Laszlo Tokes, în campanie pe listele FIDESZ: Voi lupta pentru autonomia maghiarimii din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Laszlo Tokes are în agenda sa europeană obiectivul obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc. Tokes va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European pe listele partidului ungar FIDESZ.

„Fiecare al şaptelea cetăţean european aparţine unei minorităţi anume! Cu toate acestea, la Bruxelles nu se înţelege nici măcar diferenţa dintre imigranţi şi comunităţile naţionale autohtone. Tocmai de aceea tind spre a lucra pentru autodeterminarea naţiunii noastre maghiare, candidând pe lista partidului FIDESZ din Ungaria, iar în cadrul acestei activităţi voi lupta în continuare pentru autonomia maghiarimii din Transilvania“, a spus Tokes, într-un interviu Agerpress.

Eurodeputatul, care a fost ales pe lista UDMR în 2009, spune acum de colegii săi că au renunţat să mai reprezinte interesele comunităţii maghiare din România în schimbul interesului propriu.

„Până acum am avut trei europarlamentari maghiari transilvăneni, însă acum nu se ştie dacă vor mai fi doi. Să renunţi în mod voluntar şi din raţiuni partinice înguste la un loc de parlamentar european, respectiv să rişti reprezentarea maghiarimii în forul legislativ european, e mai mult decât păcat, e o greşeală! Dar fie acest aspect, de acum înainte, responsabilitatea partidului UDMR care a schimbat punctul de vedere european cu optica bucureşteană-dâmboviţeană“, a mai spus Tokes.

Tokes nu este singurul care pledează pentru autonomia maghiarilor, la Bruxelles. Europarlamentarul Csaba Sogor, numărul doi pe lista UDMR la PE, după Iuliu Winkler, a avut un discurs provocator la adresa românilor. „În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul“, a fost mesajul lui Csaba Sogor către cei 1.000 de simpatizanţi ai Uniunii prezenţi la lansare. Întrebat cum comentează declaraţia colegului său, liderul UDMR Kelemen Hunor a dat vina pe traducerea greşită.

PSD, în derută

Declaraţiile candidaţilor UDMR  nu au rămas fără ecou în tabăra colegilor de guvernare. Prima reacţie a venit din partea purtătorului de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan. Vocea partidului a catalogat discursul lui Csaba Sogor drept extremist.

„Domnul Csaba este încă unul dintre europarlamentarii care are nevoie de 5-6 mandate ca să priceapă ce sunt valorile europene şi poate de asta îl tot trimit la Bruxelles, pentru că altfel nu înţelege absolut deloc lumea în care trăieşte. Domnul Csaba riscă să se discrediteze total în faţa electoratului, pentru că nu asta este direcţia în care merge Europa, nu asta e direcţia în care merge România“, a afirmat pentru „Mediafax“ Cătălin Ivan.

Şeful său pe linie de partid nu a fost atât de categoric ca Ivan, ci a pus declaraţia partenerilor la guvernare pe seama campaniei electorale. „Ţinând-i cât mai aproape, este o soluţie mult mai bună decât soluţia de a-i radicaliza. Maghiarii nu sunt discriminaţi în România. Cred că erau declaraţii mai mult de campanie. Bucureştiul contribuie mai mult de 10% şi câteva centre puternice economice, Iaşi, Timişoara, Constanţa. Harghita şiu Covasna sunt dependente“, a spus Ponta, la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite