Titan”, de unde era citatul cu pricina, pentru a mă convinge că domnul inginer Dragnea chiar ştie despre ce vorbeşte. Mai ales că a repetat citatul ceva mai târziu, adăugând că „noi nu suntem îngeri, dar vrem să fim bine organizaţi”. Oare se referise la celebrul film al lui Neil Jordan, cu Robert de Niro şi Sean Penn, în care cei doi sunt nişte hoţi care se îmbracă în haine preoţeşti pentru a scăpa de lege? Să zicem că a fost doar o coincidenţă şi să rămânem la literatură, aşa, ca-ntre 'telectuali. 

Liviu Dragnea, citând din autorul american Kurt Vonnegut

Sursa: Sinteza Zilei, Antena 3

Mărturisesc că aici a nimerit pe terenul meu, Vonnegut fiind şi unul dintre autorii preferaţi, descoperit acum mulţi ani, în studenţie, când am constatat că amândoi suntem născuţi pe 11 noiembrie. Aşa că a fost destul de simplu să mă cufund în bibliotecă pentru a extrage lectura cu pricina. Sau, cum a spus Mihai Gâdea aseară, în pseudo-interviul cu Dragnea şi pupilul cu ochi rătăciţi, „am făcut tot *risărciu' din lume” (*risărci = research n.p.). Şi pentru că tot am trecut pe englezisme de genul ăsta, vă las aici citatul exact din Vonnegut, bazându-mă pe faptul că cititorii Adevărul sunt mai deştepţi decât peria de ghete a lui Dragnea de la Antena 3.

„There is no reason why good cannot triumph as often as evil. The triumph of anything is a matter of organization. If there are such things as angels, I hope that they are organized along the lines of the Mafia”, spune Kurt Vonnegut.

„Minunat!”, cum ar spune acelaşi propagandist antenist. Numai că dacă aruncăm şi o privire asupra romanului SF al lui Vonnegut, ne întrebăm şi noi legitim „ce a vrut să spună autorul?”. Păi... unul dintre personajele „Sirenelor de pe Titan” este Malachi Constant, cel mai depravat şi mai bogat om din lume, căruia i se oferă ocazia de a face o călătorie interplanetară alături de o femeie frumoasă, cunoscând ceea ce urmează să i se întâmple, în urma unor profeţii ale lui Winston Niles Rumfoord, un bogătaş excentric, care este prima victimă a unui infundibul cronosinclastic, un fenomen ce face călătoria în spaţiu aproape imposibilă.

Cam tot un fel de călătorie interplanetară a început şi Dragnea, dacă ne este permisă comparaţia şi dacă păstrăm proporţiile, în galaxia politică şi în aerul rarefiat al înălţimilor de dincolo de atmosferă, în imponderabilitatea în care par să plutească cei care ajung la putere. Dacă o adăugăm şi pe tânăra Irina Tănase (24 de ani), cea care (zic voci din presă) veghează tâmplele încărunţite ale liderului pesedist, atunci tabloul este complet, iar citatul este unul care nu pică deloc întâmplător.

Dar să nu fabulăm, că doar nu vorbim despre „programul de guvernare” al lui Dragnea. Sau, mă rog, al PSD, dacă liderul acestuia tot se confundă cu partidul, pe modelul binecunoscut „L'Etat, c'est moi”.

În fine, ca o concluzie, după o asemenea emisiune erudită, plină de înţelepciune şi autosuficienţă, presărată cu citate din Vonnegut, am rămas doar cu ochii rotiţi frumos şi circular de către Sorin Grindeanu prin toooot platoul Antenei 3, lucru pe care înţeleg că l-a făcut şi la prima întâlnire cu presa, când l-a scăpat tutorele şi protectorul său Liviu de întrebările de-a dreptul nesimţite ale colegilor jurnalişti, care aveau tupeul să îl întrebe de programul de guvernare şi contribuţia sa la acesta, când bietul om încă nu-şi revenise din şocul numirii! Tocmai aflase, scos de freza gelată din jobenul magic al lui Dragnea, că va fi prim ministru, unul docil, care „nu va crea un pol de putere în partid” şi care, chiar dacă „nu are cheiţă”, cu siguranţă premierul din umbră va avea destul de multe butoane la telecomandă pentru a decide ce se întâmplă cu viitorul guvern. Şi, din păcate, şi cu noi toţi ceilalţi, care nu stingem încă lumina în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite