Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu, propunerile lui Cazanciuc pentru şefia Parchetelor în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Cazanciuc, ministru Justiţiei, a anunţat că va propune reînnoirea mandatelor în fruntea DNA, respectiv a Parchetului General, a Laurei Codruţa Kovesi, respectiv a lui Tiberiu Niţu, arătând că este mulţumit de activitatea celor doi. Mandatul celor doi expiră în mai, anul viitor.

„Dacă voi fi ministrul Justiţiei şi dacă cei doi îşi vor exprima acordul pentru a-şi continua mandatul, cu siguranţă o voi face, pentru că rezultatele arată foarte clar că au ştiut să conducă aceste instituţii spre performanţe, dincolo de discuţiile din spaţiul public cu referire la anumite cauze, poate uneori insuficient explicate sau înţelese. Nu poţi să pui tu ca procuror pe masă toate datele până la finalizarea unei anchete. Trebuie să aştepţi până la urmă soluţia unui judecător, aşa este firesc să fie, să vezi dacă demersul unui procuror a fost greşit sau nu“, a afirmat, miercuri, ministrul Justiţiei, pentru DC News.

Întrebat dacă decizia de a propune prelungirea mandatelor celor doi şefi ai parchetelor îi aparţine 100% sau poate suporta ingerinţe politice, Cazanciuc a spus: "Cu siguranţă o să aparţină 100% ministrului Justiţiei, dacă voi fi eu acela. Dacă o să fie altcineva, acest lucru nu vă pot spune".

Şi vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, La Adevărul Live, în urmă cu două luni, că o sprijină pe Laura Codruţa Kovesi pentru încă un mandat în fruntea DNA, deoarece instituţia pe care o conduce este „un etalon la Bruxelles“. „Normal că o susţin. Şefa DNA e Codruţa Kovesi, care a fost propusă şi susţinută şi de Victor Ponta, şi de domnul Cazanciuc, şi de mine.  Normal, o susţin total şi a demonstrat că merită acest lucru, chiar dacă îmi fac prieteni sau nu“, spunea Oprea.

Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu au fost numiţi în mai 2013, iar mandatele lor expiră după trei ani. Potrivit Legii nr. 303/2004, propunerile ministrului Justiţiei sunt transmise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, iar numirea în funcţie se face de Preşedintele României.

În 2012, cei doi au fost propuşi de Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, şi numiţi, prin decret prezidenţial, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite